AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Απρ 2019

BINTEO: Οι κάτοικοι της Σάμου στους δρόμους για το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής


Το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Σάμου και οι χρόνιες ελλείψεις του νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκάλεσαν την Τρίτη την κινητοποίηση των κατοίκων της Σάμου.

Πολυάριθμοι φορείς, σωματεία και σύλλογοι του νησιού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Σάμου, και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, συμμετέχοντας στην πεντάωρη στάση εργασίας και πορεία από το Νοσοκομείο προς το γραφείο του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για επίδοση του ψηφίσματος. Λόγω απουσίας του, το ψήφισμα επιδόθηκε στη γραμματέα του. 

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, ο κόσμος δήλωσε «παρών», φωνοντας συνθήματα όπως: "Δημόσια και δωρεάν Υγεία, του λαού δικαίωμα είναι η υγεία".

Στη συνέχεια κατ' απαίτηση των συγκεντρωμένων η πορεία συνεχίστηκε προς το νοσοκομείο στο ύψος του ξενοδοχείου "Σάμος", όπου για πρώτη φορά στο νησί οι διαδηλωτές βρέθηκαν μπροστά σε διμοιρία των ΜΑΤ που φύλαγαν το ξενοδοχείο, εν αναμονή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα. 

Με συνθήματα όπως "Κλείστε τα hotspot, τα κέντρα-φυλακές, να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ζωές" κ.ά. οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για λίγη ώρα στο χώρο και στη συνέχεια απαιτώντας να περάσουν, παραμέρισαν τα ΜΑΤ και η πορεία συνεχίστηκε καταλήγοντας στο νοσοκομείο.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρυνιώτη, από το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ ο Χρήστος Πανούσος, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης, που δέχτηκαν με χειροκροτήματα οι συγκεντρωμένοι, διάβασε η επισκέπτρια Υγείας Ελευθερία Μαυρέλου.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν ακόμη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου, ο Σύλλογος ΑμΕΑ, η ΕΛΜΕ Σάμου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κ. Τζίχας και Β. Κοσμάς αντίστοιχα, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, οι Σύλλογοι Γυναικών Σάμου μέλη της ΟΓΕ, η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου και Ικαρίας, το Σωματείο Εργαζομένων στη Συνεταιριστική Οργάνωση Σάμου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εφορία Σάμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάμου «Καπετάν Λαχανάς», το Σωματείο Συνταξιούχων Πόλεως Σάμου,  το Σωματείο Συνταξιούχων Καρλοβάσου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαθέος, 2ο Γυμνασίου Σάμου, Δημοτικού Μυτιληνιών, Δημοτικού, Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου, του Ειδικού Σχολείου και η Ομάδα Γονέων «Η άλλη άποψη». Εξάλλου, με απόφαση του Δήμου Σάμου παρέμειναν κλειστές όλες οι υπηρεσίες του δήμου.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης έχει ως εξής:

"Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου καταγγέλλει σε όλους τους συναδέλφους και σε όλο τον σαμιακό λαό τη συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείου μας και γενικότερα της Δημόσιας Υγείας. Υπάρχει εξουθένωση όλων των υγειονομικών και υποβάθμιση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όσους την έχουν ανάγκη.

Παρ' όλη την προσπάθεια όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου δεν μπορούν να καλυφτούν τα τεράστια κενά σε όλες τις υπηρεσίες και τα τμήματα του νοσοκομείου.

Τι και αν τα μνημόνια τελείωσαν, όπως μας λέει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τι και αν έγινε άρση της ποσόστωσης των προσλήψεων 5/1, η πολιτική που ακολουθεί είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο, αφού επί σειρά ετών δεν έχει δικούς του παιδιάτρους και λειτουργεί με "μπαλώματα", με μετακινήσεις γιατρών, είτε από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου ή από το ΚΕΦΥΑΠ, αφήνοντας ακάλυπτες τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Κενές παραμένουν επίσης και οι θέσεις των ΩΡΛ, των οδοντιάτρων και πολλών άλλων ειδικοτήτων, που δεν υπάρχουν και που είναι απαραίτητες για το νοσοκομείο, καθώς σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο Ακτινοδιαγνωστικό και στο Αναισθησιολογικό, αλλά και στις μονήρεις ειδικότητες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με μεγάλη αναμονή στα ραντεβού.

Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης του υπουργείου Υγείας της 2ης ΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου, που στην τελευταία πανελλαδική προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία και στα ΚΥ, δεν υπάρχει για το Νοσοκομείο της Σάμου ούτε μία θέση νοσηλευτικού προσωπικού και μαιών. Τεράστια είναι τα κενά σε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου και με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, αφού μία νοσηλεύτρια καλείται να καλύψει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα και στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το όριο ασφαλείας, παρά την επιβάρυνση που υπάρχει λόγω του Μεταναστευτικού, η Κυβέρνηση κρατάει εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας, παρά τη θέλησή τους κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει μεριμνήσει για τη στελέχωση πολυϊατρείου μέσα στο ΚΥΤ.

Απαιτούμε:

1) Να δοθεί ΤΩΡΑ λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Παιδιατρική και Μαιευτική Κλινική.

2) Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

3) Προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού.

4) Άμεσα να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

5) Να λειτουργήσει τώρα στελεχωμένο και εξοπλισμένο πολυϊατρείο μέσα στο ΚΥΤ.

6) Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

7) Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας".

Δείτε παρακάτω το βίντεο της ΕΡΤ και φωτογραφίες από την κινητοποίηση της Τρίτης στην πόλη της Σάμου για τα κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σάμου:

Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το βίντεο κάντε ανανέωση της σελίδας ή κάντε κλικ εδώ.

Φωτογραφίες από τη σελίδα του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου - Ικαρίας & Φούρνων στο facebook:







Φωτογραφίες από το 902.gr:






Φωτογραφίες από τη σελίδα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου στο facebook:




Πηγή: 902.gr
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com