AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Απρ 2013

Η επίσκεψη του κλιμακίου της Ν.Δ. στη Σάμο


Σειρά συναντήσεων με θεσμικούς φορείς, εκπροσώπους φορέων και στελέχη της Ν.Δ. στον Νομό Σάμου είχε, στο πλαίσιo της διήμερης επίσκεψής του, κλιμάκιο της Ν.Δ., με επικεφαλής τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτή Ρεθύμνου και κοινοβουλευτικό υπεύθυνο του κόμματος για τη Σάμο, την Ικαρία, και τους Φούρνους.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου που έχει ξεκινήσει σε όλη την χώρα, προκειμένου στελέχη της κεντρικής διοίκησης της Ν.Δ. να ενημερωθούν για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας, να συλλέξουν προτάσεις και να τις μεταφέρουν στο προσυνέδριο του Βορείου Αιγαίου αλλά και στο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί 28-29 & 30 Ιουνίου στην Αθήνα .

Στην Σάμο αργά το απόγευμα της Πέμπτης 28/3 το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον επικεφαλής Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Ρεθύμνου και τους Πολυχρόνη Ινιωτάκη (αναπληρωτή γραμματείας οργανωτικού), Κωνσταντίνο Κλοκοτάρα (διευθυντή παραγωγικών τομέων), Γιάννη Δολιώτη (τομεάρχη της Ν.Δ. για το Νομό Σάμου) και  τους Πολιτευτές του νομού μας Μιχάλη Αγγελόπουλο και Μάνο Λογοθέτη επισκέφτηκε το Καρλόβασι. Το κλιμάκιο συνόδευαν επίσης ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου, Νίκος Στεφανής και ο Γραμματέας της ΝΟ.Δ..Ε. Σάμου, Ελισαίος Μαυρατζώτης. Το κλιμάκιο στο Καρλόβασι πραγματοποίησε συναντήσεις:

•    Με τον πρώην βουλευτή του νομού μας Θαλασσινό Θαλασσινό, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η συγχώνευση του τμήματος Στατιστικής, το ακτοπλοϊκό, η καθυστέρηση για την υπογραφή της σχετικής Κ.Υ.Α. από τα συναρμόδια Υπουργεία για την Πύλη Εισόδου στο Καρλόβασι, καθώς και θέματα για την καλύτερη οργάνωση του κόμματος.

•    Με στελέχη της Ν.Δ. στο Καρλόβασι, όπου αναφέρθηκαν οι αγωνίες τους για τη συνεχή συρρίκνωση των υπηρεσιών στην πόλη τους, αλλά και σε θέματα για την πιο ορθή αντιμετώπιση οργανωτικών χειρισμών από την κεντρική διοίκηση του κόμματος.
  
•    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πριν την επίσκεψη στο Καρλόβασι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στον Νομό Σάμου ο «Φάρος» όπου  παραδόθηκε ψήφισμα σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και στην Σάμο το συγκεκριμένο κέντρο.
   
Την Παρασκευή 29/3 το κλιμάκιο της Ν.Δ. επισκέφτηκε το Βαθύ και πραγματοποίησε συναντήσεις με:

•    Τον Δήμαρχο Σάμου, ο οποίος τους ενημέρωσε για την πορεία των έργων που εκτελούνται αυτή τη στιγμή σε όλο τον Δήμο και  έγινε αναλυτικότερη ενημέρωση της πορείας των κύριων έργων που εκτελούνται και που έχουν δημοπρατηθεί στην πρωτεύουσα. Έγινε ενημέρωση για την περιοχή του Ηραίου που επλήγη πρόσφατα από ακραία καιρικά φαινόμενα και ζητήθηκε η παρέμβαση του Βουλευτή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με την σχετική υπογραφή της Κ.Υ.Α. από τα συναρμόδια Υπουργεία για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους κατοίκους της περιοχής. Επίσης ζητήθηκε παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα του σφαγείου.   


•    Τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου με τον οποίο συζητήθηκαν τα ιδιαιτέρα προβλήματα του Νομού μας, όπως το ακτοπλοϊκό και το θέμα των σφαγείων. Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε και στην νησιωτικότητα, η οποία οφείλει κάθε φορά να αποτελεί σημείο αναφοράς στη λήψη αποφάσεων και στην ψήφιση νόμων που επηρεάζουν την ζωή των νησιωτών. Ζήτησε την παρέμβαση του βουλευτή προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων της Θύμαινας, να γίνεται από Στρατιώτη – ιατρό που υπηρετεί στην 79 ΑΔΤΕ. Έγινε ενημέρωση και για τα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στο Νομό.


