AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Οκτ 2016

Εκδηλώσεις για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Σάμο στις 4-5/11


Στις 4 και 5 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στη Σάμο εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου", τον Δήμο Σάμου, την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ), τα Γενικά Αρχείου Κράτους Νομού Σάμου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Κινηματογραφική Λέσχη Καρλοβασίου "Ίριδα".

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest, θα γίνει προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών φιλμ, που σχετίζονται με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο Καρλόβασι (αίθουσα Ίριδα, οδός Πανεπιστημίου - απέναντι από το Γυμνάσιο).

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα η κεντρική εκδήλωση του διημέρου στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου στην πόλη της Σάμου.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003) και θα εξεταστούν οι δυνατότητες που παρέχει για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων, καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία.

Οι εκδηλώσεις και των δύο ημερών απευθύνονται σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Σάμου (δήμους και κοινότητες, αναπτυξιακές εταιρείες κτλ.), σε εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στα τοπικά λαογραφικά, ιστορικά κ.ά. μουσεία και αρχεία του νησιού, καθώς επίσης και σε όσους ασχολούνται με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων της Σάμου, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει σχετικό ενδιαφέρον.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών στο Καρλόβασι (4/11) και της κεντρικής εκδήλωσης στην πόλη της Σάμου (5/11):



ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

- Μαρία Σερέτη, Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠ.ΠΟ.Α, τηλέφωνο: 2103240645, 2103243058, e-mail: msereti@culture.gr

Ιστοσελίδα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

- Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου", τηλέφωνο 2273062286.

Φωτογραφία από τη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς"