AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Ιουλ 2019

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις στη Σάμο

Τα χρήματα, κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σημειώσεις με ονόματα αλλοδαπών στους οποίους χορηγήθηκαν ιατρικές γνωματεύσεις 

Εννέα είναι τελικά οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της έκδοσης πλαστών ή ψευδών ιατρικών γνωματεύσεων με τις οποίες αιτούντες άσυλο διαμένοντες στη Σάμο έπαιρναν πιστοποίηση ευαλωτότητας και μετακινούνταν με αυτήν σε καταυλισμούς στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού επίσημα σχετική ανακοίνωση δεν υπάρχει, κατά περίπτωση και σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος κατηγορούνται έξι γιατροί, δύο νοσηλευτές και ένας μεταφραστής. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι αυτές της σύστασης συμμορίας, της δωροδοκίας, της δωροληψίας και της έκδοσης ψευδούς ιατρικής γνωμάτευσης επ’ αμοιβή.

Ήδη, απολογήθηκαν στον ανακριτή του Πλημμελειοδικείου Σάμου τέσσερις εκ των κατηγορουμένων γιατρών οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού αντιμετώπιζαν πλημμεληματικές κατηγορίες. Σήμερα, απολογείται μια νοσηλεύτρια, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Με ταρίφα που κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ, οργανωμένο κύκλωμα εκμεταλλευόταν πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούσαν τρόπο να απεγκλωβιστούν από το κέντρο υποδοχής στη Σάμο, εκδίδοντας ψευδείς και εικονικές ιατρικές γνωματεύσεις προκειμένου να διακομιστούν σε νοσοκομεία της ενδοχώρας.

Την  δράση του κυκλώματος σταμάτησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, μετά από αστυνομική επιχείρηση και τη σύλληψη 10 ατόμων την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας και τα στοιχεία της έρευνας τουλάχιστον από τον Μάρτιο, λειτουργούσε οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο έναντι αμοιβής εφοδίαζε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, γνωματεύσεις ή παραπεμπτικά.

Τα έγγραφα αυτά πιστοποιούσαν ψευδώς ότι οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί χρήζουν, είτε εξέτασης από ιατρό ειδικότητας που δεν υπήρχε στο τοπικό νοσοκομείο, είτε εξέτασης με ιατρικά μηχανήματα που επίσης δεν υφίστανται στο νοσοκομείο.

Η διάθεση των εγγράφων αυτών αποσκοπούσε στη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, ώστε να άρουν τον γεωγραφικό περιορισμό διαμονής τους στο νησί ή να διαθέτουν έγγραφο το οποίο δυσχεραίνει την Υπηρεσία Ασύλου να προβεί σε διαδικασίες επαναπροώθησής τους.

Διαπιστώθηκε η έκδοση τουλάχιστον τριάντα τέτοιων εγγράφων, με τη χρηματική αμοιβή που απαιτείτο για κάθε περίπτωση να κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ και προσδοκώμενο συνολικό όφελος τις 15.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη (15 και 16 Ιουλίου 2019), συνολικά δέκα άτομα, εννέα στο νησί του Αιγαίου και ένα σε περιοχή της Πελοποννήσου.

Από τους συλληφθέντες οκτώ είναι ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, ενώ ένας ακόμα ημεδαπός δεν συνελήφθη καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 5.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις με ονόματα αλλοδαπών στους οποίους χορηγήθηκαν ιατρικές γνωματεύσεις και τα αναλογούντα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από αυτούς, παραπεμπτικά καθώς και αντικείμενα που είχαν υπεξαιρεθεί από τοπική Υπηρεσία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μέλος του κυκλώματος, εκμεταλλευόμενο τη θέση του, διέθετε σε αλλοδαπούς κατ’ εξακολούθηση, φαρμακευτικά σκευάσματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κατασχέθηκαν

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κατ’ εξακολούθηση, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαίρεσης και της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Σημειώνεται ότι τέσσερις από τους συλληφθέντες δρούσαν εκτός πεδίου της εγκληματικής ομάδας και δεν προέκυψε να είχαν γνώση των πρακτικών χρηματισμού της.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ-In.gr-ToVima.gr
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com