AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Απρ 2015

Σε απόγνωση οι αστυνομικοί στη Σάμο


Τον έντονο προβληματισμό της για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής Αλλοδαπών (Κ.Τ.Υ.Α) Σάμου εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη τη Τρίτη στο Κ.Τ.Υ.Α. Δείτε τις θέσεις των αστυνομικών που εργάζονται στο νησί:

"Το χθεσινό (Τρίτη 14/4) περιστατικό που έλαβε χώρα στο Κ.Τ.Υ.Α Σάμου, αποδεικνύει το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος, τόσο για τους εργαζομένους Αστυνομικούς όσο και για τους κρατούμενους Αλλοδαπούς. 

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν, με επιστολές μας, στις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής του Κέντρου, όπως  για τον αριθμό κρατουμένων ο οποίος το πιο μεγάλο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού βρίσκεται 2 με 3 φορές πάνω του προβλεπόμενου ορίου όπως επίσης κατά πόσο μπορούν Αστυνομικοί που μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού ανά βάρδια να φυλάξουν εκατοντάδες κρατούμενους παράνομους μετανάστες (σύμφωνα με την υπ’ αρ. 7/2006 γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου).

Ο Αστυνομικός που υπηρετεί καθημερινά εκεί, καλείται καθ’ όλο το 24ωρο να είναι ο φύλακας των μεταναστών, ο ψυχολόγος και ο νοσοκόμος τους, ελλείψει προσωπικού που θα αναλάμβανε την ψυχολογική και ιατρική υποστήριξή τους. Καταλαβαίνουμε όμως όλοι, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ούτε και θεμιτό και στην πραγματικότητα αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που δημιουργούνται μικρής έντασης και έκτασης περιστατικά όπως το χθεσινό, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβεί η μεγάλη έκρηξη, την οποία όλοι απευχόμαστε.

Έχουμε επισημάνει στους αρμόδιους φορείς
κατ’ επανάληψη μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγιεινή τόσο των εργαζομένων Αστυνομικών όσο και των ίδιων των κρατουμένων παράνομων μεταναστών και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας, όπως α) ο ιατρικός έλεγχος των παράνομων μεταναστών πριν φτάσουν στο Κ.Τ.Υ.Α. Σάμου, β) η 24ωρη στελέχωση του Κ.Τ.Υ.Α. με ιατρικό προσωπικό, γ) η ύπαρξη Αστυνομικών εξωτερικά και περιμετρικά του χώρου κράτησης και όχι εσωτερικά του χώρου, ζητήματα τα οποία σαφώς και θα αναβαθμίσουν τις συνθήκες κράτησης και ομαλοποιήσουν την λειτουργία του Κέντρου ελαχιστοποιώντας μια σειρά από δυσλειτουργίες.

Μόνο έκπληξη δεν μας προκάλεσε το χθεσινό περιστατικό το οποίο εκλαμβάνουμε ως προεόρτια ενός δύσκολου από όλες τις πλευρές καλοκαιριού. Όσο περνάει ο καιρός οι ροές των παράνομα εισερχομένων στο νησί μας μεταναστών αυξάνονται κατακόρυφα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διπλάσιο αριθμό εισροών σε σχέση με το περσινό έτος.

Καλούμε λοιπόν όλους τους αρμόδιους φορείς που σχετίζονται με την λειτουργία του Κ.Τ.Υ.Α. Σάμου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του εν' όψει καλοκαιριού, για να μη ζήσουμε παρόμοιες ή χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον
".

Φωτογραφία: Μανώλης Marg