AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Δεκ 2016

Γιατί καταψήφισαν τον προϋπολογισμό "Δράση","Λαϊκή Συσπείρωση","Ανατροπή"


Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του Δήμου Σάμου για το 2017 εξηγούν οι υπεύθυνοι των δημοτικών παρατάξεων "Δράση-Ενότητα-Προοπτική", "Λαϊκή Συσπείρωση" και "Ανατροπή".

Οι θέσεις της παράταξης "Δράση-Ενότητα-Προοπτική" για τον προϋπολογισμό είναι:

"Η παράταξη μας Δράση Ενότητα Προοπτική, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό διότι κρίνουμε ότι δεν θα πιάσει τους στόχους του ως προς τα έσοδα.

Λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει αδυναμία από πλευράς των δημοτών μας να ανταποκριθούν στις υπερκοστολογημένες υποχρεώσεις τους, στα ανταποδοτικά τέλη διαμορφωμένα στην από προ μνημονίων εποχή.

Πιστεύουμε ότι μέσα από μια μελέτη που πρέπει να γίνει, αν μειωθούν τα τέλη, το βάρος δηλαδή των ανταποδοτικών τελών κατά 30% στο σύνολο τους, ο δημότης της Σάμου θα έχει τη δυνατότητα και ικανότητα να ανταποκριθεί ως προς τις υποχρεώσεις του έναντι του Δήμου, παράλληλα όμως ο δήμος θα αυξήσει αντίστοιχα τα έσοδα του. 

Μόνο έτσι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

Ένας επί πλέον τρόπος αύξησης εσόδων είναι να εξευρεθούν εξωτερικοί πόροι χρηματοδότησης για επενδύσεις σε έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωης των κατοίκων και του τουριστικού προϊόντος.

Ως προ το σκέλος των εξόδων πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα  οι λειτουργικές δαπάνες καθώς και λοιπές δαπάνες  μέσα από ένα σύστημα λογιστικό, ένα «κόφτη»,  που θα προκύψει με την άμεση εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στο Δήμο. 

Για να γίνουν όλες αυτές οι προσαρμογές απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση από την δημοτική αρχή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καν προσπαθήσει να μας το αποδείξει. Πρέπει να γίνουν σοβαρές τομές και παρεμβάσεις στο οργανόγραμμα στο σύνολο όλων των υπαρχόντων δομών και υπηρεσιών του δήμου στη κατεύθυνση μιας πιο αποτελεσματικής υπηρεσίας.

Ο Δήμος Σάμου διαθέτει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό προς αξιοποίηση στην υπηρεσία και τα συμφέροντα της Σαμιακής κοινωνίας. Το στοίχημα που μπαίνει είναι αν δημοτική αρχή είναι ικανή να προχωρήσει.Τα δείγματα γραφής των 2,5 χρονών διαχείρισης του δήμου δεν επιβεβαιώνουν πάντως κάτι τέτοιο...

Ως αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας την αυτοκριτική μας στα 2,5 χρόνια σε πολλά θέματα δεν ανταποκριθήκαμε όπως και όσο πραγματικά θα μπορούσαμε  παρασυρόμενοι ίσως από την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική των μνημονίων.

Δώσαμε στην τρέχουσα δημοτική αρχή πίστωση χρόνου αλλά και την βοήθεια μας όποτε ζητήθηκε... στο να βρει η δημοτική αρχή τον βηματισμό της. 

Τώρα όλα αλλάζουν. Θα συνεχίσουμε όμως να ασκούμε το θεσμικό ρόλο μας ως μείζων αντιπολίτευση, κάνοντας καλοπροαίρετη κριτική στη δημοτική αρχή, δίνοντας τα φώτα μας και τις εμπειρίες μας προς όφελος της κοινωνίας"

Οι θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τον προϋπολογισμό είναι:

"Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Σάμου για το 2017, χαρακτηρίζοντάς τον αντιλαϊκό που δεν παίρνει θεραπεία, γιατί ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στο όνομα της "ανάπτυξης προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

“"Κάθε χρόνο και χειρότερα" πάει ο προϋπολογισμός του Δήμου στην αναλογία της σχέσης Ανάγκες του λαού, των δημοτών από τη μια και Προβλεπόμενες δαπάνες από την άλλη” τόνισε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Κώστας Τζίχας, και εξήγησε:

"Συγκεκριμένα ο Προϋπολογισμός του δήμου για το 2017 στα έσοδα προβλέπει μείωση περίπου 1 εκ. από την τακτική επιχορήγηση του Κρατικού προϋπολογισμού, σε σχέση με πέρυσι. Πως θα αναπληρωθούν αυτά και τα υπόλοιπα των προηγούμενων χρόνων;

Απλούστατα ο δήμος θα αναγκαστεί ή να εξασφαλίσει αυτή τη διαφορά από άλλες πηγές δηλαδή άμεσα από τους δημότες ή θα συμπιέσει αντίστοιχες δαπάνες που προορίζονται για τις ανάγκες των δημοτών.

