AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Ιουλ 2019

Ταξιδιωτικό αφιέρωμα στη Σάμο!

Το λιμάνι της Σάμου, κατά μήκος της προκυμαίας (στο βάθος) τρέχει η πολυσύχναστη λεωφ. Σοφούλη.
Φωτογραφία του Στέλιου Δεμερτζή

Ταξιδιωτικό αφιέρωμα στη Σάμο, με ιδιαίτερη έμφαση στο Βαθύ και το Πυθαγόρειο, φιλοξένησε πρόσφατα η ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών (efsyn.gr).

Διαβάστε παρακάτω το τουριστικό ρεπορτάζ του Θοδωρή Αθανασιάδη για το νησί του Πυθαγόρα (οι φωτογραφίες του Στέλιου Δεμερτζή και του Μανώλη Marg προστέθηκαν από το My Samos Blog)!

"Είτε σου αρέσουν οι εξερευνήσεις είτε θέλεις να ξεκουραστείς μπροστά σε κρυστάλλινες παραλίες περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις σου, η Σάμος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου.

Προικισμένη από τη φύση και τη γεωγραφική της θέση με μια σπάνια πολιτιστική κληρονομία, η Σάμος δεν είναι ένα ακόμη νησί του Αρχιπελάγους, ούτε πρόκειται για κάποιον τόπο που τον έχουν «ξεχάσει» οι ταξιδιωτικοί οδηγοί και οι tour operators. Το αντίθετο μάλιστα!

Εδώ και χρόνια η Σάμος έχει χαράξει τη δική της πορεία στα τουριστικά δρώμενα του Αιγαίου και κάθε καλοκαίρι πλημμυρίζει από επισκέπτες που καταφθάνουν στο νησί από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η συνταγή εδώ είναι δυνατή, δοκιμασμένη και αξεπέραστη! Δάση αγκαλιάζουν χρυσαφένιες αμμουδιές, αυστηρές ορεινές γραμμές σβήνουν σε βραχώδεις ακτές σχηματίζοντας ειδυλλιακά ακρογιάλια. Παντού η γοητεία της ερημικής παραλίας και η άνεση του κοσμοπολίτικου θέρετρου σε δόσεις και αναλογίες που ξαφνιάζουν.

Λίγο να ξεφύγεις από την πεπατημένη, είτε βρίσκεσαι στο βουνό είτε στη θάλασσα, θα συναντήσεις χωριά με παραδοσιακές γειτονιές που θαρρείς πως έχει ξεχάσει ο χρόνος.


Άνω Βαθύ Σάμου, μια όμορφη νησιώτικη πολιτεία. Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Βέβαια η Σάμος είναι ένα μεγάλο νησί και δύσκολα χωρά ακόμη και στις σελίδες ενός αναλυτικού και πολυσέλιδου οδηγού. Έτσι, εδώ θα σταθούμε στις όμορφες διαδρομές που περιορίζονται ανάμεσα στο Βαθύ και το Πυθαγόρειο.

Σε απόσταση αναπνοής από τα μικρασιατικά παράλια, στην αγκαλιά ενός προφυλαγμένου από τη μανία του Αιγαίου όρμου, βρίσκεται η Σάμος, η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού (τα άλλα δυο είναι το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο).

Κατά μήκος της διαμορφωμένης προκυμαίας κινείται η λεωφόρος Σοφούλη και αμέσως μετά απλώνονται στη σειρά τα παλιά νεοκλασικά αλλά καλοδιατηρημένα κτίρια, που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία και τράπεζες.

Βέβαια σε όλο το μήκος της λεωφόρου το καλοκαίρι η κίνηση και ο συνωστισμός οχημάτων και επισκεπτών θυμίζουν περισσότερο κάποιο δραστήριο λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας παρά αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Ψηλότερα, το Ανω Βαθύ, με τις ασβεστωμένες γειτονιές και τις κόκκινες κεραμοσκεπές του, μοιάζει ν’ αγναντεύει διστακτικά την κίνηση του σύγχρονου λιμανιού και σε προτρέπει να το εξερευνήσεις.

Δεν θα σταθούμε στα άφθονα αξιοθέατα της θαλασσινής πόλης, αφού αυτά θα τα βρείτε σε κάθε τουριστικό φυλλάδιο. Θα σας προτείνουμε όμως να απολαύσετε τους πρωινούς θαλασσινούς περιπάτους στη διαμορφωμένη προκυμαία.

Να ξαποστάσετε στην πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα του Θεμιστοκλή Σοφούλη, δίπλα στο λιμάνι με τα ψαροκάικα, να πιάσετε κουβέντα με τους ψαράδες, να απολαύσετε τον καφέ σας ή το φαγητό σας σε κάποιο παραλιακό μαγαζί, κοιτώντας το Αιγαίο να αλλάζει χρώματα…

Στα δημοφιλή ακρογιάλια: Απίστευτες παραλίες αρκεί να μη φυσάει βοριάς


Παραλία Τσαμπού. Φωτογραφία του Στέλιου Δεμερτζή.

Ακολουθώντας την πολυσύχναστη παραλιακή διαδρομή που συνδέει το Βαθύ με το Καρλόβασι, εκτός από το διάσημο και πάντα κορεσμένο Κοκκάρι (11 χλμ. από Βαθύ) θα δείτε να διαγράφονται κατά μήκος της κατάφυτης ακτής πανέμορφες ακτές.

Η διπλή βοτσαλιά Τσαμπού, η υπέροχη παραλία Πλατανάκια, το ακρογιάλι Λουραδάκια και πολύ κοντά η παραλία Αυλάκι φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, καθώς σχεδόν πάντα είναι γεμάτες από κόσμο.


Παραλία Μικρή Τσαμπού. Φωτογραφία του Μανώλη Marg.

Πολύ κοντά στο Κοκκάρι συναντάμε τις παραλίες Τσαμαδού και Λεμονάκια. Παντού πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα, λαμπερά πολύχρωμα βότσαλα, νερά διάφανα σαν φυσητό γυαλί. Σε όλες τις παραπάνω ακρογιαλιές υπάρχουν ομπρελο-ξαπλώστρες που συνήθως δεν χρεώνονται, αρκεί να πάρεις κάτι από την παρακείμενη καντίνα.

Αν δεν φυσάει βοριάς, τα ακρογιάλια αυτής της εντυπωσιακής θαλάσσιας περιοχής δεν υπάρχει περίπτωση να μην καλύψουν όλα τα γούστα, ακόμα και του πλέον απαιτητικού ταξιδευτή.

Στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού, φωλιασμένο πάνω στον βράχο του βουνού Ραμπαηδόνι, σε σημείο πραγματικό παρατηρητήριο στο θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει τη Σάμο από τα μικρασιατικά παράλια, ξεχωρίζει το καστρομονάστηρο της Ζωοδόχου Πηγής.

Το ανδρικό σήμερα μοναστήρι ιδρύθηκε το 1756 στη θέση παλιότερου ναού. Κατά την παράδοση οι τέσσερεις κίονες που στηρίζουν τον τρούλο του καθολικού μεταφέρθηκαν από τον αρχαίο ναό της Μιλήτου.

Από το προαύλιο του μοναστηριού, αλλά και σε όλη την ορεινή διαδρομή για να φτάσετε μέχρι εδώ, θα απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θέα στις ακτές του νησιού και στις παραλίες Μικρή, Μεγάλη Λάκκα και Μουρτιάς.

Σε αυτή την κατάφυτη ακτογραμμή θα βρείτε και αρκετές ακόμη καλές παραλίες που, λόγω του γεωγραφικού τους προσανατολισμού, είναι προφυλαγμένες από το μελτέμι που δέρνει αλύπητα τις βόρειες ακτές.

Ετσι, λοιπόν, με εύκολη πρόσβαση από το Βαθύ, αλλά και το Πυθαγόρειο θα προσεγγίσετε τα δημοφιλή ακρογιάλια Ποσειδώνιο και Ψιλή Άμμος. Η εκδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με φαγητό σε κάποια από τις φημισμένες ψαροταβέρνες της περιοχής. Λίγο βορειότερα ξεχωρίζει το μικροσκοπικό ακρογιάλι Κέρβελη με ψιλό βοτσαλάκι, προστατευμένο από τους βοριάδες και φυσική σκιά από αρμυρίκια.

Πυθαγόρειο, το κοσμοπολίτικο λιμάνι


Πυθαγόρειο. Φωτογραφία του Μανώλη Marg.

Το 1955 η Διεθνής Οργάνωση Πυθαγορείων μετονόμασε, με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους, το άσημο ψαροχώρι Τηγάνι (12 χλμ. νότια από το Βαθύ) σε Πυθαγόρειο. Ετσι, λοιπόν, προς τιμήν του σπουδαίου Σάμιου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα γεννήθηκε το Πυθαγόρειο που σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο πολυσύχναστα και κοσμοπολίτικα μέρη του νησιού με παγκόσμια ακτινοβολία.

Γύρω από το μικρό λιμάνι υπάρχουν άφθονα καταλύματα, στέκια για φαγητό και διασκέδαση και φυσικά η ανάλογη κοσμοπλημμύρα που απαραίτητα συνοδεύει όλη αυτήν την τουριστική αξιοποίηση. Ομως δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση να επισκεφθείτε τη Σάμο και να μην περάσετε μια βόλτα από το Πυθαγόρειο.

Εδώ θα δείτε να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα κτίσματα ο Πύργος του Λογοθέτη που κτίστηκε το 1824 από τον Λυκούργο Λογοθέτη, αρχηγό των ξεσηκωμένων Σαμιωτών με σκοπό την προστασία τους από τους Τούρκους.

Λίγο πιο έξω από το χωριό ο Πύργος του Σαρακίνη (1577), τριώροφος, ορθογώνιος με επάλξεις και έντονο φρουριακό χαρακτήρα, εκτιμάται πως είναι ο παλιότερος πύργος του νησιού.

Για κολύμπι η καλύτερη παραλία είναι το βοτσαλωτό ακρογιάλι Ποτοκάκι που βρίσκεται δυτικά από το λιμάνι. Πρόκειται για μια μεγάλη σε μήκος, οργανωμένη ακτή, που πολιορκείται από δεκάδες ξενοδοχεία και προσφέρει και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Πίσω στα χρόνια των φιλοσόφων και των τυράννων

Η Σάμος μπορεί να έγινε γνωστή από την τεράστια προσωπικότητα του Πυθαγόρα, θεμελιωτή των Μαθηματικών, φιλόσοφο, μουσικό και φυσικά εμπνευστή του διάσημου θεωρήματος που φέρει το όνομά του, όμως τα ανεξίτηλα χνάρια του στο νησί του Αν. Αιγαίου τα άφησε ένας τύραννος: ο Πολυκράτης, ένας από τους πιο γνωστούς ηγέτες της αρχαιότητας, ήταν μια αντιφατική προσωπικότητα. Βίαιος, δολοπλόκος, συνάμα οργανωτικός και οραματιστής, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία.

Με τα στρατηγικά και διοικητικά του προσόντα έκανε σύντομα τη Σάμο ένα ακατάβλητο θαλασσινό κράτος που διατηρήθηκε για πολλά χρόνια ανεξάρτητο από την περσική επιβουλή, ενώ παράλληλα απέκτησε πολλές αποικίες.

Τα έργα του ακόμη και σήμερα προκαλούν θαυμασμό για την τεχνική τους αρτιότητα. Στο λιμάνι, διακρίνονται τμήματα του άλλοτε απόρθητου Πολυκράτειου Τείχους.

