Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε τους τρεις υποψηφίους βουλευτές του στην Εκλογική Περιφέρεια Σάμου για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Πρόκειται για τους:
- Γαγλία Ειρήνη
- Κακλαμάνης Νίκος
- Μπελαβίλας Νίκος
Δείτε τα βιογραφικά των τριών υποψηφίων:
ΕΙΡΗΝΗ Ν. ΓΑΓΛΙΑ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1959, κατάγομαι από τις Ράχες Ικαρίας, είμαι παντρεμένη και έχω μία κόρη. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Γαλλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάω τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά).
Προέρχομαι από ναυτική οικογένεια και εργάστηκα για πολλά χρόνια στον ναυτιλιακό κλάδο, από όπου και συνταξιοδοτήθηκα.
Από πολύ νωρίς ήμουν έντονα πολιτικοποιημένη και πάντα ανήσυχη για ό,τι συνέβαινε γύρω μου, με ενεργό και πλούσια πολιτική δράση και συνεχή ενασχόληση με τα κοινά.
Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκα επίσης ενεργά με Συλλόγους της Ικαρίας στην Αθήνα. Υπήρξα για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. σε διάφορους Συλλόγους της παροικίας και κυρίως στον τοπικό Σύλλογο της περιοχής μου (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ). Επί 16 χρόνια έχω διατελέσει μέλος του Προεδρείου του Συλλόγου και τα τελευταία 8 χρόνια είμαι Πρόεδρος του σωματείου με πολύ σημαντική δράση & παρεμβάσεις στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Το 2014 ήμουν υποψήφια με την Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για τον Δήμο Ικαρίας και στις πρόσφατες Περιφερειακές Εκλογές με την Συμπαράταξη Πολιτών και τον Γιάννη Σπιλάνη για το Βόρειο Αιγαίο.
Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Σάμου. Αποφάσισα να δώσω το παρόν σε αυτό το δημοκρατικό-προοδευτικό προσκλητήριο σε μία κρίσιμη περίοδο, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν γιατί θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά, να μην γυρίσουμε πίσω στο παλιό πολιτικό κατεστημένο και να εξαργυρώσουμε στο ακέραιο τις θυσίες όλων μας τα τελευταία χρόνια.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Γεννήθηκα στη Λευκάδα το 1959. Σπούδασα Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκα στη Νεφρολογία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Από το 1996 ζω και εργάζομαι στη Σάμο.
Συμμετέχω στα πολιτικά πράγματα εξ απαλών ονύχων. Μέλος και στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το 1975 έως το 1990, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια. Υπήρξα γραμματέας της Ν. Ε. Σάμου του Συνασπισμού (2002 έως 2009) και μέλος της Κ. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (2012 έως 2013 και 2015 έως 2016). Είμαι συντονιστής Ν. Ε. Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ (2015 έως σήμερα).
Στη συνδικαλιστική μου διαδρομή υπήρξα μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών ιατρικής Θεσσαλονίκης, του Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης, του Γ.Σ. της ομοσπονδίας αγροτικών ιατρείων και κέντρων υγείας, του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων νοσοκομείου Βόλου, του Δ.Σ. του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, γραμματέας του ιατρικού συλλόγου Σάμου και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Σάμου «Ο ΦΑΡΟΣ». Είμαι αντιπρόεδρος της δημόσιας βιβλιοθήκης Σάμου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Κέντρο Πρόληψης σχεδιάσαμε και πετύχαμε την δημιουργία παραρτήματος στην Ικαρία με μόνιμο, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Στο επιστημονικό – επαγγελματικό πεδίο σχεδίασα, ίδρυσα (1998) και διευθύνω τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Σάμου. Διετέλεσα διευθυντής του παθολογικού τομέα, αντιπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Σάμου. Από τον Δεκέμβρη του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016 εκτελούσα χρέη διοικητή του νοσοκομείου Σάμου. Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας μου σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και ξεκίνησε η λειτουργία τμήματος ημερήσιας νοσηλείας (χημειοθεραπείες και ειδικές θεραπείες).
Συμμετείχα στον σχεδιασμό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Σάμου (2002 – 2003) και ορίστηκα προσωρινός της διευθυντής.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ
Γεννήθηκα στον Πειραιά το 1959. Στα γυμνασιακά μου χρόνια, εντάχθηκα στην νεολαία ΕΚΟΝ "Ρήγας Φεραίος". Ήμουν μέλος του Γραφείου Μαθητών Πειραιά στη Μεταπολίτευση και έπειτα στην Οργάνωση της Σπουδάζουσας στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας. Φοιτητικές Συσπειρώσεις και στη συνέχεια Κίνηση για τα Κοινωνικά Δικαιώματα τη δεκαετία του 1980.
Το 1988, μαζί με άλλους Έλληνες και Γερμανούς ακτιβιστές φυλακιστήκαμε στην Τουρκία, σε μία καμπάνια υπεράσπισης των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων του πραξικοπήματος. Στη συνέχεια έφυγα για το Λονδίνο με υποτροφία και επέστρεψα στην Ελλάδα τελειώνοντας τη διδακτορική μου διατριβή.
Διδάσκω πολεοδομία, στην αρχή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από το 2003 στο ΕΜΠ. Σήμερα, είμαι Αναπληρωτής Καθηγητής και διευθύνω το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Έχω προκληθεί ως επισκέπτης καθηγητής ή ως ομιλητής στις πανεπιστημιακές σχολές αρχιτεκτονικής και ιστορίας στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στη Λιουμπλιάνα και στα Τίρανα.
• Συμμετείχα στη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Έχω την επιστημονική ευθύνη του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου.
• Διηύθυνα την κατασκευή του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού της Ερμούπολης, τον σχεδιασμό των αναπλάσεων της Ελευσίνας, τη δημιουργία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό,
• Συμμετείχα στον σχεδιασμό των μητροπολιτικών πάρκων: στο Γουδί, στο Ελληνικό και στο "Αντώνης Τρίτσης" στο Ίλιον.
• Είχα την τύχη και την μοναδική εμπειρία να οριστώ επιστημονικός αξιολογητής μνημειακών πόλεων και τόπων της UNESCO, στην Ιαπωνία (2007), στην Ισπανία και στη Σλοβενία (2009, 2011), στην Αυστρία (2014), στο Κουβέιτ (2017).
• Τέλος, είμαι αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και θήτευσα σε δύο θητείες, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς-Ελληνικό Τμήμα (TICCIH).
Από το καλοκαίρι του 2018 διευθύνω την εταιρεία του Δημοσίου «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Παράλληλα έχω την ευθύνη του συντονισμού του Πιλοτικού Προγράμματος Αξιοποίησης Ακινήτων με Κοινωνική Ανταπόδοση του Υπουργείου Εργασίας.
Είμαι παντρεμένος με τη Σαμιώτισσα καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Βάσω Τροβά. Αρκετούς μήνες το χρόνο ζω στους λόφους του Παλιόκαστρου. Συμμετείχα ως πανεπιστημιακός σε μελέτες, έρευνες και επιστημονικά συνέδρια για τη Σάμο. Είχα επίσης την ευθύνη του συντονισμού της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Έτσι βρέθηκα το 2017-2018 δίπλα στους εκπαιδευτικούς στο Βαθύ, για την επιτυχία αυτού του προγράμματος. Το 2018 ολοκλήρωσα την τελευταία μονογραφία μου με τίτλο: «Παλαιόκαστρο Σάμου. Σημειώσεις Ιστορικής Τοπογραφίας», η οποία εκδίδεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Με όλα αυτά, θεωρώ τη Σάμο δεύτερη πατρίδα. Και αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com