AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Νοε 2016

Σαν σήμερα ο μεγάλος βομβαρδισμός της Σάμου


Συμπληρώνονται σήμερα 73 χρόνια από τον ανελέητο βομβαρδισμό που δέχτηκε η Σάμος από γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη κατά το Β' παγκόσμιο πόλεμο (17/11/1943).  

Ο βομβαρδισμός αυτός είχε ως θλιβερό απολογισμό 75 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές στην πόλη της Σάμου και άλλους 3 νεκρούς στο Πυθαγόρειο. Μετά από το βομβαρδισμό η Σάμος υποτάχτηκε στον γερμανικό στρατό κατοχής. Περίπου το 1/3 του πληθυσμού της πρωτεύουσας του νησιού αναγκάστηκε να αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή (Πηγή: Λάνδρος Χρίστος, Καμάρα Αφροδίτη, Ντόουσον Μαρία - Δήμητρα , Σπυροπούλου Βάσω, «Σάμος», 2005, Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου).

Μεγάλη μορφή αυτής της ιστορικής ημέρας ο 27χρονος ήρωας Πάνος Ευελπίδης, ο οποίος σκοτώθηκε από βόμβα την ώρα που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει γερμανικό αεροσκάφος με το αυτόματο όπλο του.


Με αφορμή την σημερινή επέτειο, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για τα θύματα του βομβαρδισμού της Σάμου στις 17/11/1943 από τους Γερμανούς. Ένας σφοδρότατος και καταστροφικός βομβαρδισμός για την πόλη της Σάμου και το Πυθαγόρειο, όχι κατά στρατιωτικών στόχων, αλλά κατά κατοίκων και κτιρίων. Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες ανθρώπινες  ζωές και να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές.

Καθήκον όλων μας είναι να μη λησμονούμε αυτούς που αγωνίστηκαν, αλλά και θυσιάστηκαν στον τόπο μας. Επίσης, καθήκον μας είναι να μεταφέρουμε στη νέα γενιά όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας. 

Ευχαριστούμε το φιλόλογο, τέως Προϊστάμενο των ΓΑΚ Αρχείων Νομού Σάμου κ. Χρίστο Λάνδρου, που ανταποκρίθηκε στην παράκλησή μας και διέθεσε ιστορικό σημείωμα, το οποίο και κοινοποιούμε με στόχο την ενημέρωση των νεότερων συμπατριωτών μας
".

Δείτε περισσότερα στοιχεία για τους βομβαρδισμούς της Σάμου το 1943 και το 1940 στο ιστορικό σημείωμα του φιλολόγου Χρίστου Λάνδρου: