AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Οκτ 2017

"Να απεγκλωβιστεί η Σάμος από πρόσφυγες και μετανάστες"

 
Θέση για το προσφυγικό ζήτημα παίρνουν εκ νέου με ανακοινώσεις τους σύλλογοι και φορείς της Σάμου. Εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση του νησιού.
 
Πιο αναλυτικά, "δώστε λύση στο μεταναστευτικό με τοπικό δημοψήφισμα" ζητά ο Αντώνης Σίμος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ). Επαναλαμβάνει "την πάγια θέση της ΑΚΙΣ, για την απομάκρυνση από το ακριτικό νησί μας του κέντρου «εγκλωβισμού» των παράνομα εισερχομένων μεταναστών", την οποία και κατέθεσε στην ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό, στις 5 Οκτωβρίου, στο δημαρχιακό μέγαρο Σάμου.
 
Σύμφωνα με την ΑΚΙΣ, "κανείς από εμάς, σε όποιον κομματικό χώρο και εάν ανήκει, δεν έχει το δικαίωμα να παραβλέπει ότι, εκτός των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει το μεταναστευτικό στη μικρή ακριτική μας κοινωνία, λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν τη μετακίνηση των μουσουλμάνων από την παραμεθόριο γραμμή, δηλαδή την αμυντική γραμμή αναχαίτισης του εξ ανατολών κινδύνου. Δεν κατέθεσα δηλαδή τίποτε διαφορετικό από αυτό που ισχύει εδώ και χρόνια στην ακριτική Θράκη, όπου οι μουσουλμάνοι κατοικούν στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και όχι στον παραμεθόριο νομό του Έβρου.
 
Όσον αφορά δε στην εξεύρεση της πολυπόθητης λύσης, που αναζητούσαν επιμόνως όλοι οι παρευρισκόμενοι στην σύσκεψη, κατέθεσα πρόταση διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος, μία πρόταση που είχαμε καταθέσει ως παράταξη εδώ και καιρό στο ΔΣ. Μία πρόταση που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια των τριών αιρετών αρχόντων του νησιού μας, βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη και δημάρχου, προκειμένου να μπορέσουν να πειθαναγκάσουν την κυβέρνηση να μετακινήσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, από τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου".
 
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου (μέλος της ΟΓΕ) εκφράζει την ανησυχία του "για τις εξελίξεις που αφορούν στους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας. Η αύξηση των ροών που δε λέει να σταματήσει, το «πάστωμά» τους στο hotspot που δεν τους χωράει, η αθλιότητα των συνθηκών ζωής τους, ιδιαίτερα για τις ευάλωττες ομάδες, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τον πληθυσμό του νησιού μας.
 
Η πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος από τη κυβέρνηση και την ΕΕ που τους κρατούν εγκλωβισμένους στα νησιά είναι τόσο απαράδεκτη και απάνθρωπη, όσο αντιλαϊκή είναι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, που υποφέρουν από τη μείωση μισθών και συντάξεων, την ανεργία, την απληρωσιά, την υπερφορολόγηση, τους πλειστηριασμούς, την υποβάθμιση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών. 
 
Εκφράζουμε, επίσης, την ανησυχία και τη λύπη μας για όσα απίστευτα και επικίνδυνα ακούστηκαν στη συγκέντρωση της κίνησης ΣΑΜΟΣ SOS με τη στήριξη και συμμετοχή του προέδρου της κοινότηταά μας, στις 7/10/2017, που θυμίζουν άλλες μαύρες εποχές της πατρίδας μας, χωρίς, μάλιστα, τότε να υπάρχουν μετανάστες.
 
Αγαπητοί συγχωριανοί, καμιά συμφωνία και κανένα σύνορο δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους που φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Και οι Σαμιώτες έζησαν στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις.
 
Καλούμε τις γυναίκες του χωριού μας, όλους τους χωριανούς να πούνε όχι στα κηρύγματα μίσους, στις ρατσιστικές κραυγές και αδιασταύρωτες πληροφορίες που διχάζουν το λαό μας. 
 
Η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να στραφεί στους πραγματικούς ενόχους, που είναι η πολιτική Ε.Ε. και κυβέρνησης και το ΝΑΤΟ. Αυτοί οι «μεγάλοι» καθορίζουν τη ζωή μας, αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας κι όχι ο κάθε κατατρεγμένος άνθρωπος που εγκλωβίστηκε από αυτούς στη χώρα μας.
 
Ο σύλλογος γυναικών Μυτιληνιών συντάσσεται στο πλευρό όσων απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και μαζί με το εργατικό κίνημα:
 
Απαιτούμε τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
 
Αξιοπρεπείς χώρους και συνθήκες προσωρινής διαμονής αποκλειστικά για την υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών.
 
Όχι στα hotspots και τα κέντρα κράτησης.
 
Προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού για να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι διαδικασίες ταυτοποίησης και ασύλου.
 
Να εξασφαλισθεί η συμμετοχή των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας στην εκπαιδευτική διαδικασία για όσο καιρό παραμένουν στην Ελλάδα με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
 
Να φύγουν το ΝΑΤΟ και η ΦΡΟΝΤΕΞ από το Αιγαίο. Καμιά εμπλοκή (άμεση ή έμμεση) της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ευθύνονται για την προσφυγιά και την αναγκαστική μετανάστευση.
 
Να δυναμώσουμε τη συμμετοχή μας στους αγώνες ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, για τη ζωή που μας αξίζει".
 
Με τη σειρά τους, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου και οι Ομάδες ΟΓΕ Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου επισημαίνουν ότι "το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, χωρίς η κυβέρνηση να προχωρεί στην αντίστοιχη προώθησή τους στην ενδοχώρα.
 
Το hotspot με δυναμικότητα 800 ατόμων αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα πάνω από 3.000 άτομα που βρίσκονται στη Σάμο, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαμονής να είναι πολύ άσχημες.
 
Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε τέτοιες συνθήκες. Πέρα από το γεγονός ότι πολλά έχουν ψυχικά τραύματα από τις συνθήκες πολέμου στις οποίες έχουν ζήσει, ο εγκλεισμός σε ένα κέντρο, πολλές φορές χωρίς την οικογένειά τους, η έλλειψη οργανωμένης συστηματικής εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον και την εξέλιξή τους.
 
Ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έρχεται, για άλλη μια φορά, να μας θυμίσει ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα χωρίς τέλος. Όσο συνεχίζονται οι εγκληματικοί πόλεμοι των ιμπεριαλιστών στη Συρία και αλλού, όσο καταδικάζονται ολόκληροι λαοί να ζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, την ίδια στιγμή που ο πλούτος των χωρών τους είναι στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που θησαυρίζουν από τα πάμφθηνα εργατικά χέρια.
 
Καμιά συμφωνία και κανένα σύνορο δε μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους από τη φυγή από τις εστίες του πολέμου κι από την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στις χώρες της Ε.Ε. Και οι Σαμιώτες άλλωστε έζησαν στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις.
 
Πολύ μεγάλες είναι και οι ευθύνες της ΕΕ και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενώ με μια σειρά αποφάσεις και συμφωνίες (Σέγκεν, Δουβλίνο κλπ.) έχουν κάνει την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών. Ευθύνη έχουν κι όσοι λένε «να φύγουν από δω κι όπου θέλουν ας πάνε».
 
Προφανώς ο μακρόχρονος εγκλωβισμός σε ακατάλληλες συνθήκες, πόσο μάλλον ο συνωστισμός σε εγκαταστάσεις, που είναι προορισμένες για πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων, δημιουργεί προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους. Δεν πρέπει, όμως, στο όνομα τέτοιων ζητημάτων η αιτία να αναζητείται στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα δηλαδή κι όχι στους θύτες. Η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να στραφεί στους πραγματικούς ενόχους, που είναι η πολιτική Ε.Ε. και κυβέρνησης και το ΝΑΤΟ. Αυτοί οι «μεγάλοι» είναι οι αντίπαλοί μας κι όχι ο κάθε κατατρεγμένος άνθρωπος που βρίσκεται στη χώρα μας.
 
Εμείς οι γυναίκες μέλη της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου συντασσόμαστε στο πλευρό όσων απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και παλεύει για:
 
- Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
 
-Αξιοπρεπείς χώρους και συνθήκες προσωρινής διαμονής αποκλειστικά για την υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών. Ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, οικογένειες με παιδιά, εγκύους κλπ. Όχι στα hotspots και τα κέντρα κράτησης.
 
- Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα ΚΥΤ για την πλήρη κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική συμβουλή κλπ. - Να εξασφαλισθεί η συμμετοχή των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων (πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, εμβολιασμοί κλπ)".