AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Νοε 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στη Μονή Μεγάλης Παναγίας της Σάμου!

Φωτογραφίες του "Ερμή Πραξιτέλους"

Το ιστορικό μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας στην κεντρική Σάμο αποτύπωσε με τον φακό του ο ερασιτέχνης φωτογράφος και μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου, "Ερμής Πραξιτέλους".

Το μοναστήρι χτίστηκε το 1586 από τους μοναχούς Νείλο και Διονύσιο, οι οποίοι είχαν έρθει από το βουνό Λάτρος, κοντά στην αρχαία Μίλητο.

Ολόκληρο το Καθολικό της μονής είναι θαυμάσια αγιογραφημένο από άγνωστο αγιογράφο, ο όποιος πιθανόν είχε γνωρίσει την τέχνη του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με την επιγραφή που έχει διασωθεί στο αριστερό τμήμα του δυτικού τοίχου η ζωγραφική διακόσμηση ολοκληρώθηκε το 1596.

Το μοναστήρι βρίσκεται αρκετά μακριά από την θάλασσα (κοντά στο χωριό των Κουμαραδαίων) και κρυμμένη από αυτήν, για να μην την έβλεπαν οι πειρατές.

Ούτε αυτό, όμως, ούτε τα ψηλά τείχη (κτίσθηκε σαν κάστρο), δεν απέτρεψαν τους πειρατές από το να την κουρσεύουν.

Η μονή γνώρισε τεράστιες καταστροφές και από πυρκαγιές, όπως το 1754, όταν κάηκε η μεγάλη βιβλιοθήκη και το 1988 οπότε κάηκαν όλα τα κελιά. Μόνο το Καθολικό γλύτωσε από αυτήν.

Σήμερα με πολύ μεράκι, τέχνη, αλλά και πολλά χρήματα, το μοναστήρι έχει αποκατασταθεί πλήρως, αναδεικνύοντας την μεγάλη θρησκευτική και καλλιτεχνική του αξία. Στο μοναστήρι μένουν 5 μοναχοί, με ηγούμενο τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Λέλο.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου (τα εννιάμερα της Παναγίας). 

Δείτε τις καλαίσθητες φωτογραφίες  που τράβηξε στην Ιερά Μονή Μεγάλης Παναγίας ο "Ερμής Πραξιτέλους"!




















Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: Σελίδα του "Ερμή Πραξιτέλους" στο Facebook.