AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Μαρ 2018

ΒΙΝΤΕΟ: Ο Λάμπρος Βακιάρος μαγειρεύει σαμιώτικα μπουρέκια!


Συνταγή για σαμιώτικα μπουρέκια παρουσίασε τη Δευτέρα στην πρωινή εκπομπή "Στη φωλιά των Κου Κου" στο Star Channel ο Σαμιώτης Master Chef, Λάμπρος Βακιάρος!

Δείτε στον χρόνο 1:32:48 του παρακάτω βίντεο την παραδοσιακή συνταγή για μπουρέκια, που ο Λάμπρος Βακιάρος έμαθε από την θεία του Μαρίτσα στη Σάμο!

Important note for Google Translate users:
To watch the video please return to the untranslated version of this post. 

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη συνταγή για σαμιώτικα μπουρέκια που παραθέτει στην ιστοσελίδα του ο Λάμπρος Βακιάρος:


Για τη ζύμη*

800 γρ με 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα γάλα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 αυγό (χτυπημένο)
16 γρ. αλάτι
16 γρ. ξερή μαγιά

*Η ποσότητα της ζύμης είναι αρκετά περισσότερη σε σχέση με την γέμιση. Μπορείτε είτε να πολλαπλασιάσετε την γέμιση Χ 3 είτε να αποθηκεύσετε το ζυμάρι στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη φορά.

Για τη γέμιση

1 κιλό κολοκύθα
2 μεσαία κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
6 κτσ. ελαιόλαδο
1/3 κτγ. κανέλλα
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Κάνουμε στη μέση μία λακούβα.

2. Ρίχνουμε στη λακούβα το γάλα, το ελαιόλαδο, το αυγό, το αλάτι και το ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μέτρια και ελαστική. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να ηρεμήσει για περίπου 1 ώρα.

3. Καθαρίζουμε το κολοκύθι και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα βράζουμε μέχρι να μισομαλακώσουν. Σουρώνουμε το κολοκύθι σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι λιώνουμε ελαφριά αφήνοντας να έχει και μικρά κομματάκια.

4. Σέ ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει.

5. Ρίχνουμε το κρεμμύδι στο κολοκύθι,  προσθέτουμε την κανέλλα, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ενιαία μείγμα.

6. Πλάθουμε τη ζύμη και σχηματίζουμε μακριές λωρίδες και την τεμαχιζουμε σε κομμάτια των 50 γρ. (περίπου 2 1/2 δάχτυλα πάχος) και ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε σχήμα μακρόστενο.

7. Βάζουμε στην ανοιγμένη ζύμη 2 κτσ. από το μείγμα και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια αφήνοντας από ένα δάχτυλο δεξιά και αριστέρα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σχήμα κυλίνδρου και μετά την στρίβουμε σε σχήμα σαλιγκαριού. Με ένα πινέλο αλείφουμε λίγο χτυπημένο αυγό.

8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά ή ανάλογα με το φούρνο.