AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Δεκ 2012

Μπαράζ ανακοινώσεων Πρυτανικής Αρχής και διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου


Κατά του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού «Ασημάκης Πανσέληνος» στρέφεται η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αφορμή τη συνέχιση των κινητοποιήσεών του. Του ζητά να επανεξετάσει με ψυχραιμία την κατάσταση και να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή της απόφασής του και δηλώνει ότι θα προασπίσει το Πανεπιστήμιο με κάθε μέσο. Με τη σειρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι έδωσαν την απάντησή τους, δηλώνοντας αμετακίνητοι.

Σε ανακοίνωσή της, η Πρυτανική Αρχή υποστηρίζει πως «αφενός αντιλαμβάνεται πλήρως τη δίκαιη οργή και τη συναισθηματική φόρτιση για τα νομοθετήματα Μανιτάκη που οδήγησε τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού στην απόφαση για συνέχιση της κατάληψης των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος και αφετέρου συνεχίζει συστηματικά να εργάζεται προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να λύσει το πρόβλημα».

Χαρακτηρίζει ως απολύτως λανθασμένη την απόφασή του για νέα απεργία και κατάληψη «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την επιβίωση του Πανεπιστημίου μας», καθώς, όπως σημειώνει,

«*Στρέφεται αποκλειστικά ενάντια στο ίδιο το Πανεπιστήμιο και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και όχι στην Πολιτεία που δημιούργησε το πρόβλημα. Το οδηγεί σε πλήρη οικονομική καταστροφή, αφού μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του, επειδή βρισκόμαστε στο τέλος του οικονομικού έτους, δεν θα εκτελεστεί, οι διαθέσιμες πιστώσεις θα χαθούν και τα χρέη θα μεταφερθούν στον επόμενο μειωμένο προϋπολογισμό. Παράλληλα, ακυρώνονται προσπάθειες ετών για απόκτηση νέων κτηρίων (φοιτητικές εστίες ΣΑΕ Ρόδου, κτήριο Κοινωνικών Επιστημών Μυτιλήνης) εφόσον δεν θα σταθεί δυνατόν να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ως το τέλος Δεκεμβρίου, καταγράφοντας αναντικατάστατη απώλεια αξίας ύψους μεγαλύτερου των 15.000.000?.

*Στερεί την πανεπιστημιακή κοινότητα από τους φυσικούς της συμμάχους, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα σε εργαζόμενους, εξωτερικούς συνεργάτες και νέους ερευνητές (800 άτομα) με σύμβαση έργου, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, σε μέλη ΔΕΠ που δεν μπορούν να εξελιχθούν και που καταστρέφεται η πορεία και οι δεσμεύσεις των προγραμμάτων τους, σε φοιτητές που στερούνται των τακτικών υποτροφιών τους αλλά και των φοιτητών ERASMUS που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε απόφοιτους που στερούνται των πτυχίων τους αφού εμποδίζονται οι απονομές και σε γονείς που συνεχίζουν σε συνθήκες ανέχειας να πληρώνουν τις παρατεινόμενες σπουδές των παιδιών τους. Τέτοιου είδους ασυνέπειες δεσμεύσεων έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί να στραφούν εναντίον του Ιδρύματος ακόμη και νομικά, πέρα από τα σοβαρότατα θέματα ηθικής τάξης που εγείρονται.

 *Οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω της απεργίας-κατάληψης θα υποστούν και νέες στερήσεις εφόσον καθίσταται πλέον αδύνατη η μισθοδοσία όλου του προσωπικού (μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι) κατά την περίοδο των εορτών.

