AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Νοε 2016

ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση Σεβαστάκη με Μουζάλα στη Βουλή για το προσφυγικό


Ένταση προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη, προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με θέμα: "Εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της παρατεταμένης προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης στη Σάμο".

Ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες, τόσο της Σάμου, όσο και των άλλων νησιών, που "υιοθέτησαν λαϊκίστικες αντιλήψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας".

Μάλιστα δεν δίστασε να εγκαλέσει ακόμα και τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Δ. Σεβαστάκη, ότι συντάχθηκε με τον δήμαρχο Σάμου και τον αντιπεριφερειάρχη και όχι με την περιφερειάρχη, για να μη δοθεί χώρος εγκατάστασης, ενώ τον επέκρινε ότι δεν έβγαλε ανακοίνωση "κατά των ξενοδόχων που δήλωσαν ότι δεν δίνουν δωμάτια στα ευάλωτα άτομα".

"Πρέπει να πάψουν τα λαϊκίστικα συνθήματα να επηρεάζουν τους κατοίκους και περιμένει κανείς από ανθρώπους σαν εσάς να βγουν μπροστά" είπε στον βουλευτή Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι πρέπει να δοθούν νέοι χώροι για να αραιώσει ο πληθυσμός, αλλιώς, όπως προειδοποίησε, οι συνέπειες θα είναι τραγικές, ενώ σημείωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες υιοθέτησαν -πάνω σε πραγματικά γεγονότα- μια λαϊκίστικη αντίληψη να φύγουν οι πρόσφυγες. Και υπογράμμισε ότι αν φύγουν η συμφωνία θα καταπέσει και θα έρθουν πολλαπλάσιοι.

Μάλιστα αναφερθείς στο τραγικό περιστατικό στην Μόρια της Λέσβου με νεκρούς πρόσφυγες και τραυματίες, ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την βαθιά λύπη του, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι συνέβη στην Μόρια "κι αυτό το επιβαρύνει και μας κάνει να είμαστε πιο στεναχωρημένοι, να αισθανθούμε περισσότερο τις ευθύνες μας και να απευθύνω έκκληση στους νησιώτες να βοηθήσουν για καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς τους ανθρώπους εκεί". Ταυτόχρονα, πάντως, είπε ότι συνεχίζουμε τον απεγκλωβισμό εκείνων που μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία.

Απαντώντας δε στην κριτική που δέχθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη είπε ότι "αποκρύπτετε από το νησιωτικό λαό την αλήθεια καταθέτοντας τη μισή – θα μπορούσαμε να πάρουμε σήμερα όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Σάμο;". "Αυτό θα επέφερε ρήξη στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και Σάμος, Χίος και Μυτιλήνη θα επέστρεφαν στην προτέρα κατάσταση -θα πήγαιναν κάθε μέρα 1.000 – 1.500 σε Μυτιλήνη, 2.000 – 4.000 στη Χίο, 15.000 στη Μυτιλήνη. Όπως ανέφερε, ωστόσο, έχει αρχίσει ο απεγκλωβισμός: "Από την Χίο έχουμε αποσύρει στην ενδοχώρα περίπου 1.500 άτομα, ενώ σε Μυτιλήνη και Σάμο ξεκινάει από την Δευτέρα για τις οικογένειες και τις ευπαθείς ομάδες που κρίνεται ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία". Πάντως παραδέχθηκε ότι δεν θα απεγκλωβιστούν άμεσα τα νησιά.

Ο κ. Κατσώτης τον κατηγόρησε ότι "εκβιάζετε τους κατοίκους". "Τους λέτε μην μιλάτε γιατί τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Αποφεύγετε τις ευθύνες σας διότι είναι όλες δικές σας", του είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι κατάσταση που επικρατεί στα νησιά είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση, ενώ και στην περίπτωση της κατάρρευσής της "και πάλι τα νησιά θα την πληρώσουν". "Λέτε ότι αν καταπέσει θα είναι χειρότερα. Και τι προτείνετε;", διερωτήθηκε ο κ. Κατσώτης, επισημαίνοντας αναφορικά με την απόδοση πολιτικού ασύλου σε όποιους δικαιούνται, πως ούτε αυτοί φεύγουν από τα νησιά. "Ούτε αυτούς δεν διώχνετε. Τους έχετε εκεί εγκλωβισμένους. Είναι δυνατόν να μην απεγκλωβίζετε την κατάσταση και να λέτε ότι δεν υπάρχει λύση;", πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας αντέδρασε σημειώνοντας "τοποθετούμαστε απέναντι από τις ευθύνες μας", αλλά όπως είπε στον βουλευτή του ΚΚΕ "η στάση σας δεν βοηθάει". "Δεν αρκεί να λέμε “να φύγουν από εκεί” διότι πρέπει να βρεθούν χώροι", ενώ διατύπωσε την ευχή: "Εμείς κάνουμε την ευχή και την προσπάθεια να γυρίσουν οι νησιώτες στην συμπεριφορά που έδειξαν πέρσι προκειμένου να αποφύγουμε τα περσινά γεγονότα". Πάντως για τις διαδικασίες ασύλου ο υπουργός παραδέχθηκε ότι "το άσυλο προχωράει με ρυθμούς δυσανάλογους με το πρόβλημα" και δήλωσε ότι "η πρόοδος στο άσυλο θα εξακολουθήσει και για το μήνα αυτό να είναι αργή".

Από την πλευρά του ο κ. Σεβαστάκης ζήτησε σαφή χρονοδιαγράμματα για την αποσυμφόρηση της Σάμου, ενώ είπε στον κ. Μουζάλα: "Λέτε ότι η μετακίνηση σημαίνει κατάρρευση της συμφωνίας. Όμως η ίδια η συμφωνία αναφέρει ότι ο διοικητής μπορεί να μετακινήσει στην ενδοχώρα. Άρα περιφρουρούμε την μη παραβίαση της συμφωνίας. Τα νησιά είναι κλειστά συστήματα –οικονομικά, υγειονομικά κλπ.- και δεν έχουν την δυνατότητα να αποφορτίσουν τέτοιους όγκους", ενώ ζήτησε να γίνει πολιτιστικός διαχωρισμός των ομάδων προσφύγων και μεταναστών για να επέλθει αποφόρτιση του κλίματος.

"Η πρόταση δεν μπορεί να γίνει γιατί σκοντάφτει στην άρνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να βάλουμε καινούριο χώρο και η άρνηση αυτή είναι και δική σας", απάντησε στον βουλευτή ο κ. Μουζάλας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ - Λάμπρος Σταυρόπουλος

Δείτε το βίντεο με τη συζήτηση της ερώτησης με θέμα: "Εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της παρατεταμένης προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης στη Σάμο" στη βουλή:


Με αφορμή τη διάσταση απόψεων που εκδηλώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και του βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη, και επειδή έγινε αναφορά στις θέσεις της ως προς το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, διευκρίνισε τα ακόλουθα:

"1. Η Περιφερειάρχης από την αρχή του ζητήματος υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών.

2. Κάθε φορά επισημαίνει την άμεση αναγκαιότητα ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου.

3. Δεν έχει κουραστεί να υπενθυμίζει την ανάγκη εγρήγορσης της Πολιτείας απέναντι στο πρωτόγνωρο αυτό ζήτημα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το μείζον δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια.

4. Η Περιφερειάρχης ούτε μία στιγμή δεν έχει παραλείψει να διεκδικεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης των νησιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτού του ζητήματος
".