AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Μαρ 2018

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Με τους ομογενείς του Καναδά η σαμιακή αντιπροσωπεία!


Σε εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ και του τοπικού σαμιακού συλλόγου "Πυθαγόρας" έδωσε το παρών η σαμιακή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τον Καναδά για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Πιο αναλυτικά, θερμή ήταν την Παρασκευή η υποδοχή που επιφύλαξε για την αντιπροσωπεία και τον δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ και ο πρόεδρός της Νίκος Παγώνης στην επίσημη εκδήλωση της Ομογένειας.

Παρευρέθηκαν ο γερουσιαστής Λίο Χουσάκος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο π. Δημήτριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Μόντρεαλ Νίκος Σιγάλας, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της ευρύτερης περιοχής, η Σαμιώτισσα δημοτική σύμβουλος της περιοχής Park Extention Μαίρη Ντέρου και η πρόεδρος του Σαμιακού Συλλόγου Μόντρεαλ "Πυθαγόρας" Χρύσα Αναγνώστου.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα εθνικά ζητήματα και την ανάγκη εντονότερης συμμετοχής και παρουσίας της Ομογένειας στα ελληνικά μείζονα θέματα και επεσήμανε τους στενούς δεσμούς που διατηρεί το νησί μας με τη Σαμιακή Κοινότητα του Καναδά, όπου το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί και διαπρέπει.

Στην ομιλία του, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι "η στήριξη και η συμβολή της ομογένειας είναι στη σημερινή συγκυρία πιο απαραίτητη και πολύτιμη παρά ποτέ. Η μητροπολιτική Ελλάδα θα ήταν φτωχότερη και πολύ πιο αδύναμη χωρίς την παρουσία και την υποστήριξη, τη φωνή και τη συνδρομή της απανταχού ομογένειας".

Κλείνοντας τον λόγο του απηύθυνε, από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ανοικτή πρόσκληση, όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά προς όλους τους δημότες του Μόντρεαλ να επισκεφθούν τη Σάμο, ένα μεγάλο αποθετήριο πολιτισμού, περιβάλλοντος και ιστορίας.




Στο πλαίσιο των εορτασμών της 197ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η πρόεδρος Χρύσα Αναγνώστου και τα μέλη του Σαμιακού Συλλόγου "Πυθαγόρας" επιφύλαξαν το Σάββατο συγκινητική υποδοχή στην αντιπροσωπεία από τη Σάμο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο, η χορευτική ομάδα από το νησί ενθουσίασε τους εκατοντάδες συμπατριώτες μας!



O κ. Αγγελόπουλος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων:

"Αγαπητοί Σάμιοι και Σάμιες.

Η απόσταση, η γεωγραφική απόσταση από την πατρίδα, δεν συνεπάγεται και συναισθηματική απόσταση και αυτό το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Είμαστε εδώ σήμερα ακριβώς γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι ο άρρηκτος δεσμός σας με την Σάμο είναι βαθύς και ανεξίτηλος στο χρόνο. Είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε την ευγνωμοσύνη μας για αυτή την άδολη αγάπη σας για τη Σάμο μας. Είμαστε εδώ γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι Σάμιοι της διασποράς είναι δυο φορές Σάμιοι.

Σας μεταφέρουμε την αγάπη των συμπατριωτών σας. Αλλά και την απόφασή μας, ως δημοτική αρχή να διατηρούμε ισχυρές και αδιατάρακτες τις σχέσεις μας με την σαμιακή ομογένεια.

Η δημοτική αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2014, έθεσε το θέμα της εξωστρέφειας ως απολύτως πρώτης προτεραιότητας και κομβικής σημασίας για τη Σάμο. Όχι μόνον επειδή το νησί μας με τα τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας και την πολύ ιδιαίτερη γεωγραφική θέση αποτέλεσε από την αρχαιότητα ήδη σταυροδρόμι και γέφυρα πολιτισμών. Αλλά και επειδή, ειδικά στις μέρες μας, οι έννοιες της συνεργασίας και της συνέργιας κατέχουν μια ξεχωριστή σπουδαιότητα.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι το νησί της Σάμου έχει άπειρες δυνατότητες. Παρά τα προβλήματα, παρά τις αντιξοότητες, παρά τους δύσκολους καιρούς στους οποίους έχουμε κληθεί να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, δεν εφησυχάζουμε. Δημιουργούμε μόνοι μας τις ευκαιρίες, εντοπίζουμε τις αδυναμίες, επιμένουμε στα δυνατά σημεία. Στηριζόμαστε στην ανεξάντλητη δύναμη του σαμιακού λαού, όπου γης, που έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία του ότι μπορεί ακόμη και τις πιο δύσκολες εποχές να διακρίνεται, να πρωτοπορεί, να καινοτομεί. Πιστεύουμε στην δημιουργικότητα, στον ανεξάντλητο πλούτο, περιβαλλοντικό, ιστορικό, ανθρωπογενή του νησιού μας.

Η προσπάθεια αναβάθμισης του τόπου μας θα συνεχιστεί! Το οικουμενικό μήνυμα της Σαμιακής ιστορίας και του πολιτισμού θα πρέπει να διαχυθεί παντού! Προχωρούμε χωρίς φόβο. Με πολλή και σκληρή δουλειά και πίστη στον άνθρωπο, πίστη στο νησί μας, πίστη στη Σάμο μας, πίστη και αγάπη στην ομογένειά μας.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας, για την φιλοξενία σας, για την διάθεσή να στηρίξετε με κάθε τρόπο τον τόπο καταγωγής σας.

Σας καλώ ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν που ξεκινά να μας δώσετε τη χαρά να σας δούμε στο όμορφο νησί μας, για να μοιραστούμε αναμνήσεις, γεύσεις και τη χαρά της ζωής που εμπνέει ο σαμιώτικος αέρας!

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε εδώ και εύχομαι καλή αντάμωση!".



Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί ο δήμος Σάμου, τόσο για τον ίδιο τον απόδημο ελληνισμό, όσο και για το νησί, παρουσιάζοντας εκτενώς στο Κέντρο Απόδημων Σαμίων.