AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Ιουλ 2015

Προσωρινή λύση στο θέμα της τροφοδοσίας στο ΚΕ.Π.Υ Σάμου

Φωτογραφία αρχείου

Το σοβαρό πρόβλημα της σίτισης των αλλοδαπών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ) Σάμου προσπαθεί να λύσει το υπουργείο Εσωτερικών. Οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει την παρασκευή φαγητού δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεως χρημάτων και της αναπόφευκτης αδυναμίας τους να αγοράσουν πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα το τοπικό ΚΕ.Π.Υ να ανοίξει σήμερα τις πύλες του...

Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, αρμόδιου για θέματα μεταναστών, Τζανέτου Φιλιππάκου, στο Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε, μετά από μαραθώνιο συναντήσεων και συσκέψεων, βρέθηκε μια προσωρινή λύση και υπάρχουν ελπίδες για πρόσκαιρη τακτοποίηση του θέματος από αύριο, Τετάρτη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Το ζήτημα δημοσιοποιήθηκε μετά την επιστολή που απέστειλαν την Τρίτη η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στην επιστολή οι δύο αυτοδιοικητικοί κάνουν έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση για την εκταμίευση της απαραίτητης πίστωσης που αφορά στη σίτιση όσων διαμένουν προσωρινά στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ) Σάμου και ενημερώνουν τους αρμόδιους ότι το πρωί της Τρίτης άνοιξαν οι πύλες του ΚΕ.Π.Υ. Κι αυτό, διότι δεν ήταν πλέον δυνατόν η εξυπηρέτηση των 900 προσφύγων από τη Συρία.

Όπως εξηγεί στο Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε ο κ. Φιλιππάκος, το πρόβλημα ξεκίνησε από τις 30 Ιουνίου, οπότε έληξε η χρηματοδότηση για τη σίτιση στα Κέντρα αλλοδαπών. Το πρόβλημα φάνηκε να διευθετήθηκε, καθώς, ύστερα από παρέμβαση του κ. Φιλιππάκου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας υπέγραψε την εκταμίευση έκτακτου κονδυλίου 6.000.000 ευρώ για τη σίτιση και τα έξοδα λειτουργίας του συνόλου των Κέντρων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο το κλείσιμο των τραπεζών δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα να εκταμιευτούν τα χρήματα για την προμήθεια των απαραίτητων υλών. Χθες, Δευτέρα, εκδόθηκε επιταγή ύψους 40.000 ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά παραμένει αδύνατη η εκταμίευση του ποσού. Για τον λόγο αυτό και επειδή οι πρόσφυγες άρχισαν να δυσανασχετούν, άνοιξαν το πρωί οι πύλες.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάκο, προκειμένου να βρεθεί λύση έφυγαν από την Αθήνα συνεργεία για την επίσπευση της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων, ώστε οι πρόσφυγες να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση. Δηλαδή να μεταβούν στον Πειραιά και να συνεχίσουν τις απαραίτητες διαδικασίες με την υποβολή αιτημάτων ασύλου, καθώς υπάγονται στους κανόνες διεθνούς προστασίας.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας δηλώνει στο Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε ότι όσοι αφέθηκαν από το ΚΕ.Π.Υ και βγήκαν στην πόλη της Σάμου είναι 600 πρόσφυγες που ταυτοποιήθηκαν και οι οποίοι αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης να φύγουν με το πλοίο για τον Πειραιά.

Συγχρόνως, εξέφρασε την ελπίδα ότι την Τετάρτη θα ισορροπήσει η κατάσταση, καθώς, μετά από συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον κ. Μάρδα και την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, συμφωνήθηκε να εξαργυρωθεί η επιταγή των 40.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή που την έχει στα χέρια του, κατ' εξαίρεση και λόγω κατάστασης ανάγκης.
Προσωρινά, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάκο, η σίτιση όσων παραμένουν στο Κέντρο καλύφθηκε με τη συνδρομή του Στρατού.

Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε