AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

31 Οκτ 2017

Οι θέσεις της "Δράσης" και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τον ΦΠΑ


Τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ζήτησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα. Τι υποστήριξαν "Δράση" και Λαϊκή Συσπείρωση.

Ειδικότερα, κατά την εισήγησή της η δημοτική παράταξη "Δράση Ενότητα Προοπτική" για το θέμα του ΦΠΑ σημείωσε ότι:

"Ζητούμε από την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε σκέψη για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά. Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει την παγιωμένη και σταθερή χαμηλή ποσόστωση των συντελεστών στα νησιά μας.

Καταδικάζουμε κάθε συζήτηση για πιθανή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά.

Δεδομένου του αυξημένου κόστους διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές, το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υποτίθεται αντισταθμίζει τις αρνητικές συνέπειες της κατά τα άλλα παραμένουσα τύποις εν ισχύ, περίφημης «νησιωτικότητας».

Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά θα πρέπει να αποκαταστήσουν διάφορες ανισότητες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να παγιωθούν και να παραμείνουν χαμηλοί, τουλάχιστον στο ύψος των υπολοίπων νησιών της ΕΕ αν όχι και μικρότεροι.

Υπενθυμίζουμε ότι στα νησιά μας υπάρχουν παγιωμένες πλέον ελλείψεις προσωπικού στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας της παιδείας και της υγείας. Συχνή είναι και η έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας κυρίως ακτοπλοϊκής τον χειμώνα.

Για λόγους λογιστικής διαχείρισης της ΕΕ στερούμαστε κοινοτικούς πόρους και βασικά έργα υποδομής. 
Το ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος που θα αποφέρει τυχόν αύξηση του ΦΠΑ θα εξανεμισθεί αφού ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας θα πάνε οριστικά περίπατο.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναιρέσει τα προσδοκώμενα έσοδα από την επικείμενη αύξηση που έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, για το 2018 μεταβάλλοντάς τον.

Όλοι οι κάτοικοι των νησιών μας πρέπει να οργανωθούν προκειμένου να διασφαλίσουν το αυτονόητο δικαίωμα της οικονομικής τους επιβίωσης στον τόπο τους.

Ο Δήμος πρέπει να οργανώσει σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, επαγγελματικούς φορείς, και την Περιφέρεια μια Πανσαμιακή συγκέντρωση διεκδίκησης με παράλληλη κινητοποίηση και των υπόλοιπων νησιών της Περιφέρειας την ίδια μέρα" ανέφερε η "Δράση".

Με τη σειρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σάμου κατέθεσε ξεχωριστό υπόμνημα με τις θέσεις της σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Οι θέσεις αυτές θα επισυναφθούν στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αντιταχθεί στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του 2018.

Πιο αναλυτικά, η παράταξη θεωρεί ότι "η επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες βιοπαλαιστές.

Η κατάργηση ενός μέτρου ελάχιστης αναγνώρισης της δυσμενούς θέσης των απομακρυσμένων νησιών, που κατακτήθηκε με τους αγώνες των νησιωτών και την αγωνιστική πρωτοβουλία του ΚΚΕ το 1990, δεν έλυσε βέβαια τα προβλήματα που συσσωρεύονται κατ’ εξακολούθηση από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελούσε ωστόσο μια μικρή ανάσα.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ όχι μόνο για να μην καταργηθεί το μέτρο, αλλά για να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 50% και να επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

- Να καταργηθεί εντελώς ο ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου.

- Να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί

- Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού και τηλεφώνου

- Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια.


- Να απαγορευθούν οι πλειστηριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια.

- Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

- Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

Τα νησιά μας ρημάζουν από την φοροληστεία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, την ανεργία, τα τεράστια προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία, τη στιγμή που πληρώνουμε 2,8 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ και δίνουμε άλλα 2,4 δισ. για τα F16 των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα μας και προκαλούν την προσφυγιά.

Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Σάμου και Λέσβου για ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις 14 Νοέμβρη.

Είμαστε στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος και στους αγώνες του για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής Ε.Ε και κυβέρνησης" καταλήγει η Λαϊκή Συσπείρωση.