*Δεν μπορούν να γίνουν οι κρίσεις και οι εκλογές προέδρων στα Τμήματα για να οριστεί η νέα σύνθεση της Συγκλήτου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συνέχιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

*Διχάζει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και στερεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους που θίγονται από τα μέτρα τη δυνατότητα του Ιδρύματος και των Πρυτανικών Αρχών να επιτύχουν την εξαίρεσή τους. Αντί να προσπαθήσουμε όλοι να αντιδράσουμε αποτελεσματικά ώστε να επιτύχουμε την εξαίρεση όλων των Πανεπιστημίων, και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου μας, η Πρυτανική Αρχή θα αναγκαστεί να προσπαθεί να σταματήσει την καταστροφή, στερούμενη ταυτόχρονα την διοικητική υποστήριξη που απαιτείται για να το πετύχει.

Σημειώνουμε ότι οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν στην κρισιμότερη για το Πανεπιστήμιο συγκυρία, όταν ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά τη Δευτέρα 10.12.2012, όταν δηλαδή η Πανεπιστημιακή Κοινότητα οφείλει να συσπειρωθεί για να αντιμετωπίσει με συνοχή, σύνεση και αποτελεσματικά τους κινδύνους συρρίκνωσης που δημιουργούνται. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να βγει από την όποια εφαρμογή του σχεδίου αυτού ενιαίο και ισχυρό και όχι ακρωτηριασμένο και κάτι τέτοιο απαιτεί ενότητα και διαρκή εσωτερική διαβούλευση και όχι κατάσταση αδυναμίας επικοινωνίας και συζητήσεων και διχαστικές στάσεις και συμπεριφορές.

Η Πρυτανική Αρχή ενημέρωσε για όλα τα παραπάνω όλους τους Διοικητικούς Υπαλλήλους κατά τη διάρκεια Γενικών Συνελεύσεών τους, καθώς και το ΔΣ του Συλλόγου, και επαναλαμβάνει τα όσα αναφέρει και στην προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι δηλαδή :

*Στη σημερινή συγκυρία η ανάγκη να παραμείνει το Πανεπιστήμιό μας ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι καταλήψεις διαρκείας έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις πάνω στην λειτουργία αλλά και το άμεσο μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

*Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ενωμένο όσο ποτέ άλλοτε για να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς κινδύνους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λανθασμένες επιλογές του οποιουδήποτε Συνδικαλιστικού Οργάνου που καθιστούν τον αγώνα όλων μας αναποτελεσματικό και κινδυνεύουν να διαιρέσουν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα σε στρατόπεδα και να στρέψουν το ένα ενάντια στο άλλο.

*Ο αγώνας όλων μας είναι απαραίτητο να είναι εξωστρεφής και όχι εσωστρεφής και αυτοκαταστροφικός. Οι καταλήψεις του Πανεπιστημίου μας εκτός από το ότι έχουν άμεσες και μη αναστρέψιμες συνέπειες στην ισχύ και ύπαρξη αυτού του ίδιου, είναι πράξεις παράνομες, που δημιουργούν πολλαπλές ποινικές ευθύνες και πρόσθετους κινδύνους και για αυτούς που τις προκαλούν αλλά και για εκείνους που δεν τις εμποδίζουν».



- Άμεση ήταν η αντίδραση των διοικητικών υπαλλήλων, δια στόματος του Προέδρου τους, Τάσου Μόσχου. «Η ανακοίνωση που μας εστάλη σήμερα από τις Πρυτανικές Αρχές είναι η έκφραση της ρήσης «Διαίρει και Βασίλευε». Ενώ μας καλεί για ενότητα και συσπείρωση, εκδίδει την ανακοίνωση αυτή που είναι ένα μακρύ κατηγορώ για τις δυσχέρειες που προκαλεί η απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση των Διοικητικών Υπαλλήλων του Ιδρύματος, η οποία σημειωτέον είναι απεργία και κατάληψη που καλύπτεται από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) με σκοπό την περιφρούρηση των εργασιακών μας χώρων και την εξασφάλιση και διατήρηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι η έκφραση της συλλογικότητας των διοικητικών υπαλλήλων, προήλθε μέσα από ένα εξαντλητικό και δημοκρατικό διάλογο, σε μια συνεδρίαση  διάρκειας τριών και περισσότερων ωρών, με τη συμμετοχή των συναδέλφων όλων των μονάδων μας και έχει ως μοναδικό σκοπό την προστασία των υπό απόλυση συναδέλφων. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν στρέφεται ενάντια στην πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν διχάζει και δεν διαιρεί σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Το Πανεπιστήμιο δεν ακρωτηριάζεται από τους δικούς του υπαλλήλους, αλλά από τις λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και οι οποίες αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και με στρουθοκαμηλισμό, καθώς επίσης και από το επερχόμενο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων σε όλο το Αρχιπέλαγος. Λανθασμένες επιλογές δεν γίνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των αγωνιζομένων υπαλλήλων, αλλά από τις λανθασμένες και αντισυνταγματικές πολιτικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας

Ταυτόχρονα το μόνο που καταφέρνει η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στον ήδη ταλαιπωρημένο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προσπαθώντας να φέρει τους εργαζόμενους σε αντιπαραθέσεις και να αποπροσανατολίσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, από το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και δεν είναι τίποτα άλλο από την απόλυση των συναδέλφων μας, μετά και τη δημοσίευση της τελευταίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου (05/12/2012), ενώ εστιάζει μόνο στις ενδεχόμενες επιπτώσεις με καθαρά οικονομικά στοιχεία.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι με την απομάκρυνση των συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η δυσλειτουργία είναι δεδομένη; Εκτός και αν έχει ήδη αποφασιστεί ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Η υπευθυνότητα και η ωριμότητα που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όλα αυτά τα χρόνια είναι πρωτόγνωρη. Οι πρώτοι που έμπρακτα έχουν αποδείξει ότι αγαπούν και μοχθούν για την εργασία τους είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι. Εμείς οι εργαζόμενοι θα είμαστε, όσο είμαστε και όλοι όσοι είμαστε, στο Πανεπιστήμιό μας συνέχεια, θα δίνουμε τον αγώνα μας για την εύρυθμη λειτουργία του, θα συνεχίζουμε να δείχνουμε τον ίδιο ζήλο στις θέσεις που κατέχουμε.

Τα όποια οικονομικά προβλήματα προέρχονται από τις συνεχείς περικοπές που επιβλήθηκαν από τα Υπουργεία, μπορούν εύκολα ή δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Η εργασία και οι ζωές των απολυόμενων συναδέλφων μας είναι αναντικατάστατες και αδιαπραγμάτευτες.

Καλούμε τις Πρυτανικές αρχές να δεσμευτούν γραπτώς για το τι προτίθενται να κάνουν ώστε να διασφαλίσουν τους πρώτους απολυόμενους συναδέλφους και τους επόμενους που θα ακολουθήσουν.

Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας 10/12/2012 στο Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τη συζήτηση για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» να προασπίσουν τα συμφέροντα των απολυόμενων συναδέλφων μας με κάθε μέσο που διαθέτουν.

Καλούμε επίσης με τον ίδιο ζήλο που κατέγραψαν τις όποιες δυσχέρειες προκαλεί ο αγώνας μας, να καταγράψουν και τις όποιες δυσχέρειες θα προκύψουν με την απόλυση των συναδέλφων μας και πώς θα τις αντιμετωπίσουν. Αν οι διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου λειτουργούσαν κανονικά δεν θα μπορούσαν να  λυθούν όλα τα ανωτέρω προβλήματα!

Καλούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 13/12/2012 να επικαιροποιήσει την περσινή της απόφαση (για την εφεδρεία στον Δημόσιο Τομέα) αναλόγως ως εξής : Με την απόλυση έστω και ενός διοικητικού υπαλλήλου η Σύγκλητος θα αναστείλει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

·         Λέμε όχι στις εκβιαστικές πολιτικές αποφάσεις

·         Λέμε όχι στη διάλυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

·         Λέμε όχι στις απολύσεις των συναδέλφων μας



ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ»