AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Οκτ 2016

ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η παρέλαση στην πόλη της Σάμου!

Φωτογραφίες του Μανώλη Marg

Το χειροκρότημα των θεατών κέρδισαν επάξια το πρωί της Παρασκευής κατά την παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οι παρελαύνοντες μαθητές και μαθήτριες, τοπικοί σύλλογοι και αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων!

Προηγήθηκε η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου, και η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ηρώον για τους πεσόντες της πόλεως Σάμου, στην Πλατεία Πυθαγόρα.

Ακολούθησε η μεγάλη παρέλαση επί της παραλιακής λεωφόρου, από μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπους, Οδηγούς, το Λύκειο Ελληνίδων και τμήματα του Στρατού Ξηράς.

Δείτε το βίντεο του Χρήστου Βέττα και  τα χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που κατέγραψε ο Μανώλης Marg από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Σἀμου!



Important note for Google Translate users: 
To watch the video please return to the original (untranslated) version of this post.

Φωτογραφίες του Μανώλη Marg:






























































































Φωτογραφίες του Μανώλη Marg


Σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, αναφέρει τα εξής:

"Στη σύγχρονη περίοδο του ελληνικού έθνους, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 συνιστά για τον απανταχού ελληνισμό ίσως τον πλέον εμφατικό λόγο για να νιώσει υπερηφάνεια, αλλά και αυξημένο αίσθημα ευθύνης.

Το γενναίο "Όχι" μιας μικρής χώρας στον πανίσχυρο Άξονα, υμνήθηκε καθολικά ως κορυφαίο παράδειγμα αυταπάρνησης, ηρωισμού και σεβασμού μέχρις αυτοθυσίας στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Πιστοί σ' αυτές τις αξίες που, άλλωστε, εδώ γεννήθηκαν ως έννοιες και φώτισαν στο πέρασμα των αιώνων όλον τον πολιτισμένο κόσμο, οι Έλληνες του '40, ενωμένοι σα γροθιά, αντιστάθηκαν λυσσαλέα και με απαράμιλλη γενναιότητα στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού και κέρδισαν το σεβασμό και το θαυμασμό της Ιστορίας.

Κι αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα ευθύνης που εκπέμπει η σημερινή επέτειος, ειδικά σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και πρωτόγνωρων δυσκολιών όπως αυτές που βιώνει στις μέρες μας η πατρίδα μας: ενωμένοι, οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε έως και το φαινομενικώς ακατόρθωτο. Ενωμένοι μπορούμε να αντιπαρέλθουμε κάθε αντιξοότητα και να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Ενωμένοι.

Αυτός πρέπει να είναι ο φάρος μας σε μια εποχή που η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε μεγάλο αναβρασμό.

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, η Ελλάδα και πολύ περισσότερο το νησί μας η Σάμος, βρίσκεται επιπλέον και στο επίκεντρο του προσφυγικού ζητήματος -ενός ζητήματος που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Με τη σκέψη μας στη σημερινή επέτειο και σε όλα όσα αντιπροσωπεύει, λοιπόν, αν κάτι απαιτείται απ' όλους μας, άμεσα, αυτό είναι η ομόνοια.

Μοιάζει δύσκολη υπόθεση στους καιρούς μας, η υπεράσπιση της πατρίδας μας και των αξιών που η Ελλάδα μεταλαμπάδευσε στα πέρατα της γης.

Και είναι.

Αλλά όπως και οι πατεράδες και οι παππούδες μας, μονοιασμένοι και συστρατευμένοι σ' αυτόν τον ιερό, κοινό σκοπό, μπορούμε να τα καταφέρουμε
".

Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στην πόλη της Σάμου, ο παρευρισκόμενος ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Τιμούμε τους προγόνους μας οι οποίοι αγωνίστηκαν, πάλεψαν, έστειλαν μήνυμα αντίστασης και αγώνα απέναντι στο φασισμό και στο ναζισμό, έπεσαν για την Πατρίδα. Και εδώ στη Σάμο έχω την ευκαιρία πραγματικά με όλους τους πολίτες αυτή την ιστορική ημέρα να την γιορτάσουμε όλοι μαζί. 

Στην ακριτική Σάμο σε μία φάση όπου ο Σουλτάνος, ο νέος Σουλτάνος-ο Ερντογάν  προκαλεί, διεκδικεί. Και εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα, ένα νέο ΟΧΙ, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στις πιέσεις και στις απειλές του Ερντογάν ο οποίος αμφισβητεί ακόμη και την Συνθήκη της Λωζάνης. Ταυτόχρονα ο Ελληνικός λαός λέει και ένα μεγάλο ΟΧΙ στην τρόικα και στους τοκογλύφους δανειστές και συσπειρώνεται και παλεύει προκειμένου να πετάξουμε την τρόικα έξω από την Πατρίδα μας. 

Ένα μήνυμα ταυτόχρονα και προς τη Γερμανία η οποία οφείλει τις Πολεμικές Επανορθώσεις και θα πρέπει ο Ελληνικός λαός να παλέψει για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τις Πολεμικές Επανορθώσεις, την επιστροφή του Κατοχικού Δανείου, τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. 

Αυτά είναι τα μεγάλα μηνύματα αυτή τη στιγμή από εδώ, από τη Σάμο. Τη Σάμο η οποία δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή και λόγω του προσφυγικού, των τεράστιων προσφυγικών κρίσεων που υπάρχουν και πιέσεων και θα πρέπει και η ΕΕ να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να εφαρμόσει τις μετεγκαταστάσεις. 66.400 πρόσφυγες έπρεπε να έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν φύγει μόνο 5.200".