AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Οκτ 2017

Η περιοδεία της υπουργού Πολιτισμού στη Σάμο


Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, μαζί με τον έφορο αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας Π. Χατζηδάκη και τον αρχαιολόγο  Αλ. Ξάνθο, επισκέφθηκαν το Σάββατο χώρους μεγάλης πολιτιστικής σημασίας για τη Σάμο, ενώ την Κυριακή παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ανακήρυξης του Ευπαλινείου Ορύγματος ως Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής.

Αναλυτικά το Σάββατο επισκέφτηκαν την Ι.Μ. Προφήτη Ηλία στα Κονταίικα, όπου τους  υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας, Στ. Παγουδιώτης, και ο ηγούμενος της Μονής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και το Βυζαντινό Κάστρο στο Ποτάμι Σάμου, καθώς και το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα των Ταμπάκικων, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ακολούθησε ευρεία συζήτηση για τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και αναπτυξιακές προτεραιότητες του νομού.

Στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία

Στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο Ποτάμι Καρλοβάσου

Στο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα των Ταμπάκικων, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η εκδήλωση ανακήρυξης του Ευπαλινείου Ορύγματος ως Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής από την American Society of Civil Engineers (ASCE) πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής  υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α. και με την υποστήριξη του Δήμου Σάμου,  στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Σάμου. 

"Η αποκατάσταση, η συντήρηση και η ανάδειξη του σπουδαίου αυτού διαχρονικού μνημείου, του Ευπαλίνειου Ορύγματος, υπήρξε από τις προτεραιότητες του ΥΠ.ΠΟ.Α, γι αυτό δεν μπορώ να  κρύψω τη χαρά μου σήμερα, εδώ, μπροστά σας" ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού. "Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια, όχι μονο με την επιστημονική τους επάρκεια αλλά  και με την αγάπη τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Η ανασκαφική εργασία του κου Κίναστ και  του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, η προσφορά των Ελλήνων επιστημόνων,  η σπουδαία αναστηλωτική  εργασία και το έργο συντήρησης των Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, όλοι  συνέβαλαν ώστε για να  να δοθεί αυτό το  έργο στη Σάμο, να γίνει τόπος προορισμού και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού. Σημειώνουμε ότι η επισκεψιμότητα φέτος θα ξεπεράσει τα όρια του 2015, αφού μέχρι τώρα έχουν επισκεφτεί το μνημείο περί τους 45.000 επισκέπτες.

Όταν διασχίζει κανείς αυτό το μνημείο -και σας το προτείνω ενθέρμως-  νιώθει, πέρα από την ικανότητα του Ευπαλίνου, του μηχανικού από τα Μέγαρα, τον κόπο και την εργασία των ανθρώπων που το κατασκεύσαν με αυτόν τον μοναδικό τρόπο για την εποχή του, αλλά και –κάνοντας ένα άλμα στο χρόνο- την  πίστη, την αφοσίωση και την δουλειά όσων ανέλαβαν διαχρονικά να το ανασκάψουν, να το συντηρήσουν και  να το αναστηλώσουν. Αυτό είναι και το σπουδαίο δώρο του Ορύγματος: η διαχρονικότητα και η συνέχεια, καθώς το παραλαμβάνουμε  από  τις προηγούμενες γενεές και το παραδίνουμε στο μέλλον". "Η υποδειγματική αποκατάσταση, η συντήρηση και η ανάδειξη του Ευπαλινείου Ορύγματος αποδεικνύει ότι η συντονισμένη συνεργασία και η προσπάθεια των φορέων μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα  συμπληρωματικά έργα υποδομής στην γύρω περιοχή" κατέληξε.

Ο βουλευτής Σάμου, πρόεδρος επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Σεβαστάκης, τόνισε στην ίδια εκδήλωση: "Είναι μια μέρα γιορτής για την επιστημονική σκέψη και κυρίως για την ανθρωπιστική διάσταση της τεχνικής σκέψης  η οποία παραμένει, συνήθως, στο ημίφως. Δεν έχουμε μόνο ένα θαύμα μηχανικής, έχουμε κι ένα θαύμα σύγχρονων εφαρμογών πρωτοποριακών τεχνολογικών μεθόδων. Πρόκειται για ένα έργο που γεφυρώνει δύο τεχνολογικές περιοχές, την αρχαία αλλά που την εκλογικεύει στη σημερινή συνθήκη. Επομένως είναι ένας χωροποιημένος στοχασμός, ένας στοχασμός που μετασχηματίζεται σε χώρο. Λειτουργικός, κατ΄αρχήν, ο χώρος  εξελίσσεται σε αισθητικό, σε αρχαιολογικό κι εν τέλει σε φιλοσοφικό ερώτημα. Το βασικό αίτημα είναι η πρόσληψη, η εκκοσμίκευση του έργου, η παραλαβή του, όχι μόνο ως προς την τουριστική του διάσταση αλλά ως προς την πνευματική του".

Ακολούθησε αποκάλυψη Αναμνηστικής Πλάκας στη Νότια Είσοδο του Ευπαλινείου Ορύγματος, από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και τον Elias Sayah κυβερνήτη στη Διεθνή Περιφέρεια της ASCE. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων και Κορσεών κ.κ.Ευσέβιος, ο Βουλευτής  Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχαήλ Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Βορείου Αιγαίου Νίκος Κατρακάζος, εκπρόσωποι του ΕΜΠ και της ASCE, εκπρόσωποι των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. που υλοποίησαν το έργο και τοπικοί παράγοντες.