Το Ευπαλίνειο Ορυγμα, ένα σημαντικό έργο ύδρευσης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Μεγαρέα μηχανικό Ευπαλίνο, θεωρούνταν τεχνολογικό επίτευγμα για την εποχή του, καθώς αποτελούνταν από υπόγειο τούνελ μήκους 1.350 μέτρων, επισκέψιμο σήμερα.

Εδώ γεννήθηκε η Ηρα

Όμως ένα νησί του βεληνεκούς της Σάμου δεν μπορούσε να αγνοηθεί από τους θεούς. Εδώ λοιπόν οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι γεννήθηκε η θεά Ήρα. Μάλιστα η λατρεία της, σύμφωνα με τον Παυσανία, καθιερώθηκε από τους Αργοναύτες. Έτσι, λοιπόν, σε μικρή απόσταση από το σημερινό Πυθαγόρειο υπήρχε λαμπρός ναός αφιερωμένος στην υπέρτατη θεά του Δωδεκάθεου που μάλιστα συνδεόταν με την αρχαία πόλη μέσω της Ιεράς Οδού, έναν πλακόστρωτο δρόμο μήκους 5 χλμ. και πλάτους 4 μέτρων, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ.

Μια ελλιπής μαρμάρινη κολόνα στέκει όρθια σήμερα –ό,τι απέμεινε από το οικοδόμημα του Ηραίου– που χτίστηκε από τον Σάμιο αρχιτέκτονα Ροίκο. Το άγαλμα της θεάς Ήρας, ύψους γύρω στα δύο μέτρα, θεωρείται πρωτοποριακό για τα καθιερωμένα της αρχαϊκής γλυπτικής, καθώς έθεσε νέα πρότυπα στην τεχνική της μαρμαροπλαστικής. Η τύχη του Ηραίου ήταν παρόμοια με πολλών αρχαίων ελληνικών μνημείων που λεηλατήθηκαν και κομμάτια τους τώρα κοσμούν μουσεία ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Γάλλος αρχαιολόγος Πολ Ζιράρ ανακαλύπτει το 1879 το άγαλμα και, παρά το ψήφισμα της Βουλής της Σάμου να παραμείνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί, η πανέμορφη Ηρα «έκανε φτερά» και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου. Το Ηραίο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Κοντινές εκδρομές

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πολύ γραφικές είναι οι ορεινές διαδρομές που οδηγούν στο κεφαλοχώρι του Πύργου. Από το ορεινό χωριό Παγώνδας (14 χλμ. από το Πυθαγόρειο) θα προσεγγίσετε το χωριό Σπαθαραίοι και θα κατηφορίσετε μέσα σε δύσκολους δρόμους για τις πευκόφυτες ακρογιαλιές Τσόπελα και Συκιά.

Την καλύτερη θέα σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο θα την έχετε ανηφορίζοντας για τον Προφήτη Ηλία στην κορφή του βουνού Καρβούνη (ή Αμπελος) που ξεπετάγεται 1.155 μέτρα ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας. Η δύσκολη διαδρομή ξεκινά από το κεφαλοχώρι Πύργος.

Στο μεσόγειο χωριό Μυτιληνιοί (7 χλμ. από Πυθαγόρειο) αξίζει να επισκεφθείτε το Παλαιοντολογικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου. Στο χωριό Μαυρατζαίοι θα δείτε τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που διατηρούν ακόμα την πατροπαράδοτη τέχνη αιώνων. Από το λιμάνι του Πυθαγόρειου εκδρομικά σκάφη κατευθύνονται καθημερινά προς τις απάτητες (από δρόμους) παραλίες και καταλήγουν στο κατάφυτο και ακατοίκητο νησί Σαμιοπούλα.

Διαμονή

Την εποχή αυτή έχουν γίνει οι περισσότερες κρατήσεις, όμως με μια σωστή έρευνα θα βρείτε ελεύθερα δωμάτια καθώς το ξενοδοχειακό δυναμικό του νησιού είναι μεγάλο".


Πηγή κειμένου: efsyn.gr

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com