AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Οκτ 2016

Πανεπιστημιακό μάθημα ωκεανογραφίας - θαλάσσιας προστασίας στη Σάμο


Ένα νέο, πρότυπο πανεπιστημιακό μάθημα  με αντικείμενο "Ωκεανογραφία και Εφαρμοσμένη Θαλάσσια Προστασία" ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος", το οποίο έχει ως έδρα τη Σάμο.

Το μάθημα αυτό ανήκει στα υποχρεωτικά διδακτέα μαθήματα για τους τελειόφοιτους του τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex της Μεγάλης Βρετανίας και θα διδάσκεται από φέτος και κάθε χρόνο στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο: στη Σάμο, στους Λειψούς και στην Ικαρία.


Για τον σχεδιασμό αυτού του νέου μαθήματος πεδίου, χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Essex. Το μάθημα επικεντρώνεται σε ποικίλους τομείς όπως η αλιευτική και η ωκεανογραφική έρευνα, η έρευνα στη θαλάσσια ρύπανση, η βιολογική χαρτογράφηση προστατευόμενων οικοτόπων και η καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών.


Αυτό το νέο μάθημα προστίθεται στα πολυάριθμα μαθήματα εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής έρευνας που διδάσκονται στο "Αρχιπέλαγος" καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν λάβει μέρος σε αυτή την καινοτόμο σειρά μαθημάτων εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής προστασίας περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες από πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία από 22 χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Αυστραλία και από όλη την Ευρώπη).


Τα περισσότερα από τα μαθήματα αυτά, είναι υποχρεωτικά, εξεταζόμενα και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών για τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του "Αρχιπελάγους", "Μέσα από αυτή τη συνεργασία, μας έχει εντυπωσιάσει το καλό επίπεδο, αλλά και το πραγματικό ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των φοιτητών σχετικά με την ανάγκη προστασίας των θαλασσών μας. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο να συνεργαζόμαστε με επιστήμονες που έμπρακτα εμπνέουν τη νέα γενιά επιστημόνων.

Αυτές οι δράσεις εφαρμοσμένης εκπαίδευσης, πέραν του ότι στηρίζουν οικονομικά το "Αρχιπέλαγος" έτσι ώστε να έχει αυτάρκεια και αυτονομία στη δράση του, αποτελεί παράλληλα και ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας. 





Με την παρουσία των εκατοντάδων φοιτητών και επιστημόνων αποφέρονται έσοδα και στις κοινωνίες των νησιών και αυτό συμβάλλει στην ενεργοποίηση των νησιωτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής τους".