AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Δεκ 2016

Προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ στο Καρλόβασι την Πέμπτη 22/12



Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του Κ.Κ.Ε (Κ.Ο.Β Καρλοβάσου) διοργανώνει την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στο Καρλόβασι την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ludlow,  οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα".

Η προβολή θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Ίριδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (απέναντι από το Γυμνάσιο).

Το ντοκιμαντέρ "Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα", του Ικαριώτη σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού αναφέρεται στους "Πολέμους του Άνθρακα", τις ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής κατά την περίοδο 1890-1930.

Αιτία τους οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους. Ανάμεσα στους εργάτες των ορυχείων ήταν και Έλληνες που συμμετείχαν στην τεράστια απεργία του συνδικάτου στο Νότιο Κολοράντο, που κορυφώθηκε στις 20 Απριλίου 1914 με τη σφαγή του Λάντλοου.

Εκεί δολοφονήθηκαν άγρια από την πολιτειακή Εθνοφρουρά ο Λούης Τίκας, επικεφαλής των Ελλήνων, συνδικαλιστές και γυναικόπαιδα. Μετά τη σφαγή ξέσπασε ένοπλη εξέγερση, ο "Πόλεμος των Δέκα Ημερών", που επεκτάθηκε νικηφόρα σε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο, αλλά αποσιωπήθηκε για πολλούς λόγους.

Η έρευνα στην οποία στηρίζεται η ταινία, ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις αφηγήσεις των σημερινών κατοίκων της περιοχής, που τις κρατούν ζωντανές στην προφορική τους παράδοση. Έγιναν συζητήσεις με ιστορικούς, με καθηγητές και μελετητές, με συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα. Εντοπίστηκαν, επίσης, πλούσιες πηγές αρχειακού υλικού τεκμηρίωσης - φωτογραφίες, βίντεο, έντυπα, εφημερίδες, τραγούδια, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ.

Το ντοκιμαντέρ είναι αποτέλεσμα ερευνητικής, συλλογικής προσπάθειας πολλών συντελεστών. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο και βραβεύτηκε με το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρώπινες Αξίες".

Σκηνοθέτης: Λεωνίδας Βαρδαρός.

Διευθυντής φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος

Αφηγητής:  Ρήγας Αξελός

Μοντάζ, μουσικές επιλογές: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Ήχος:  Ανδρέας Γκόβας

Μέλος της ερευνητικής δημιουργικής ομάδας αυτής της συλλογικής προσπάθειας: Φρόσω Τσούκα

Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανος Πλάκας, Φρόσω Τσούκα και Λίνα Γουσίου, μέλη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Αποστόλης Μπερδεμπές".

Η παραγωγή ευχαριστεί ιδιαίτερα το μουσικό σύνολο "Ρωμιοσύνη" για την πρώτη ηχογράφηση του λησμονημένου "Ύμνου των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο", "The Union Forever", σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.