AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Ιουλ 2019

ΒΙΝΤΕΟ: Παραδοσιακή τεχνική αναβιώνει στο Μουσείο Ναυπηγικών Τεχνών Σάμου


Ξεκίνησε την Παρασκευή η κατασκευή της σάλας  στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου (ΜΝΝΤΑ) στο Ηραίο Σάμου.

Η κατασκευή αυτή θα συνεχιστεί θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες. 

Θα πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα κατά τις εργάσιμες ημέρες και είναι ελεύθερη για παρακολούθηση από το κοινό.

Η σάλα ήταν παραδοσιακός τρόπος σχεδιασμού καϊκιών, με στοιχεία "ακαδημαϊκού" σχεδιασμού και προβολικής γεωμετρίας, που διαδόθηκε στα ναυπηγεία του Αιγαίου κυρίως από τις αρχές του 19ου αιώνα. 

Στο ΜΝΝΤΑ η σάλα είναι αντίγραφο της τελευταίας παραδοσιακής σάλας, που είχε αποτυπωθεί στο ξυλοναυπηγείο των Μαυρίκων στη Σύρο το 1987-1988, και είχε την ιδιορρυθμία να απεικονίζει έξι διαφορετικά σκάφη με διαφορετικά χρώματα. 

Παρόμοια σάλα υπήρχε στο ξυλοναυπηγείο των αδελφών Κοντάρα στο Καρλόβασι και πιο παλιά στο ναυπηγείο των Μελαχρινών στο Πυθαγόρειο. 

Παραδοσιακές σάλες υπήρχαν σε αρκετά ναυπηγεία σ΄ όλη την Ελλάδα, όμως καμία από τις παραδοσιακές σάλες δεν σώζεται πλέον. 

Η σάλα που δημιουργείται στο ΜΝΝΤΑ είναι το μοναδικό, σε όλο το Αιγαίο, αντίγραφο παραδοσιακής σάλας. 



Το κοινό θα μπορεί να την «διαβάσει» και να την κατανοήσει, αφού θα συνοδεύεται από κείμενο, φωτογραφίες από άλλες σάλες, βίντεο από παλαιότερα ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις καραβομαραγκών, και animation που θα εξηγεί τον τρόπο που χρησιμοποιούταν.

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου (ΜΝΝΤΑ)  καλεί τον κόσμο να παρακολουθήσει από κοντά την κατασκευή της μοναδικής αυτής παραδοσιακής σάλας: 

"Σας προσκαλούμε να είσαστε μαζί μας σε αυτή τη διαδικασία! Παρακαλούμε, πριν επισκεφθείτε τον χώρο της κατασκευής της σάλας, επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Φίλων ΜΝΝΤΑ για να σας πούμε πότε θα είναι οι δημιουργοί εκεί. 

Τέλος οι υπεύθυνοι του συλλόγου "ευχαριστούν θερμά τους εικαστικούς Εμμανουήλ Στεργίου και Μαριάνα Ασλάνη για την υλοποίηση της κατασκευής της σάλας".

Δείτε το βίντεο του Εμμανουήλ Στεργίου με τη διαδικασία κατασκευής της σάλας στο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου:


Πηγή: Σελίδα Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com