AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Δεκ 2016

Παρουσίαση στην Αθήνα του Μουσείου Ναυπηγικών Τεχνών της Σάμου


Με μεγάλη προσέλευση του κοινού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα εκδήλωση για την παρουσίαση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου (ΜΝΝΤΑ), που δημιουργείται στο Ηραίο της Σάμου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα" του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με τον Δήμο Σάμου και το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου", στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης ΠΛΕΥΣΙΣ-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους, που παρουσιάζεται μέχρι και τις 28/5/2017 στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος και εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου.

Χαιρετισμό απέστειλε επίσης ο πρόεδρος του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου "Ν. Δημητρίου", Νικόλαος Τ. Δημητρίου.

Η πρώτη ομιλήτρια, Ματρώνη Κτίστου, Διευθύντρια του Π.Ι.Σ. "Ν. Δημητρίου" έκανε μία ιστορική αναδρομή στις δημιουργία του ΜΝΝΤΑ.

Ο Δρ Αρχιτέκτονας Κώστας Δαμιανίδης αρχικά επικεντρώθηκε στη σημασία της παραδοσιακής ναυπηγικής όχι μόνο διαχρονικά αλλά και ως αξία για τις σύγχρονες κοινωνίες. Έπειτα, παρουσίασε εκτενώς τη φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία του ΜΝΝΤΑ, τις βασικές λειτουργίες του, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τις κτηριακές εγκαταστάσεις του.

Ακολούθησε η ομιλία της Δρ. Αρχαιολόγου-Μουσειολόγου Ελένης Στεφάνου, η οποία παρουσίασε ζητήματα του νοηματικού - μουσειολογικού σχεδιασμού του ΜΝΝΤΑ, τους κύριους άξονες της μόνιμης έκθεσης του μουσείου και τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του.

Όπως αναδείχτηκε από τις παρουσιάσεις των εισηγητών, το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου είναι ένα θεματικό τεχνικό μουσείο που αποσκοπεί τόσο στη διάσωση και αξιοποίηση της υλικής όσο και στη διαφύλαξη και προβολή της άυλης κληρονομιάς της ναυπηγικής και ναυτικής τέχνης του Αιγαίου.

Μέσα από την έκθεσή του αναδεικνύει τη μεγάλη έκταση του ναυτικού τεχνικού πολιτισμού του Αρχιπελάγους, συμπεριλαμβανομένης της διαχρονικής του διάστασης, και παρουσιάζει βασικές πτυχές του θέματος που έχουν ανιχνευθεί και καταγραφεί σχεδόν σε όλα τα ξυλοναυπηγεία και τα παραδοσιακά λιμάνια του Αιγαίου, δίνοντας έμφαση στα κοινά χαρακτηριστικά. Απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών, από τους απλούς τουρίστες μέχρι τους εξειδικευμένους επισκέπτες, και στόχος είναι να αποτελέσει ένα ζωντανό ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, έναν πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού για όλο το Αιγαίο, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στον χώρο των μουσείων που αναφέρονται στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση παρουσίασης: