AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Μαρ 2018

Τα προβλήματα των κατοίκων στον Μαραθόκαμπο σύμφωνα με την ΑΚΙΣ

Φωτογραφία του Νίκου Χατζηιακώβου

Έγγραφο με τα προβλήματα που διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου κατέθεσε προς τη δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της παράταξης "Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ)", Αντώνης Σίμος.

Η καταγραφή των προβλημάτων έγινε μετά από σχετική ενημέρωση που είχαν οι υπεύθυνοι της παράταξης από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μαραθοκάμπου, Βαγγέλη Χαρτοφύλλη, τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους του χωριού. Τα ζητήματα που, σύμφωνα με την ΑΚΙΣ, απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ:

Ο Μαραθόκαμπος υδροδοτείται από δύο πηγές, που βρίσκονται στις περιοχές Άγιοι Πάντες και Άγιος Ονούφριος αντίστοιχα, και μία γεώτρηση που βρίσκεται Βόρεια του χωριού. Το δίκτυο ύδρευσης τροφοδοτείται από δύο δεξαμενές νερού, συνολικής χωρητικότητας 250 κυβικών μέτρων περίπου. Το δίκτυο γενικά είναι σε καλή κατάσταση, πλην ενός μικρού τμήματος στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, που αποτελείται από σωλήνες τσιμεντοαμιάντου και χρήζουν αντικατάστασης.

Τους θερινούς μήνες παρατηρείται λειψυδρία, για την αντιμετώπιση της οποίας η υδροδότηση γίνεται διακοπτόμενη κατά περιοχές. Αναφέρθηκε ότι αιτία της λειψυδρίας είναι οι πολλές παροχές ύδατος που δόθηκαν εκτός οικιστικών ορίων του χωριού και χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους για ποτίσματα. Αναφέρθηκε ότι το νερό της δημόσιας βρύσης στην πλατεία της Λούγκας βρέθηκε ακατάλληλο προς πόση.

 Οι τουριστικοί οικισμοί του Μαραθοκάμπου, Όρμος, Κάμπος και Βοτσαλάκια, υδροδοτούνται από δύο δεξαμενές, που δέχονται το νερό των δύο γεωτρήσεων της περιοχής Βελανιδιάς. Η μία εκ των δύο γεωτρήσεων έχει προβλήματα άντλησης, που πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα, είτε με καθαρισμό της γεώτρησης, είτε με διάνοιξη νέας γεώτρησης, έτσι ώστε να υπάρξει επάρκεια υδροδότησης ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Οι κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι δέχονται τους λογαριασμού ύδρευσης με χρονοκαθυστέρηση τεσσάρων ετών, ένα πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλες κοινότητες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και τους τοπικούς συμβούλους γίνονται οι προβλεπόμενες αναλύσεις καταλληλότητας του νερού, αλλά υπήρξαν παράπονα ότι οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα αυτών.

Για την άρδευση χρησιμοποιείται το νερό της υπάρχουσας λιμνοδεξαμενής, με δίκτυο που φτάνει μέχρι τον Όρμο και όχι μέχρι τον Κάμπο. Ζητήθηκε να βρεθεί λύση άρδευσης και για τα κτήματα των κατοίκων του Κάμπου.

Προτάθηκε από τους κατοίκους η Δημοτική Αρχή να πάρει μέτρα περιορισμού της σπατάλης ύδατος, στέλνοντας επιστολές στους καταναλωτές και επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται. Προτάθηκε από τον πρόεδρο να παραχωρηθεί ένας υδραυλικός στη Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου, γιατί ο ένας υδρονομέας που υπάρχει και εκτελεί και τα καθήκοντα υδραυλικού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ύδρευσης. Επίσης, προτάθηκε από τον πρόεδρο να τοποθετηθούν καπάκια με λουκέτα στους υπάρχοντες πυροσβεστικούς κρουνούς προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση του νερού πυρόσβεσης για άλλες ανάγκες.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε δύο παρακείμενα ρέματα. Στον Όρμο υπάρχει βιολογικός σε καλή λειτουργία, ενώ το προσφάτως κατασκευασμένο δίκτυο του βιολογικού του Κάμπου δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Αναφέρθηκε ότι δεν είχαν προβλέψει στη μελέτη του βιολογικού σύνδεση με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ότι για τη λειτουργία του βιολογικού απομένει να ολοκληρωθεί μία δεξαμενή λυμάτων και οι ατομικές συνδέσεις με το δίκτυο. Επίσης, αναφέρθηκε ότι υπάρχει πρόβλεψη, όταν λειτουργήσει ο βιολογικός του Κάμπου, μέρος των λυμάτων του χωριού να οδεύει εκεί για εξεργασία. 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ:

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες και καθ’ εκάστην τους θερινούς. Εδώ και ένα χρόνο οι κάδοι απορριμμάτων της περιοχής Κάμπου πλένονται, με το μεγάλο απορριμματοφόρο - πρέσα που έχει νοικιάσει ο Δήμος για τις ανάγκες Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου. Οι κάδοι του χωριού και του Όρμου δεν πλένονται, διότι δεν χωράει το συγκεκριμένο όχημα να διέλθει από τους στενούς δρόμους. Υπάρχουν αρκετοί άχρηστοι κάδοι που ζητήθηκε να αντικατασταθούν.

Επίσης υπάρχει πρόγραμμα αποκομιδής των ογκωδών και βαρέων οικιακών απορριμμάτων με ανοικτό φορτηγό του Δήμου. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα καύσης των υλικών κλαδέματος κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι ο Δήμος δεν συνδράμει με προσωπικό στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων της κοινότητας, δρόμων, πλατειών, πάρκων κτλ και ζητάει επιμόνως να του διατεθεί προσωπικό. Στον Όρμο έχει βρεθεί λύση στην καθαριότητα, με πρωτοβουλία του εξωραϊστικού συλλόγου, ο οποίος προσλαμβάνει κατά την τουριστική περίοδο προσωπικό με την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών του Όρμου. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ:

Υπήρξαν πολλά παράπονα για τη μεγάλη καθυστέρηση στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού. Επίσης, αναφέρθηκε ότι απαιτείται η αντικατάσταση των χαλασμένων φωτιστικών, αλλά και των τμημάτων των σπασμένων ιστών του παραθαλάσσιου δημοτικού φωτισμού του Κάμπου, λόγω της μεγάλης διάβρωσης που έχουν υποστεί. 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων εξαιτίας της βλάβης, που έχει υποστεί εδώ και ένα χρόνο, ο ισοπεδωτής που διαθέτει ο Δήμος για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μαραθοκάμπου.  Πρόβλημα αναφέρθηκε επίσης και στον φορτωτή του Δήμου, λόγω φθαρμένων ελαστικών. Αναφέρθηκε ότι ο εσωτερικός δρόμος του Κάμπου είναι σε πολύ κακή κατάσταση και πρέπει να πέσει οπωσδήποτε καινούργια άσφαλτος.

Ζητήθηκε από τους κατοίκους να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να τσιμεντοστρωθεί ο αγροτικός δρόμος που ξεκινάει από τον κόμβο στις ανεμογεννήτριες και καταλήγει στη Βελανιδιά, να αναδειχθεί και να δοθεί στην κυκλοφορία ο παλαιός πλακόστρωτος δρόμος του Γυαλού, που ξεκινάει από το χωριό και καταλήγει στον Όρμο, καθώς και να συντηρηθεί και να τσιμεντοστρωθεί ο δρόμος από το ξενοδοχείο Πανόραμα του Όρμου μέχρι το βενζινάδικο του κ. Σταμούλη. Επίσης, αναφέρθηκε ότι δεν είχε προβλεφθεί η τοποθέτηση μπαρών προστασίας στο δρόμο που κατασκευάστηκε πρόσφατα, Μαραθόκαμπος – Σπηλιά Πυθαγόρα, παράλειψη που τον κάνει πάρα πολύ επικίνδυνο για τους οδηγούς.

