AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Οκτ 2016

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στις 30/10 στην πόλη της Σάμου

 

Η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες - Σάμος και η Αντιφασιστική Κίνηση των φοιτητών Καρλοβάσου διοργανώνουν συγκέντρωση κατά του ρατσισμού την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στην πόλη της Σάμου.

Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Πυθαγόρα, μία ώρα πριν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών της Σάμου για το προσφυγικό που διοργανώνει στην ίδια πλατεία η επιτροπή αγώνα "Samos SOS".

Η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες θεωρεί ότι "ο εγκλωβισμός προσφύγων στο νησί μας και στην Ελλάδα γενικότερα (που προκλήθηκε με ευθύνη Κυβέρνησης και ΕΕ), σε συνδυασμό με την τραγική οικονομική κατάσταση, έχει δώσει την ευκαιρία σε προϋπάρχουσες ρατσιστικές αντιλήψεις και ομάδες να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας κατά των ίδιων των προσφύγων.

Σε αυτά τα πλαίσια, θεωρούμε υποκριτικές τις όποιες ανησυχίες ξεκάθαρα ρατσιστικών κινήσεων όπως η Σάμος SOS, οι πρωτεργάτες των οποίων κατείχαν στο πρόσφατο παρελθόν ανώτατες θέσεις εξουσίας στο νησί. Αυτοί που ευθύνονται για την υποβάθμιση του νησιού στοχοποιούν τώρα τους πρόσφυγες προκειμένου να καλύψουν τα δικά τους σφάλματα ή να ξανακερδίσουν πολιτική επιρροή.

Αυτή τη φορά μάλιστα, στην προσπάθεια να κινητοποιήσουν Σαμιώτες και Σαμιώτισσες προς όφελος των δικών τους επιδιώξεων αλλάζουν το ύφος της ανακοίνωσής τους και μιλάνε για 'καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων' και 'για άνθρωπους ομήρους'. Θαρρούν πως έχει ξεχαστεί η μόλις προ-εικοσαημέρου επανιδρυτική τους ανακοίνωση η οποία μιλούσε για Σάμο 'καθαρή από πρόσφυγες', για 'σχέδια ισλαμοποίησης του νησιού' και για καταπάτηση πανανθρώπινων βασικών δικαιωμάτων σε βάρος των προσφύγων. Θαρρούν πως έχει ξεχαστεί το συμπέρασμα της επανιδρυτικής τους συνέλευσης το οποίο κατέληγε στο 'να τους πετάξουμε στη θάλασσα'.

Επικαλούνται βέβαια ακόμα -με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής- τη δήθεν ευαισθησία για το καλό των προσφύγων ζητώντας τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα χωρίς ασφαλώς να ενδιαφέρονται για τις ίδιες ή μάλλον χειρότερες συνθήκες που περιμένουν τους πρόσφυγες εκεί. Το μόνο που θέλουν είναι 'να μην τους βλέπουν'.

Εμείς, σαν Κίνηση Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, στεκόμαστε αντίθετοι/ες σε οποιαδήποτε διάκριση ανάλογα με την εθνικότητα, έχουμε στο παρελθόν αλλά και στο παρόν ταχθεί κατά των κέντρων κράτησης και των άθλιων συνθηκών κράτησης των προσφύγων και μαχόμαστε για την πλήρη ένταξη στην κοινωνία όσων αποφασίσουν να μείνουν εδώ. Θεωρούμε πως η καθυστέρηση των διαδικασιών ασύλου κι οι τραγικές συνθήκες φιλοξενίας και διαβίωσης αποτελούν εσκεμμένες τακτικές αποθάρρυνσης μελλοντικών προσφύγων.

Δεν πιστέψαμε ούτε στιγμή ότι οι πρόσφυγες ευθύνονται για την υποβάθμιση της ζωής μας -άλλωστε ο ίδιος ο λαός της Σάμου γνωρίζει από προσφυγιά. Χιλιάδες Σαμιώτες ακολούθησαν στη μοντέρνα ιστορία τον αντίθετο ακριβώς δρόμο από αυτόν που χρησιμοποιούν οι σημερινοί πρόσφυγες και έζησαν στις ίδιες συνθήκες.

Αυτός ο λαός της Σάμου που πρόσφατα επέδειξε συγκλονιστική αλληλεγγύη δεν παρασύρεται, δεν στηρίζει και δεν συμμετέχει σε ρατσιστικές πρωτοβουλίες. Σε τέτοιες ιστορικές ανθρωπιστικές κρίσεις διαλέγουμε πλευρά και προσφέρουμε απεριόριστη κι ανιδιοτελή αλληλεγγύη. Δηλώνουμε την αποφασιστική μας αντίδραση στη στοχοποίηση των προσφύγων και την απέχθειά μας στον ρατσισμό.

Συντασσόμαστε με την Αντιφασιστική Κίνηση των φοιτητών Καρλοβάσου που καλεί σε συγκέντρωση-απάντηση στον ρατσισμό, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, στις 10 το πρωί.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ
".