AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Ιουλ 2019

ΒΙΝΤΕΟ-Γ. Κουμουτσάκος: "Zeppelin πάνω από τη Σάμο για το μεταναστευτικό"!


"Δημοκρατική αυστηρότητα" και "σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" θα είναι, σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό. 

Όπως ανέφερε την Πέμπτη στην εκπομπή του Antenna "Καλοκαίρι μαζί" (στο 14o λεπτό του παρακάτω βίντεο), στα πιο άμεσα μέτρα που θα ληφθούν είναι η ενισχυμένη επίβλεψη της Σάμου και της ευρύτερης περιοχής από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ξεκινήσει τις περιπολίες αερόστατο τύπου Zeppelin, σε συνεργασία με τη Frontex.Συνοπτικά, στο παραπάνω βίντεο ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Η Τουρκία με τις δηλώσεις της δεν αμφισβήτησε τη συμφωνία που έγινε το 2016. Αμφισβήτησε παλαιότερη συμφωνία, προβάλλοντας το καθεστώς βίζας των Τούρκων στην Ευρώπη», σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Όταν θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους, επικαλούνται τη συμφωνία" συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όπως αποκάλυψε, η αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου, συγκριτικά με πέρυσι, είναι της τάξης του 30%, κάτι που τόνισε ότι, "μας αναγκάζει να είμαστε σε εγρήγορση".

Ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε "ευρωπαϊκό" το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι οι εταίροι έχουν ήδη ενημερωθεί, ενώ έσπευσε να μη "ρίξει στους προηγούμενους" όλες τις ευθύνες για το "μεγάλο πρόβλημα" του μεταναστευτικού.

Σχετικά με τις κινήσεις που πρόκειται να γίνουν για την εξομάλυνση της κατάστασης, απαρίθμησε τις εξής:

-Μείωση του χρόνου εξέτασης ασύλου -Εξέταση του χρόνου προσφυγών σε δεύτερο χρόνο Δίνοντας ένα παράδειγμα για τους χρόνους εξέτασης ασύλου, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε "δύο άνθρωποι Σύροι κουρδικής καταγωγής από το Αφρίν, έκαναν αίτηση πριν δύο χρόνια και η πρώτη συνέντευξη που θα δώσουν είναι σε ένα χρόνο από τώρα".

"Έτσι συνθλίβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε και εξήγησε πως «τα τρία χρόνια θα συμπτυχθούν όσο το δυνατό", ενώ στις αρχές φθινοπώρου θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο, για την αύξηση του προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου και για άμεση αυστηροποίηση των συνόρων.

"Όλα θα γίνουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που επέμεινε στην επιστροφή όσων ατόμων έχει απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο.

"Ό,τι μπορεί να μετακινηθεί στην ενδοχώρα, θα μετακινηθεί", απάντησε ερωτηθείς για τον υπερπληθυσμό που παρατηρείται στα νησιά.

Ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργός επανέλαβε ότι "στη Σάμο η κατάσταση είναι οιονεί πολιορκία της πόλης", τονίζοντας "έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους".

Πάντως, η προοπτική Zeppelin πάνω από τη Σάμο προκαλεί αντιδράσεις, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι "οι σημερινές δηλώσεις του αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για εγκατάσταση Ζέπελιν στη Σάμο είναι σκόπιμα ασαφείς. Τι ακριβώς πληροφόρηση και εντολή θα δίνεται στο ελληνικό λιμενικό; Τι εννοεί ο κ. Κουμουτσάκος όταν λέει ότι «θα πηγαίνει κοντά» το λιμενικό και θα ενημερώνει την τουρκική πλευρά; Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, τα παράκτια κράτη είναι υποχρεωμένα να αναπτύσσουν μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στα χωρικά τους ύδατα καθώς και να συνεργάζονται με τα γειτονικά κράτη προς τον σκοπό αυτό. Άρα, δηλώσεις τύπου «να πηγαίνει κοντά το λιμενικό» παραπέμπουν σε πρακτικές αποτροπής και επαναπροωθήσεων (push backs) στη θάλασσα, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και ανασύρουν στη μνήμη τραγωδίες, όπως αυτή του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι το 2014.

Αυτές οι δηλώσεις κρίνονται ακόμη πιο ανησυχητικές αν συνδυαστούν και με το βίντεο που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας, το οποίο δείχνει σκάφος του λιμενικού να επιχειρεί απώθηση βάρκας με πρόσφυγες κοντά στο Αγαθονήσι στις 17 Ιουλίου. Καλούμε, λοιπόν, τη νέα πολιτική ηγεσία να σεβαστεί απολύτως τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδάλλως θα φέρει την ευθύνη για επιπλέον θύματα στις θάλασσές μας" καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com