AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Οκτ 2016

Περιοδεία του Κ.Κ.Ε στη Σάμο

Φωτογραφία από την πολιτική συγκέντρωση για το προσφυγικό στην Πλατεία Πυθαγόρα

Περιοδεία και συζήτηση με τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), το Σωματείο Εργαζομένων και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου, πραγματοποίησαν μέλη της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του Κ.Κ.Ε, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του Π.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.

Η περιοδεία έγινε στο περιθώριο της πολιτικής συγκέντρωσης που οργάνωσε η Τ.Ε Σάμου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό τη Δευτέρα στην πόλη της Σάμου .

Σύμφωνα με την Τ.Ε Σάμου του Κ.Κ.Ε, "ο Νίκος Σοφιανός, στην ομιλία και στις περιοδείες του, ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την υπογραφή του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και για την έλλειψη υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους πρόσφυγες που έχουν τη ψυχολογία του φυλακισμένου που θέλει να φύγει από τη χώρα, όσο και για το λαό.

Διευκρίνισε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, και θα επιστρέφονται στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν σε άλλο κράτος-μέλος, αν η πρώτη χώρα εισόδου τους είναι η Ελλάδα.  Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ολιγωρεί (αρνείται;) επί της ουσίας να μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα τους διπλά εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα νησιά.

"Η κυβέρνηση, δηλώνει πίστη στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.  Εξωραΐζει το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ότι δήθεν ήρθε για να εξασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Θυσιάζει τα συμφέροντα του λαού και των προσφύγων στο βωμό των συμφερόντων των μονοπωλίων. Τα μονοπώλια αναδιατάσσουν τις διακρατικές συμμαχίες τους με την αστική τάξη της Τουρκίας για τους αγωγούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου",  είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Σοφιανός και συνέχισε:

"Η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα που επικαλούνται, είναι ματωμένα. Είναι οι περικοπές των συντάξεων, των μισθών, το κλείσιμο των νοσοκομείων, σχολείων, η άγρια φορολογία, οι πλειστηριασμοί. Φτωχαίνουν το λαό για να ενισχύσουν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα για την υπογραφή του 3ου μνημονίου". Και κατέληξε:

"Το ΚΚΕ καλεί το λαό να ξεφοβηθεί. Να ορθώσει το ανάστημά του. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του. Να απαιτήσει τώρα απειθαρχία στην Ε.Ε. Να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Οι πρόσφυγες να πάνε άμεσα στις χώρες που επιθυμούν. Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και άμεσα να δίδονται ταξιδιωτικά έγγραφα".

Ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές

Από τις συζητήσεις με τον Αστυνομικό Διευθυντή και με το συνδικαλιστικό όργανο της Αστυνομίας, ήρθαν στην επιφάνεια οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, τεχνικά μέσα και προσωπικό. Σήμερα  οι πρόσφυγες - μετανάστες στη Σάμο είναι 1826. Σημειώνεται καθημερινή προσφυγική ροή με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εγκλωβισμένοι. Υπάρχουν κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς έτσι ενώ τα κρατητήρια χωράνε 17 κρατούμενους, είναι στοιβαγμένοι 45.  Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ζητούν με έξοδα του κράτους, να απολυμανθούν τα αυτοκίνητα μεταφοράς, τα κρατητήρια, να έχουν απαραίτητα είδη προστασίας, εμβολιασμούς κ.λπ. Επιπλέον τόνισαν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πυροσβεστική. Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού, στο γεγονός ότι αγοράζουν εκείνοι στολές, παπούτσια κ.ά.

Επισήμαναν ότι στο hot spot που είναι σε δασώδη περιοχή, δεν υπάρχει πλήρης πυρασφάλεια και ενέχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στο Λιμενικό, που καλύπτεται με αποσπάσεις εργαζομένων με έξοδα της FRONTEX.

Στο Νοσοκομείο, τέλος, η κατάσταση είναι τραγική. Με υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων τονίζεται ότι το Νοσοκομείο Σάμου αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των προσφύγων, λόγω έλλειψης προσωπικού. Χαρακτηριστικά οι ειδικότητες που λείπουν είναι: ψυχίατρος, ογκολόγος, γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος, ενδοκρινολόγος, αγγειολόγος, ρευματολόγος, παιδίατρος, ενώ πολλές ειδικότητες είναι μονήρεις. Ανάλογη είναι η κατάσταση στις διοικητικές και βοηθητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Το σωματείο απαιτεί άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας
".


Δείτε φωτογραφίες από την περιοδεία και τη συγκέντρωση του Κ.Κ.Ε στη Σάμο:

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου

Στο Λιμεναρχείο Σάμου

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου

Συγκέντρωση για το προσφυγικό στην Πλατεία Πυθαγόρα