AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Δεκ 2013

Ζωή μες στα σκουπίδια!


Μια μικρή πέρκα κοιτάζει απορημένη τον υποβρύχιο φακό, από την "ασφάλεια" του σπιτιού της, στα νερά της Σάμου. Μέσα από ένα μπουκάλι απορρυπαντικού, που χρησιμοποίησε ψαράς ως σημαδούρα για τη βάρκα του, δεμένο με καλώδιο τηλεόρασης αντί για σχοινί.

Το μπουκάλι έσπασε και βυθίστηκε με το καλώδιο, για να βρεθεί μαζί με τα άλλα δεκάδες πλαστικά σκουπίδια που "κοσμούν" τον βυθό κάτω από τη βάρκα του.

"Είναι πραγματικά κρίμα που κάποιοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη μόλυνση που προκαλούν. Αλλά ούτε εκτιμούν τις εμφανείς προσπάθειες των κατοίκων για τον εξωραϊσμό της περιοχής και του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου για τον καθαρισμό του βυθού της από σκουπίδια και πεταμένα αλιευτικά υλικά", λέει ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, που τράβηξε την όμορφη αυτή φωτογραφία και περιέγραψε πιο πάνω το υποθαλάσσιο σκηνικό που αντίκρισε, στην πιο πρόσφατη κατάδυσή του, χθες, στο Ασπροχόρτι.

Όπως λέει ο Αλέξανδρος, "και σε άλλες καταδύσεις τους οι αυτοδύτες της Σάμου γίνονται μάρτυρες του πώς η φύση προσπαθεί να υπάρξει μέσα στα σκουπίδια που κατακλύζουν τον βυθό. Πώς θαλάσσιοι οργανισμοί προσπαθούν να προσαρμοστούν και να βρουν κάλυμμα στο τοξικό περιβάλλον που τους προσφέρει ο άνθρωπος.

Χταπόδια σε ρόδες, σμέρνες σε ξεφούσκωτες βυθισμένες βάρκες, καβούρια σε πεταμένα ντενεκεδάκια αναψυκτικών, πεταλίδες κολλημένες πάνω σε μπαταρίες
", είναι μόνο μερικά από όσα συναντούν κάτω απ' το νερό...

Με την ευκαιρία, εσείς τώρα δείτε και ένα πολύ όμορφο βίντεο από δράση καθαρισμού που διοργάνωσε στην ίδια παραλία στις 8/5/2011 ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, στο πλαίσιο της ημέρας "Καταδυθείτε για τη Γη (Dive for Earth)":