Προτάθηκε, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, να υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο, έτσι ώστε να οργανωθεί και να λειτουργήσει αστική συγκοινωνία στο δρομολόγιο Μαραθόκαμπος - Όρμος και από εκεί σε δύο κατευθύνσεις, μία προς Κάμπο - Βοτσαλάκια και μία προς Μπάλο. Η δημιουργία της συγκεκριμένης συγκοινωνίας, εκτός της εξυπηρέτησης των κατοίκων, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ: 

Ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί η συντήρηση και η τσιμεντόστρωση των δρόμων που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα.

Προτάθηκε να οργανωθούν με εγκαταστάσεις ντουζ και αποδυτηρίων οι δύο παραλίες του Όρμου, αυτή της Γρίτσας δυτικά του λιμανιού και αυτή στα ανατολικά του Όρμου προς την Βελανιδιά. Ειδικά στην παραλία της Γρίτσας προτάθηκε να γίνει παράλληλα και ένα μικρό έργο πρόσβασης προς τη θάλασσα, προκειμένου η μικρή αυτή γραφική πλαζ να γίνει επισκέψιμη στους τουρίστες.

Ζητήθηκε να ολοκληρωθεί άμεσα και να τεθεί σε λειτουργία ο βιολογικός του Κάμπου, ένα έργο που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ζητήθηκε να τεθούν σε λειτουργία οι φωτεινοί οδικοί σηματοδότες του χωριού και του όρμου.
Προτάθηκε η κατασκευή ενός συνεδριακού κέντρου εγγύς της σπηλιάς του Πυθαγόρα, για τη συνάθροιση ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης, οπαδών του Πυθαγόρα από όλον τον κόσμο.

Προτάθηκε η ανάδειξη του φυσικού κάλους του όρους Κέρκη με τον φωτισμό των απόκρημνων πλαγιών του, από την πλευρά του Κάμπου. 

Προτάθηκε η ανάδειξη των παλαιών πλυσταριών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στην ΒΑ πλευρά του χωριού, για την προσέγγιση επισκεπτών.

Προτάθηκε ο καθαρισμός, η ανάδειξη και  η σήμανση των παλαιών γραφικών μονοπατιών του χωριού.

Ζητήθηκε να επιταχυνθούν οι ενέργειες ολοκλήρωσης των έργων του αλιευτικού καταφυγίου του Όρμου, που έχουν καθυστερήσει κατά τρία χρόνια περίπου.  Αναφέρθηκε από τον πρόεδρο ότι έχει δρομολογηθεί να ολοκληρωθούν τα έργα στους επόμενους δύο μήνες. 

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Αναφέρθηκε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα διάνοιξης της οδικής αρτηρίας Όρμος - Κουμαίικα - Σπαθαραίοι - Ηραίον – Αεροδρόμιο, ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου που έγινε όραμα των προηγούμενων τοπικών αρχών του νησιού, αλλά μέχρι σήμερα έχει παραμείνει ανεκπλήρωτο. 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ: 

Υπάρχει τοποθετημένος αγροτικός ιατρός στον Μαραθόκαμπο, ο οποίος εξυπηρετεί καθημερινά, στο υπάρχον αγροτικό ιατρείο, τους κατοίκους του χωριού. Ο ιατρός μία φορά την εβδομάδα επισκέπτεται τον Όρμο, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των παραθαλάσσιων οικισμών του Μαραθοκάμπου. 

Ζητήθηκε να αναληφθούν ενέργειες προκειμένου να χαρακτηρισθεί το λιμάνι του Όρμου ως ασφαλές λιμάνι, για να μπορέσει στη συνέχεια να προταθεί η οργάνωση αεροδρομίου για την αεροπορική διασύνδεση της Σάμου με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.