AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Απρ 2015

Η βουλευτής Αγλαΐα Κυρίτση στο κέντρο ταυτοποίησης μεταναστών Σάμου


Το κέντρο ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο επισκέφτηκε την Κυριακή η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αγλαΐα Κυρίτση, συνοδευμένη από την Αγνή Καλογερή, πρώην βουλευτή Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ειδική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα νησιωτικής πολιτικής, την Ευγενία Σταθακοπούλου, συντονίστρια της νομαρχιακής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου και τον περιφερειακό σύμβουλο Βορείου Αιγαίου, Αλέξανδρο Σταθακιό.
 
Στη συνάντηση που είχαν με τους αστυνομικούς οι οποίοι εργάζονται στο κέντρο ενημερώθηκαν για τη λειτουργία, τις διαδικασίες που ακολουθούνται, τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Η κ. Κυρίτση δεσμεύτηκε να μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς τα προβλήματα που επισημάνθηκαν, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο με το οποίο αναμετριούνται καθημερινά οι εργαζόμενοι στα εν λόγω κέντρα.


Σε σχετικές δηλώσεις της επισήμανε: "σε μια περίοδο που το προσφυγικό ρεύμα κορυφώνεται, που καθημερινά το Αιγαίο και η Μεσόγειος μετατρέπονται από θάλασσες ειρήνης σε απέραντα νεκροταφεία απελπισμένων ανθρώπων, είναι επιτακτική ανάγκη το ζήτημα να συνολικοποιηθεί και να αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε.

Η πολιτική εκμετάλλευση του κύματος των προσφυγικών ροών, όταν, μάλιστα, γίνεται με όρους τηλοψίας είναι επικίνδυνη. Την ώρα που όλος ο κόσμος είναι σοκαρισμένος από τους 900 νεκρούς στη Λαμπεντούζα, από τους νεκρούς στη Ρόδο, την ώρα που όλος ο κόσμος συγκινείται και κυρίως έμπρακτα δείχνει την αλληλεγγύη του στης γης τους κολασμένους, είναι ανήθικο και εσκεμμένα αποπροσανατολιστικό να γίνεται συστηματική σπέκουλα πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Όσο οι πόλεμοι στη γειτονιά μας συνεχίζονται, όσο ο ιμπεριαλισμός θα διαλύει, με τις ευλογίες και της Ε.Ε., ολόκληρες περιοχές, τόσο τα προσφυγικά κύματα θα γιγαντώνονται και τόσο η χώρα μας για αντικειμενικούς-γεωγραφικούς λόγους θα δέχεται όλο και μεγαλύτερες ροές.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και όσοι θολώνουν τα νερά για να αποπροσανατολίσουν αναλαμβάνουν έναν πολύ επικίνδυνο ρόλο. Η επικείμενη έκτακτη σύνοδος κορυφής μπορεί και πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις, οι οποίες, όμως, δεν πρέπει να είναι προσχηματικές ή να σπρώχνουν το ζήτημα κάτω από το χαλί.

Δεν αρκούν οι χρηματοδοτήσεις, δεν αρκούν τα επιμέρους και αποσπασματικά μέτρα, αλλά απαιτούνται κεντρικές και κυρίως συνολικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η συνέχιση της πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια για το μεταναστευτικό από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Πολιτική, που ενώ ανέχεται – αν δεν επικροτεί και συμμετέχει - τους πολέμους και την ανατίναξη της ευρύτερη γειτονιάς μας, την ίδια ώρα μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων.

Η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε τα προσφυγικά κύματα να κατευθύνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και κυρίως η έμπρακτη και με κάθε διαθέσιμο τρόπο καταγγελία των πολέμων και των επεμβάσεων που γεννούν μαζικά και συστηματικά απελπισμένους και ξεριζωμένους είναι το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα. Αντίστοιχα, καίριες παρεμβάσεις επιβάλλεται να γίνουν αφενός και εναντίον όσων εμπορεύονται την ανθρώπινη δυστυχία, διακινητές, κυκλώματα κλπ, και αφετέρου προς τις κυβερνήσεις χωρών που στο έδαφός τους δραστηριοποιούνται τα συγκεκριμένα κυκλώματα.

Οποιαδήποτε άλλη επιμέρους ή αποσπασματική διαχείριση -και μάλιστα με επικοινωνιακούς όρους- που θα συνεχίζει με μικρές τροποποιήσεις τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες πολιτικές όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, απεναντίας θα επιβεβαιώσει το ρόλο που έχουν αποφασίσει οι «εταίροι μας» για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα
".