AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Αυγ 2016

Φεστιβάλ "Samos Vintage": Ένα ταξίδι στον χρόνο στις 3 και 4/9 στο Καρλόβασι


Ένα ταξίδι στον χρόνο περιμένει όσους βρεθούν το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτεμβρίου στην Πορφυριάδα Σχολή στο Καρλόβασι της Σάμου.

Πρόκειται για το φεστιβάλ "Samos Vintage" που διοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το "Samos Vintage" αποτελεί ειδική αναφορά – ξεχωριστό αφιέρωμα στην ιστορία του τόπου, των παραγωγικών μονάδων, της επιχειρηματικής ανάπτυξης, καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής δραστηριότητας της χρονικής περιόδου 1910 – 1960. Η νήσος κατά την περίοδο εκείνη βιώνει αντιφατικές καταστάσεις, οικονομική και πολιτιστική άνθιση, την Ένωση της Νήσου με τη Μητέρα Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια καταφέρνει να επιβιώσει από τα δεινά του πολέμου και να διατηρήσει μέχρι και σήμερα το αριστοκρατικό της ύφος, την παράδοσή της, τα ήθη και τα έθιμά της, τα βασικά παραγωγικά της αγαθά, αλλά κυρίως την κοινωνική συνοχή της, η οποία αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και την ζωοδόχο δύναμη του τόπου.

Στην διήμερη εκδήλωση, από την αναδρομή στο παρελθόν, διαφωτίζεται το μέλλον. Αναβιώνει κάθετί που χαρακτήριζε και γέμιζε την καθημερινότητα των κατοίκων μιας περασμένης εποχής: τροχοφόρα οχήματα – αντίκες, παλαιοί καφενέδες, ουζερί, κουρεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, φωτογραφεία και άλλες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις εκείνης της 50ετίας, ξαναζωντανεύουν μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι. Επίσης προαιρετικά το dress code θα είναι vintage. 

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, του Δήμου Σάμου – Δ.Ο.Π.ΠΟ.Ν.Α.Σ, και πλέον των 30 φορέων, επιχειρήσεων και ιδιωτών της Σάμου, ενώ αναπτύχθηκαν συνέργειες με άλλες περιοχές της Ελλάδος, έτσι ώστε να προβληθούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της νήσου, μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να αναδειχθεί ο τόπος.


Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ αρχίζουν στις 18:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Δείτε το προωθητικό βίντεο trailer του  "Samos Vintage":




Η έκθεση φωτογραφίας "Project 1930"


Στο πλαίσιο του "Samos Vintage", η ιστορικός και φωτογράφος Μαρία Βουγιούκα παρουσιάζει στην Πορφυριάδα Σχολή την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Project 1930".

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τα πορτραίτα των αστών της εποχής του Μεσοπολέμου.