AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Οκτ 2016

Ένταση στη συγκέντρωση για το προσφυγικό στην πόλη της Σάμου


Εικόνες  σύγκρουσης δύο διαφορετικών απόψεων για το μεταναστευτικό – προσφυγικό  εκτυλίχτηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που διοργάνωσε η κίνηση  "Σάμος SOS" για να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού και μαζί τους να οργανώσει από κοινού το πλάνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Λίγο πριν την έναρξη της συγκέντρωσης της κίνησης "Σάμος SOS" υπήρξε αντισυγκέντρωση από μέλη της "Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες" και της "Αντιφασιστικής Κίνησης Φοιτητών Καρλοβάσου", των οποίων η παρουσία πυροδότησε  εντάσεις και ανταλλαγή συνθημάτων. Οι αντεγκλήσεις ανέβασαν στο κόκκινο την αντιπαράθεση, σε σημείο που ορισμένοι πιάστηκαν στα χέρια.

Η καταλυτική παρουσία για άλλη μια φορά της Αστυνομίας, αλλά και του Λιμενικού, που ενήργησαν κάτω από τις ψύχραιμες εντολές των επικεφαλής διευθυντών τους, κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα και να επιτρέψουν την διεξαγωγή της προγραμματισμένης συγκέντρωσης.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων εκπροσώπων φορέων αλλά και των μελών της κίνησης "Σάμος SOS", υπήρξε κοινό ψήφισμα με την Επιτροπή Αγώνα  της Χίου το οποίο έγινε αποδεκτό από το σύνολο των παρευρισκομένων πολιτών και θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα. 

Μόλις ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση, Αστυνομία και Λιμενικό ανέλαβαν και πάλι να ηρεμήσουν τα τεταμένα πνεύματα και να αποχωρήσουν οι δύο πλευρές χωρίς να προκληθούν επεισόδια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί  φορείς συμμετείχαν  στην συγκέντρωση, ζητώντας την επίλυση του προβλήματος με την τήρηση των υπεσχημένων από την κυβέρνηση, δηλαδή την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από τους μετανάστες.

Πηγή: era-aegean.gr

Νωρίτερα, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης εξέφρασε την αντίθεσή της στο σημερινό συλλαλητήριο της κίνησης "Σάμος SOS".

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή της, "με πιο στρογγυλεμένες διατυπώσεις και προσεκτική ορολογία, επανέρχονται οι γνωστοί παράγοντες της περιβόητης κίνησης «ΣΑΜΟΣ-SOS» και πατώντας πάνω στον κυβερνητικό εμπαιγμό σχετικά με τον (απ)εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καλούν  το Σαμιώτικο λαό σε συλλαλητήριο.

Και πάλι όμως αποφεύγουν  «όπως ο διάβολος το λιβάνι» να πουν μια ουσιαστική κουβέντα για τις αιτίες και τους υπεύθυνους των πολέμων και της προσφυγιάς. Πολύ περισσότερο να καταδικάσουν τις εγκληματικές επεμβάσεις τους με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων στη Μέση Ανατολή. Δηλαδή να καταγγείλουν το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία κλπ που επεμβαίνουν στη περιοχή και σκορπούν το θάνατο και τη καταστροφή. 


ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ, να απαιτήσουν να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να σταματήσει η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα να παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος του λαού, να σταματήσει η λειτουργία των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα. να μην δοθεί και νέα βάση στη Κάρπαθο ή αλλού.

Γι’ αυτό το κομβικό θέμα, που χωρίς την αντιμετώπισή του η Ελλάδα, εκτός των άλλων κινδύνων, είναι αναγκασμένη να δέχεται καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στην ανακοίνωση- κάλεσμα υπάρχει μόνο η νεφελώδης φράση «ευχόμαστε να έρθει η ειρήνη στις πατρίδες τους». 


Αντίθετα είναι πολύ κατηγορηματικοί μόνο στο να φύγουν τώρα οι πρόσφυγες από τη Σάμο, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε λίγο καιρό τόσοι κι’ άλλοι τόσοι θα βρίσκονται στα νησιά. Επιμένουν στον τυφλό εθνικισμό και στα περί  κινδύνου ισλαμοποίησης και άλλα ανατριχιαστικά που ακούστηκαν από τους ίδιους στις μαζώξεις τους. 


Το επιχείρημα που δένει όλα αυτά, αφορά στη ζημιά που προκαλεί στον Τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία η παρουσία τους στο νησί. Δηλαδή για την αναδουλειά, την ανεργία, τα μεροκάματα και τις συντάξεις πείνας φταίνε οι πρόσφυγες. Άρα κοινωνικός αυτοματισμός, ένας είναι ο εχθρός «για πάσα νόσο…» ο πρόσφυγας.


Την ίδια ώρα γνωρίζουν ότι το πρόβλημα του Τουρισμού προέρχεται κατά 99,9% από την στρατηγική των πολυεθνικών μονοπωλίων του κλάδου που περνούν τους προορισμούς ανά τον κόσμο, από «σκωτσέζικο ντους» για να πετύχουν συμβόλαια εξευτελιστικά και να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Τελευταία μάλιστα δεν αρκούνται σ’ αυτό, αγοράζουν κοψοχρονιά ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε νησιά μπαίνοντας πιο αποφασιστικά στις τοπικές τουριστικές αγορές.


Πολύ περισσότερο τα γνωρίζουν αυτά οι εν ενεργεία οικονομικοί παράγοντες του κλάδου  και πολιτικοί ταγοί του τόπου,  που τους πατρονάρουν


Τι θέλουν λοιπόν και που προσπαθούν να οδηγήσουν το λαό και τη νεολαία οι ακομμάτιστοι (μάλλον δεν θεωρούν κόμματα τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ κλπ με τα νάματα των οποίων ανατράφηκαν εξουσίασαν και εξουσιάζουν αυτόν το τόπο) σωτήρες;


Απλά θέλουν να τους στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα της τάξης που υπηρετούν, να τους αποπροσανατολίσουν , να τους αποσπάσουν από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους και να παλεύουν κάτω από ξένη σημαία για συμφέροντα που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα των εργατών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών.


Αυτή η στόχευση των εμπνευστών του SOS «μπάζει» από παντού ρατσισμό, ξενοφοβία, στοχοποίηση και επιθέσεις όπως έγιναν σε άλλα νησιά, με δυο λόγια είναι η χαρά του Χρυσαυγίτικου και του κάθε λογής φασισμού.

Ε λοιπόν ΟΧΙ. 


Το αντϊμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα δεν θα τους κάνει τη χάρη. 


Αναγνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά μας και στην Ελλάδα, παλεύει για τον απεγκλωβισμό τους με σαφέστατες θέσεις και διεκδικήσεις και όχι τυφλά και απροσδιόριστα , αλλά γνωρίζει επίσης πολύ καλά και τους υπεύθυνους για όλα αυτά. 


Ενάντια σ’ αυτούς παλεύει με συνέπεια , διάρκεια, αποφασιστικότητα, κάτω απ’ όλες τις συνθήκες και δεν θα σταματήσει να παλεύει έως ότου γκρεμιστεί ο ιμπεριαλισμός και τα οικονομικά του φύτρα, δηλαδή η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο σε όλες τις μορφές της.


ΚΑΛΟΥΜΕ το λαό και τη νεολαία του νησιού μας να τους απομονώσει και να συσπειρωθεί στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να εντείνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, παράλληλα με την πάλη του για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι η αιτία όλων των δεινών του".