Συνεπώς αυτός ο Προϋπολογισμός είναι εκ των πραγμάτων αντιλαϊκός και δεν έχει θεραπεία, γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε".

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη φιλοσοφία σύνταξης του Προϋπολογισμού ο ομιλητής υπογράμμισε ότι διατρέχεται από τη λογική του "από λίγο σε όλα", "αντιμετωπίζει με ισοπεδωτικό τρόπο τις ανάγκες και παραπέμπει στη προσφιλή τακτική των δεκάδων αναμορφώσεων μέσα στη χρονιά για να "μπαλώνει τρύπες" κατά το δοκούν, αφήνοντας ταυτόχρονα ορθάνοιχτή τη πόρτα σε μικροπολιτική και εξυπηρετήσεις ημετέρων".
Εξηγώντας δε την λογική της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανέδειξε που θα έπρεπε να δίνει προτεραιότητα:

Στην απαλλαγή των ανέργων και φτωχών οικογενειών από τα δημοτικά τέλη.

Σε έργα και παρεμβάσεις για την προστασία των ανθρώπων και των υποδομών, από φυσικές καταστροφές. (Αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής προστασίας, πυροπροστασίας κλπ).

Σε έργα και παρεμβάσεις για παροχή φθηνού και υγιεινού νερού για ύδρευση σε όλους τους οικισμούς, με ταυτόχρονη εξομοίωση του τιμολογίου στη χαμηλότερη από τις τιμές που ισχύουν σήμερα στις περιφέρειες των πρώην δήμων. (Αυτή θα είναι και η πρότασή μας σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής προς τα πάνω, των ισχυόντων τιμολογίων).

Στην επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε αναπτυσσόμενους οικισμούς και στην προστασία παράκτιων οικισμών από το χειμέριο κύμα.

Στις επισκευές και τον εξοπλισμό βρεφονηπιακών σταθμών, στην αύξηση της χωρητικότητάς τους, στις παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία και την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Στην ανακατασκευή των παιδικών χαρών.

Στην καλά σχεδιασμένη βελτίωση της αγροτοδασικής οδοποιίας με τα απαραίτητα τεχνικά έργα ώστε να μειωθούν αποφασιστικά οι παράγοντες συνεχών καταστροφών. Αντίστοιχα έργα για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων. 

Δωρεάν παροχή προστασίας σε αλιευτικά καταφύγια και κάλυψη σε ύδρευση των αλιευτικών σκαφών.

Στην ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων οι οποίοι προσπαθώντας να ανταποκριθούν στο έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, εξωθούνται στις χορηγίες και στην θέσπιση αντίτιμου για την παροχή υπηρεσιών.

Ειδικότερα για την Πολιτική Προστασία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαφίεται στον εθελοντισμό, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στο νησί μας (π.χ πυρόσβεση) αλλά να συνδέεται με το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να υπάρχει πλήρης κρατική χρηματοδότηση και όχι τα ψίχουλα που δίνονται σήμερα στους δήμους. 

Όμως έναν τέτοιο προσανατολισμό, δεν μπορεί να τον περιμένει ο λαός από τη σημερινή δημοτική αρχή, ούτε από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και τις παρατάξεις που δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν πέρα από το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης, με το οποίο φοροληστεύονται οι πολλοί για να ευημερούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μονοπώλια".

Οι θέσεις της "Ανατροπής" για τον προϋπολογισμό είναι:

"Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου 2016, το κύριο θέμα ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του δήμου Σάμου για το οικονομικό έτος 2017.

Η "Ανατροπή" κλείνοντας τον 3ο γύρο επισκέψεών της σε όλες τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, συνομιλώντας με πολλούς συνδημότες και βλέποντας τις κινήσεις της δημοτικής αρχής έχει συνειδητοποιήσει ότι οι λέξεις προγραμματισμός, οργάνωση και όραμα δεν υπάρχουν στην διοίκηση του δήμου.

Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής καταστρέφει καθημερινά το νησί μας και άρα δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον. Ακόμα δεν έχουν λυθεί βασικά καθημερινά προβλήματα…

Καθαριότητα, παροχές προς τους δημότες, πολιτική προστασία, αγροτική οδοποιία, υπηρεσίες, επάρκεια πόσιμου νερού, αποχετευτικό, ανακύκλωση, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, και πολλά άλλα δεν υπάρχουν.

Που να μιλήσουμε και για αναβάθμιση στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στην υγεία, στον αθλητισμό, στην παιδεία…

Ο τόπος δεν άλλαξε και δεν μπορεί η δημοτική αρχή να προγραμματίσει με όραμα, ισόνομα και δίκαια, την ανάπτυξη και το μέλλον του νησιού μας.

Η "Ανατροπή" δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτή την ανυπαρξία, οπότε καταψήφισε τον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής."

Φωτογραφία: Μανώλης Marg