•    Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου-Ικαρίας- Κορσεών όπου έγινε αναφορά στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης στην κεντρική εξουσία, όσο αφορά τις συγχωνεύσεις των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το ακτοπλοϊκό. Επίσης ο σεβασμιότατος ενημέρωσε το κλιμάκιο ότι η Μητρόπολη έχει προχωρήσει ήδη σε έκδοση τουριστικού φυλλαδίου για τα μοναστήρια της Σάμου στην ρωσική γλώσσα.


•    Την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου και τον Διευθυντή του Νοσοκομείου όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν κυρίως:
-    Ότι πρέπει να διοριστεί οπωσδήποτε συμπληρωματικό πλήρωμα του ΕΚΑΒ (διότι το ένα δεν επαρκεί) και πόσο μάλλον όταν πλησιάζει η τουριστική περίοδος που οι ανάγκες θα είναι αυξημένες,
-    Ότι υπάρχει μειωμένο προσωπικό, τόσο σε διοικητικό αλλά και ιατρικό - παραϊατρικό επίπεδο ενώ οι ανάγκες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου αυξάνονται.
-    Ότι ο αξονικός τομογράφος εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λειτουργεί. Ο νέος αξονικός θα παραληφθεί   σε χρονικό ορίζοντα 150 ημερών και αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.

 

•    Τον πρόεδρο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, όπου αναφέρθηκαν τα εξής: Ότι Το προσωπικό του Νοσοκομείου είναι πλέον αποδεκατισμένο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε καλλιέργειες ούρων – αιματολογικές εξετάσεις – ακτινολογικά φιλμ. Ζητήθηκε από τον κ. Κεφαλογιάννη να κάνει πολιτική παρέμβαση για το 2ο πλήρωμα του ΕΚΑΒ.


•    Τον Πρόεδρο της Ε.Ο.Σ.Σ. καθώς και τον Διευθυντή της όπου έγινε ενημέρωση.
o    Η Ε.Ο.Σ.Σ. αυτή τη στιγμή έχει τζίρο 10.000.000 ευρώ όχι μόνο από τα κρασιά, αλλά και από τα καταστήματα των γεωργικών μηχανημάτων και ζωοτροφών. Δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή σε Τράπεζες, στο ΙΚΑ και σε μισθοδοσίες όμως χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση προς την Αγροτική Τράπεζα για λογικούς όρους χρηματοδότησης σε σοβαρές και υγιείς επιχειρήσεις όπως η Ε.Ο.Σ.Σ. και να σταλεί το σχετικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Η Ε.Ο.Σ.Σ. πλήρωσε 150.000 ευρώ σε φορολόγηση ακίνητης περιουσίας. Πληρώνει φόρο για παλιά οικήματα που χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι από τα οποία δεν έχει εισοδήματα για να πληρώνει το φόρο ακινήτων. Επίσης αναφέρθηκε και το θέμα του ιδιωτικού οινοποιείου στο Καρλόβασι.

•    Την Ένωση Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων όπου ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος προέβησαν σε πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη τους καθώς και την αδικία που υφίστανται, τονίζοντας ιδιαίτερα το δημογραφικό πρόβλημα καθώς και την αδυναμία των μελών να ανταποκριθούν στις καθημερινές δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους. Ο Σύλλογος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που είχε κάνει ειδικά για τους πολύτεκνους, ζητώντας να εφαρμοστούν. Αναφορά έγινε ακόμη και στο γεγονός ότι τα μέλη τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ταχύπλοα πλοία όλες τις ημέρες των δρομολογίων για το καλοκαίρι και τους επιτρέπεται μόνο μία ειδική θέση (κατάστρωμα) για να έχουν την έκπτωση του 50%.

•    Τον Πρόεδρο του Επιμελητήριο Σάμου όπου έγινε αναφορά στα πολύ μεγάλα προβλήματα με την ακτοπλοΐα και ότι στις συνέχεις παρεμβάσεις του στον αρμόδιο Υπουργό κ. Μουσουρούλη δεν λαμβάνονται ποτέ απαντήσεις. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως το χωροταξικό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη Σάμο, και πρέπει να γίνει επιτέλους η διόρθωσή του, εφόσον το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στο νησί, έγινε πριν 37 χρόνια. Παράλληλα το λιμάνι είναι σε απαράδεκτη κατάσταση και δεν έχουμε την εικόνα που πρέπει για να υποδεχθούμε τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων.

