AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Φεβ 2013

Η Σάμος προορισμός της εκδρομής "Greece & Euro" των Political Tours


Το βρετανικό γραφείο εξειδικευμένων περιηγήσεων για πολιτικά θέματα "Political Tours" έχει θέσει ως πρώτο προορισμό της εκδρομής του με θέμα "Greece & Euro" στις 22/6 τη Σάμο.

Στις διαλέξεις/ομιλίες/συζητήσεις που προγραμματίζονται στη Σάμο συγκαταλέγονται θέματα για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, για την άμυνα, για τις ρίζες της ύφεσης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μιλάμε με απλούς ανθρώπους, αξιωματούχους της τοπικής κοινωνίας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενισχύσει τα ποσοστά του λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας».

«Ας κάνουν οι Ελληνες και οι επικριτές μας τον κόπο να μπουν στην ιστοσελίδα μας και να διαβάσουν προσεκτικά την πρότασή μας Greece & The Euro προτού μας καταδικάσουν», λέει στην «Ελευθεροτυπία» ο διευθυντής του βρετανικού γραφείου Political Tours, Νίκολας Γουντ, πρώην δημοσιογράφος των «New York Times», με ειδίκευση στα θέματα των Βαλκανίων.

Ο Γουντ διέγνωσε, όπως αφήνει να εννοηθεί, ένα «κενό στις σύγχρονες υπηρεσίες του τουρισμού». Αρνείται όμως να αποκαλέσει το γραφείο του «τουριστικό» υποστηρίζοντας ότι το Political Tours παρέχει εξειδικευμένες περιηγήσεις για πολιτικά θέματα στο επίκεντρο της διεθνούς πραγματικότητας.

Η βρετανική πρόταση ξεπερνά κατά πολύ την ενημερωτική βόλτα στην Αθήνα της κρίσης, που διοργάνωσε το ContextTravel, καθώς διοργανώνεται 8ήμερη εκδρομή που ξεκινά στη Σάμο, συνεχίζεται στην Αθήνα, στην Κόρινθο και ολοκληρώνεται στην Αθήνα. «Πουθενά αλλού στην Ευρώπη η κρίση δεν είχε τέτοια επίδραση όπως στην Ελλάδα. Διαδηλώσεις, κινήματα, δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό επηρεάζουν δραματικά τις ζωές των ανθρώπων. (...) Κορυφαίοι αναλυτές μάς ξεναγούν και εξετάζουν πώς η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση», αναφέρεται στην περιγραφή του προγράμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ιστοσελίδα τους η επόμενη εκδρομή προγραμματίζεται για τις 22 Ιουνίου 2013 με πλήρη τιμή πακέτου 2.750 στερλίνες.

Ο δεύτερος σταθμός της εκδρομής μετα τη Σαμο είναι η Αθήνα. Εκεί προγραμματίζεται επίσκεψη στο Σύνταγμα, όπου υποδεικνύονται οι ζημιές που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, τα προβλήματα και το κλείσιμο καταστημάτων στην Ερμού, η εξάπλωση των ενεχυροδανειστηρίων και πραγματοποιούνται συζητήσεις για την «κατανόηση του ελληνικού χάους» (γραφειοκρατία, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί).

Την έκτη ημέρα προγραμματίζεται επίσκεψη στο Πέραμα για να συζητηθούν οι επιπτώσεις «ανεξέλεγκτων δαπανών» με φόντο το δημαρχείο, το οποίο σημειώνεται ότι τελούσε υπό κατάληψη για μήνες από απλήρωτους εργαζομένους και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. «Η ναυπηγία ήταν μία από τις μηχανές της ελληνικής οικονομίας. Τώρα η παγκοσμιοποίηση, η εγκατάλειψη και τα αυξημένα κόστη έδιωξαν τις πλοιοκτήτριες εταιρείες που ναυπηγούν αλλού τα πλοία τους», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του προγράμματος.

Την 7η ημέρα προγραμματίζεται εκδρομή στην Κόρινθο για να συζητηθούν «η επιστροφή στο χωριό λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας», «η εκτροφή σαλιγκαριών και η καλλιέργεια ακτινιδίων που αποδίδουν». Την τελευταία ημέρα της εκδρομής στην Αθήνα συζητείται το «Κίνημα της Πατάτας» αλλά και η αναξιοποίητη κληρονομιά των ολυμπιακών έργων με τη σημείωση ότι «η περίοδος των Αγώνων και οι επόμενοι μήνες του 2004 ήταν ίσως η τελευταία φορά που η διεθνής κοινότητα είδε την Ελλάδα υπό θετικό φως».

Στην ιστοσελίδα του Political Tours αναφερόταν αντίστοιχη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2012, όμως σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» εκείνο το ταξίδι δεν πραγματοποιήθηκε.

Στη συνομιλία του με την «Ελευθεροτυπία» ο Νίκολας Γουντ υποστηρίζει ότι πρόκειται «καθαρά για εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας». «Κάνουμε αντίστοιχες εκδρομές στη Σκωτία συζητώντας τις τάσεις ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, πήγαμε στην Αμερική πριν από τις εκλογές και σκοπεύουμε να φέρουμε φοιτητές, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, επενδυτές σε αντίστοιχα ταξίδια στη Ρωσία και την Κίνα», είπε.

Ο Γ.  Παγουλάτος

Ο Γουντ απορρίπτει τους όποιους ελληνικούς προβληματισμούς για την ουσία του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι παρέχεται υψηλού επιπέδου ενημέρωση εκτιμώντας ότι οι προβληματισμοί «θα έπρεπε να σβήσουν» μόλις διαβάσουμε τα ονόματα των συνεργατών του στην Αθήνα. «Μα δείτε ποιος είναι ο βασικός μας συνεργάτης», λέει υποδεικνύοντας τον Γιώργο Παγουλάτο, καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το όνομα, η φωτογραφία και ένα μικρό βιογραφικό του Ελληνα καθηγητή βρίσκονταν μέχρι την Πέμπτη (21 Φεβρουαρίου, το βράδυ) δίπλα στην αναλυτική περιγραφή της ελληνικής εκδρομής του Political Tours. Η «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Παγουλάτο που υποστήριξε ότι πλέον δεν συνεργάζεται με το Political Tours εκφράζοντας έκπληξη γιατί το όνομά του παραμένει στην ιστοσελίδα τους.

«Μου ζήτησαν πέρσι (2012) να κάνω μία διάλεξη για θέματα οικονομίας στο πλαίσιο της επίσκεψης που προγραμμάτιζαν τον Αύγουστο. Θεώρησα ότι ήταν μια θετική ευκαιρία για να εξηγήσω τις αιτίες της κρίσης και τις συνέπειες πέρα από τα ελληνικά αρνητικά στερεότυπα που προβάλλονται», είπε και υποστήριξε ότι τελικά ενώ είχε δεχθεί, ουδέποτε εκλήθη να προχωρήσει στην ομιλία, γεγονός που τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκείνη η εκδρομή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Γιατί το όνομά του υπήρχε ακόμη στην ιστοσελίδα; «Δεν γνωρίζω, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πέρσι όταν είδα την πρόταση της εκδρομής με τη θεματολογία και τις διαλέξεις, μου φάνηκε πολύ σοβαρή και με πολύ καλή οργάνωση. Ποτέ δεν θα συμμετείχα σε δραστηριότητα που θα μετέτρεπε σε σαφάρι τη ζωή στην Αθήνα και σε ρεάλιτι την καθημερινότητα των Ελλήνων», τονίζει ο κ. Παγουλάτος.

Πόσοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ελληνική εκδρομή του Political Tours; Ο Νίκολας Γουντ αρνείται να απαντήσει δηλώνοντας ότι το γραφείο του ενδιαφέρεται για μικρά γκρουπ από 6 μέχρι και 28 άτομα που θέλουν να ζήσουν την πραγματικότητα μιας χώρας πέρα από τους τίτλους των εφημερίδων.

Πηγή: Ελευθεροτυπία