AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Οκτ 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναιγαιακή μέρα δράσης για υγεία και προσφυγικό στη Σάμο

Φωτογραφία από το 902.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πόλη της Σάμου, στο πλαίσιο της Παναιγαιακής μέρας δράσης για την υγεία και το προσφυγικό.

Τα συνθήματα των συγκεντρωμένων ήταν: «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Κλείστε τα hot spot, τα κέντρα-φυλακές, να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ζωές» και «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών»

Η κινητοποίηση συνδιοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και συμμετείχαν δεκάδες Σωματεία, Σύλλογοι και φορείς του νησιού διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, άμεση στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να κλείσουν τώρα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο πουθενά, απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Παράλληλα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας.

Απηύθυναν κάλεσμα σε όλους να παραστούν στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατ. Σάμου, που γίνεται με αφορμή τα γεγονότα που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας.  

Στη συγκέντρωση έγινε ενημέρωση σε αγγλική γλώσσα στους πρόσφυγες και μετανάστες για τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και των Συνδικάτων για το πρόβλημα.         

«Δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν ή να πεθαίνουν, να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη επειδή δεν έχουμε διασώστες ασθενοφόρων, γιατρούς στην Παιδιατρική, επειδή είναι υποστελεχωμένες οι μονάδες Υγείας στο νησί μας», σημείωσε στην ομιλία της η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Αναφερόμενη στους πρόσφυγες τόνισε ότι το hot spot πρέπει να κλείσει προσθέτοντας πως «η πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση πατώντας στις αποφάσεις της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, η ενίσχυση της καταστολής, τα κλειστά κέντρα-φυλακές, η κατάργηση του 2ου βαθμού αίτησης ασύλου, οι πλατφόρμες αποβίβασης, η δημιουργία άλλου hot spot σε άλλη περιοχή του νησιού, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, δεν είναι λύση. Θα διογκώσουν και άλλο το πρόβλημα, θα μονιμοποιήσουν τον εγκλωβισμό».

Εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους ξεριζωμένους, στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας και «σε όλους όσοι ήρθαν εδώ για να σωθούν από τις βόμβες, τις διώξεις, την πείνα και την εξαθλίωση, με στόχο να πάνε σε άλλες χώρες, να ενωθούν με τις οικογένειές τους. Εμείς οι άνθρωποι του μόχθου ξέρουμε καλά ότι Έλληνες και ξένοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Θέλουμε να ζούμε με τις οικογένειές μας ελεύθεροι, ασφαλείς. Να έχουμε δουλειά, υγεία και μόρφωση για τα παιδιά μας. Η αχόρταγη επιθυμία για κέρδη των ισχυρών αυτού του κόσμου είναι η αιτία για την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη φοροληστεία, την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Ίδια είναι η αιτία που ξεριζώνει αυτούς τους ανθρώπους είτε από τον πόλεμο, είτε από τη φτώχεια. Ίδια η μήτρα του κακού: Η εκμετάλλευση ανθρώπων για τα κέρδη των πολυεθνικών». (Διαβάστε όλη την ομιλία ΕΔΩ)

Ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί στην Υγεία. Τόνισε ότι «η παροχή Δημοσίας Υγείας και περίθαλψη είναι υπόθεση του κράτους, την δικαιούμαστε και την έχουμε ακριβοπληρωμένη μέσω της άμεσης και έμμεσης φοροληστείας που μας έχουν επιβάλει, αλλά και μέσα από ασφαλιστικά μας ταμεία.

Απαιτούμε στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται πλήρως και ποιοτικά οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού μας. Μονιμοποίηση σε όσους εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας. Επικουρικούς, με συμβάσεις έργων, με προγράμματα του ΟΑΕΔ και με προγράμματα του ΚΕΛΠΝΟ. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον Τομέα της Υγείας». (Διαβάστε την ομιλία ΕΔΩ)

Τα Σωματεία και οι φορείς που συμμετείχαν ήταν οι εξής:

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου, Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, στον Τουρισμό και Επισιτισμό Σάμου, Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, Σωματείο ΕΤΕ-ΔΕΗ, Σωματείο Εργαζομένων στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου, Σωματείο Συνταξιούχων Καρλοβάσου, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου και Ικαρίας, Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου - Ικαρίας και Φούρνων, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών, Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου, Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλη της ΟΓΕ), Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Καρλοβάσου (Πορφυριάδα), Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μαραθόκαμπου Σάμου, Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Μαραθοκάμπου, Πανσαμιακό Σωματείο ΑμεΑ και Φίλων «Νίκος Μέναγας- Ο ΙΚΑΡΟΣ», Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαραθοκάμπου, Εθελοντικό Κλιμάκιο Πυροσβεστών Μαραθοκάμπου.

Δείτε φωτογραφίες του 902.gr και του Νάσου Συμεωνίδη από την Παναιγαιακή μέρα δράσης για την υγεία και το προσφυγικό στην πόλη της Σάμου:

Φωτογραφίες του 902.gr





Φωτογραφίες του Νάσου Συμεωνίδη:





Πηγή κειμένου: 902.gr
Αναδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com