•    Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου όπου και έγινε αναφορά στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, όπως επίσης και στις ακριβές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Ζητήθηκε από τον κ. Κεφαλογιάννη να παρέμβει για το ασφαλιστικό των εμπόρων. Το χωροταξικό πρέπει να αλλάξει για να γίνουν νέες επενδύσεις στο νησί καθώς και για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

•    Με τον Υπολιμενάρχη στο Λιμεναρχείο Σάμου όπου αναφέρθηκε το μεγάλο πρόβλημα με την λαθρομετανάστευση. Υπάρχει πρόβλημα στη στέγαση κα σίτισή τους, διότι οι χώροι του Λιμεναρχείου δεν επαρκούν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την υποστελέχωση του Λιμεναρχείου, όπου πολλά άτομα απουσιάζουν και υπηρετούν σε άλλες θέσεις εκτός νομού και ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε συντήρηση οχημάτων και λείπουν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις.

•    Με τον Αστυνομικό διευθυντή στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, όπου αναφέρθηκε η έλλειψη προσωπικού, αλλά και οι επιτυχίες της διεύθυνσης στην εκκαθάριση στον τομέα των ναρκωτικών. Κοινή διαπίστωση είναι ότι γενικά δεν υπάρχουν παράπονα για την αστυνόμευση. Στην ολοκλήρωση του επιχειρησιακού κέντρου (εντός της Α.Δ. Σάμου που θα έχει τη διαχείριση των λαθρομεταναστών) και στο κέντρο πρώτης υποδοχής που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί εφόσον όμως επανδρωθεί με ανάλογο αριθμό αστυνομικών, για να μην λειτουργεί το κέντρο εις βάρος της δύναμης των αστυνομικών που θα είναι επιφορτισμένοι με τη δημόσια ασφάλεια. Επίσης έγινε αναφορά και στο νέο μηχάνημα ελέγχου επιβατών για το χώρο του λιμανιού.


•    Με την Ένωση Ξενοδόχων, Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων και τους Τουριστικούς Πράκτορες οι οποίοι ανέφεραν ότι σε περίπτωση που μεταφερθεί η κεντρική υπηρεσία του ΕΟΤ από τη Λέσβο, αν δεν πάει στην Αθήνα (Α.Δ.Α.), τότε να έρθει στο Νομό μας, εφόσον η Σάμος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία διατηρεί το 75% των κλινών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ το 25% το διατηρεί η Λέσβος και η Χίος. Να υπάρξει ενιαία πολιτική στο ναυτιλιακό φόρο. Ενώ αυτή τη στιγμή στην Κω είναι στα 0,30 λεπτά, στη Χίο – Μυτιλήνη – Σάμο είναι 5%. Αναφέρθηκε το θέμα του χωροταξικού ώστε η Σάμος να γίνει πόλος επενδύσεων για ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης τέθηκε και το θέμα των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων.

Στην συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε στα Μ.Μ.Ε. το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. της Ν.Δ. Σάμου, ο Βουλευτής Ρεθύμνου και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος για το νομό μας Γιάννης Κεφαλογιάννης στην σύντομη εισήγησή του έκανε σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτήν που υπήρχε πριν τις εκλογές του Ιουνίου και εξέφρασε την πεποίθησή του πως προς το τέλος του 2013 θα σημειωθεί ανάκαμψη. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι γίνεται προσπάθεια άρσης κάποιων αδικιών. Αναφέρθηκε στην παράταση που πήρε το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Για τα τοπικά θέματα είπε ότι τα γνωρίζει αφού ενημερώνεται αρκετά συχνά από την ΝΟ.Δ.Ε. Σάμου, αλλά και σε αυτά που του τέθηκαν στις επαφές που είχε με τους φορείς της Σάμου. Έδωσε την διαβεβαίωση τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής γραμματέας οργανωτικού κ. Πολυχρόνης Ινιωτάκης ότι θα μεταφέρουν τα προβλήματα αυτά στο προσυνέδριο της Λέσβου αλλά και στο συνέδριο του Ιουνίου, και φυσικά στους αρμόδιους των Υπουργείων.


Το βράδυ, παρουσία του κλιμακίου της Ν.Δ. που επισκέφθηκε την Ικαρία και την Σάμο, έγινε Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟ.Σ.) στο ξενοδοχείο «AEOLIS» όπου εκτός των θεμάτων που αφορούν τα προβλήματα των νησιών μας έγιναν προτάσεις για την καλύτερη και πιο σωστή οργάνωση του κόμματος, όπως:
•    Ο κύριος εκφραστής του κόμματος σε τοπικό επίπεδο οφείλουν να είναι οι τοπικές οργανώσεις.
•    Οικονομική συνεισφορά των στελεχών με 1 € το μήνα
•    Στελέχωση των ΝΟ.Δ.Ε. με εθελοντές για πληροφόρηση των μελών κυρίως σε θέματα ΕΣΠΑ.
•    Να ξεκινήσουν σύντομα οι διεργασίες για τις Αυτόδιοικητικές εκλογές του 2014 και η εύρεση προσώπων για την στελέχωση των ψηφοδελτίων.