AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Φεβ 2013

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η εκδρομή του Σπηλαιολογικού Συλλόγου "Ευπαλίνος"


Στο ξεκίνημα της νέας σπηλαιολογικής χρονιάς, στις 17 Φεβρουαρίου 2013, ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "O Ευπαλίνος" έκοψε τη πίτα και πραγματοποίησε επίσκεψη στο σπήλαιο Ακμπάς μαζί με φίλους και μέλη του. Ζήσαμε μια μέρα που τα είχε όλα. 

Η εκδρομή περιλάμβανε περιπέτεια με σύννεφα και λίγο ψιλόβροχο, ανάβαση στα 800 m περίπου στο δυτικό Καρβούνη, κατάβαση σε δύσκολα λασπωμένα σημεία με νερά να τρέχουν, νεροφαγώματα του δρόμου που αναστέναξαν τα 4 x 4, αρκετό περπάτημα για όσους από τους εκδρομείς το επιθυμούσαν μέσα στην πανέμορφη ήρεμη φύση, η οποία άνθισε και τα πρώτα της κρινάκια για να τους υποδεχτεί. Στην εκδρομή συμμετείχαν και εννιά "λιλιπούτιοι μελλοντικοί σπηλαιολόγοι" από 5 ετών και άνω. 






Όλοι αισθάνθηκαν νάνοι περπατώντας στο μονοπάτι κάτω από τα ευθυτενή, μοναδικά, ψηλά και περήφανα πεύκα της Σάμου που περιμένουν καρτερικά όπως παλιά να γίνουν γερά σκαριά και άλμπουρα καϊκιών και να αρμενίζουν το αιγαίο. Αξίζει να προφυλαχτούν από την επικίνδυνη και ανεπιθύμητη μόδα των πυρκαγιών. Μια επίσκεψη των ειδικών με σκοπό να γίνουν κάποιες ενέργειες πρόληψης και προστασίας με δρόμους κατάλληλους να κινηθούν τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα με ευκολία για το ό μη γένοιτο. Καθαρισμός από το παχύ στρώμα πευκοτσίγκανων και αφαίρεση των πεσμένων κορμών δένδρων και σκουπιδιών ήταν θέματα που συζητήθηκαν από τους εκδρομείς. Οι πιο ευαίσθητοι μάζεψαν και 3 σακούλες με σκουπίδια.








Το σπήλαιο Ακμπάς βρίσκεται σε υψόμετρο 700 m. Η μικρή είσοδος οδηγεί σε προθάλαμο και μετά στο κυρίως σπήλαιο με μήκος 25 m, πλάτος 4 - 5 m και ύψος που κυμαίνεται από 1 – 5 m. Πρόκειται  για ένα ζωντανό σπήλαιο με διάκοσμο, πλούσια σταγονοροή, ρίζες από εξωτερικά φυτά και μόνιμη κατοικία νυχτερίδων και δολιχόποδων. Στο σπήλαιο βρέθηκαν και φερτά υλικά όπως πήλινα σκεύη, ξύλα και πέτρες που μαρτυρούν ότι κατά το παρελθόν είχε αποτελέσει καταφύγιο ανταρτών αλλά και βοσκών με τα κοπάδια τους. Στη κορυφή του λόφου, τα ερείπια λιθόκτιστων καλυβιών με αλώνι αλλά και ερείπια καλυβιών και μαντριών στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρούν τη διαμονή περιστασιακά αλλά και μόνιμα, κτηνοτρόφων, υλοτόμων αλλά και γεωργών από τα γύρω χωριά, Κονταίικα και Πλάτανος.
 













O Σύλλογος έκοψε το πρωί της Κυριακής την πίτα του σε καφενείο του Πύργου.


Εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Σπυρόπουλος έκανε τον απολογισμό της χρονιάς. 


Δόθηκαν δωράκια σε όλους τους παρευρισκόμενους ενώ η πίτα περιείχε 4 φλουριά με ισάριθμα δώρα. Η μέρα έκλεισε με εκλεκτό φαγοπότι σε παραδοσιακή ταβέρνα του ίδιου χωριού. 


Καλή χρονιά σε όλους!

Από τις εντυπώσεις της κ. Καίτης Σπυροπούλου - Κωνσταντάρα.