Φωτογραφίες από είδη τροπικών ψαριών που έχουν περάσει τη διώρυγα του Σουέζ και έφτασαν έως τη Σάμο εντοπίζει τελευταία στις καταδύσεις του ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών του νησιού!
Ο γνωστός αυτοδύτης φρόντισε να απαθανατίσει με υποβρύχια φωτογραφική μηχανή υψηλής ανάλυσης σε κοντινά πλάνα μερικά από αυτά τα ψάρια. Πρόκειται για το ψάρι "τρομπέτα" με την επιστημονική ονομασία "Fistularia commersonii", και το ψάρι "γερμανός" με την επιστημονική ονομασία "Siganus luridus".
Οι φωτογραφίες αυτές βοηθούν σημαντικά στη συστηματική καταγραφή αυτών των ψαριών από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" που εδρεύει στη Σάμο.
- Το ψάρι "τρομπέτα" με την επιστημονική ονομασία "Fistularia commersonii" είναι ένα ξενικό είδος που φθάνει σε μήκος το ενάμισι μέτρο και είναι ίσως το μεγαλύτερο που έχει εισβάλει στη Μεσόγειο.
Το ψάρι αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ιχθυοαπόθεμα.
Έγινε γνωστό ως "τρομπέτα" λόγω της μορφολογίας του και τρέφεται με γόνους ψαριών που έχουν εμπορική αξία.
- Ο "γερμανός" είναι ένα από τα ψάρια που εισέβαλαν πρώτα από ξένες θάλασσες στη χώρα μας, και συγκεκριμένα από την Ερυθρά Θάλασσα. Λέγεται ότι εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940, παράλληλα με την εισβολή των Γερμανών στη χώρα μας.
Το ψάρι αυτό τρέφεται με φύκια. Επειδή και οι σάλπες τρέφονται με φύκια, σε ορισμένες περιοχές ο γερμανός εκτόπισε τους πληθυσμούς από σάλπες. Οι ψαράδες όμως το αλιεύουν επειδή το κρέας του είναι εύγευστο.
* Πηγή πληροφοριών: Βήμα Science
Λίγα λόγια για τα παραπάνω είδη τροπικών ψαριών στη Σάμο*
- Το ψάρι "τρομπέτα" με την επιστημονική ονομασία "Fistularia commersonii" είναι ένα ξενικό είδος που φθάνει σε μήκος το ενάμισι μέτρο και είναι ίσως το μεγαλύτερο που έχει εισβάλει στη Μεσόγειο.
Το ψάρι αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ιχθυοαπόθεμα.
Έγινε γνωστό ως "τρομπέτα" λόγω της μορφολογίας του και τρέφεται με γόνους ψαριών που έχουν εμπορική αξία.
- Ο "γερμανός" είναι ένα από τα ψάρια που εισέβαλαν πρώτα από ξένες θάλασσες στη χώρα μας, και συγκεκριμένα από την Ερυθρά Θάλασσα. Λέγεται ότι εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940, παράλληλα με την εισβολή των Γερμανών στη χώρα μας.
Το ψάρι αυτό τρέφεται με φύκια. Επειδή και οι σάλπες τρέφονται με φύκια, σε ορισμένες περιοχές ο γερμανός εκτόπισε τους πληθυσμούς από σάλπες. Οι ψαράδες όμως το αλιεύουν επειδή το κρέας του είναι εύγευστο.
* Πηγή πληροφοριών: Βήμα Science