AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Ιουλ 2019

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και εφήβους ετών στο Art Space Pythagorion


Στο πλαίσιο της έκθεσης «13,700,000 km3», τίτλος που αναφέρεται στον όγκο, σε κυβικά χιλιόμετρα των υδάτων της Μεσογείου, σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου στο Art Space Pythagorion από 3 έως 15 Οκτωβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Ο Υπολογισμός των Υδάτων». 




Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα λάβει χώρα με την έναρξη του σχολικού έτους με παράλληλα σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς.

Η φετινή έκθεση στο Art Space Pythagorion εμπνέεται από τη συμβολική θέση του εκθεσιακού χώρου και ιδίως από τη θέα προς τη Μεσόγειο που βλέπει κανείς από το παράθυρο του. 

Τα 9 έργα της έκθεσης εστιάζουν στη Μεσόγειο ως θάλασσα γεωπολιτικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και οικονομικών παραμέτρων που επηρεάζουν τη ζωή όλων όσων κατοικούν γύρω της, εργάζονται, αναπτύσσονται, προβληματίζονται για το μέλλον της. Η θάλασσα του ήλιου και του τουρισμού, είναι ταυτόχρονα η θάλασσα των προσφύγων, των ψαράδων, των πλαστικών και άλλων απορριμμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί για 4η χρονιά η εικαστικός και επιμελήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σύγχρονη τέχνη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, βασίζεται τόσο στον τίτλο της έκθεσης που είναι ένας αριθμός, όσο και στο περιεχόμενο των έργων που δημιουργήθηκαν ύστερα από έρευνα και παρατηρήσεις σε στατιστικά αριθμητικά δεδομένα τα οποία φωτίζουν τα προβλήματα της Μεσογείου. 

Κάθε έργο της έκθεσης δείχνει με συγκινητικό τρόπο το πώς μπορούμε μέσα από την παρατήρηση και την φαντασία να απαντήσουμε ως πολίτες της Μεσογείου στην καταστροφή που συντελείται συχνά χωρίς να την καταλαβαίνουμε.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 μέρη:

I. Γνωριμία με τα έργα της έκθεσης και συζήτηση για τα ζητήματα που θίγουν.

II. Ένα ειδικά σχεδιασμένο 10σέλιδο έντυπο σαν leporello θα περιλαμβάνει από τη μία του όψη εικόνες από τα έργα και από την άλλη στατιστικά αριθμητικά στοιχεία. 

Με πρώτο τον αριθμό 13,700,000 km, καθώς και αριθμούς μέσα από τους οποίους τα έργα προέκυψαν, τα παιδιά καλούνται να συμπληρώσουν με δικές τους λέξεις, αριθμούς ή και παρατηρήσεις από το περιβάλλον τους πώς τα ίδια αντιλαμβάνονται ό,τι συμβαίνει γύρω τους, πως το αντιμετωπίζουν, τι προτείνουν για λύση.

Αφού συμπληρωθεί το leporello τα παιδιά καλούνται να «απαγγείλουν» κατά μόνας ή ομαδικά, μέρη από τις παρατηρήσεις τους, τους αριθμούς και τις λέξεις που αντιστοιχούν σε αυτούς. Θα δημιουργηθεί τότε ένας «Χορός Υπολογισμού των Υδάτων», που θα τονίζει πως οφείλουμε να γνωρίζουμε, να κοινοποιούμε, να δρούμε, καθώς οι αριθμοί και τα γεγονότα είναι πραγματικά, συχνά τρομακτικά, όμως η ανθρώπινη αλληλεγγύη και φαντασία μπορεί να αντιστρέψει τον θρήνο σε φωνή σωτηρίας.

Τα παιδιά θα φύγουν έχοντας μαζί τους το leporello τους, ένα μικρό στατιστικό και ποιητικό αφήγημα για τη Μεσόγειο το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο σχολείο με ποικίλους τρόπους.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com