AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Αυγ 2013

Νέοι ερευνητές από όλο τον κόσμο στο "Αρχιπέλαγος" στη Σάμο

Φωτογραφίες: "Έθνος την Κυριακής"

Εκατοντάδες επιστήμονες, φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στην Ερευνητική Βάση του "Αρχιπελάγους" στη Σάμο αλλά και τις διάφορες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου όπου αναπτύσσεται η έρευνα του Ινστιτούτου, προκειμένου να εκπονήσουν τη διδακτορική τους διατριβή, την πτυχιακή ή μεταπτυχιακή τους εργασία.

"Έχουμε συνάψει συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια με πολλά γνωστά πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο τα οποία στέλνουν τους φοιτητές τους προπτυχιακούς και κυρίως μεταπτυχιακούς στο Αιγαίο προκειμένου να εξελιχθούν στο ερευνητικό τους πεδίο.

Υδροβιολόγοι, ωκεανογράφοι και ερευνητές της θαλάσσιας ζωής αποκτούν βιωματική γνώση στο αρχιπέλαγος και εκπονούν πτυχιακές εργασίες. Ανάμεσα σε άλλα ιδρύματα συνεργαζόμαστε με το πανεπιστήμιο του Τέξας, το Πρίνστον, το Γέιλ, με πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα από Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία.

Επίσης όμως έρχονται σπουδαστές από την Ιαπωνία, την Κίνα και την Αφρική
" εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» η Αναστασία Μήλιου διευθύντρια έρευνας της Μ.Κ.Ο. "Αρχιπέλαγος", που αναπτύσσει ποικίλες δράσεις και έρευνες στο Αιγαίο. Όπως σημειώνει, κάθε χρόνο η οργάνωση υποδέχεται περίπου 300 ερευνητές/φοιτητές από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το 80% προέρχεται από τη συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.



"Ο καθένας που έρχεται μετέχει σε μια δράση. Εμείς καθορίζουμε τα πεδία έρευνας και τα πανεπιστήμια στέλνουν πάντα αριστούχους στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο πεδίο δράσης και στα οικοσυστήματα. Ανάλογα με τις δράσεις είναι προσαρμοσμένες και οι υποτροφίες, ενώ πολλά ιδρύματα εκτός από την κάλυψη των εξόδων προσφέρουν τα απαραίτητα εργαλεία και τα αναλώσιμα" λέει η κ. Μήλιου, ενώ την ίδια περίοδο ετοιμάζει τον εξοπλισμό που απέστειλε το πανεπιστήμιο Μονάχου για τη δημιουργία εργαστηρίου ανάλυσης βαρέων μετάλλων. Παράλληλα λειτουργεί το χημικό μικροβιολογικό εργαστήριο και η τράπεζα σπόρων.


Σανγκ Λιάο: Εμπειρία για την καριέρα μου

"Κατάγομαι από την Κίνα και κάνω το μεταπτυχιακό μου στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ ως μηχανικός περιβάλλοντος ενώ ήδη έχω πτυχίο από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Είμαι επικεντρωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμώ ο κόσμος να γίνει πιο πράσινος" λέει η 24χρονη Σανγκ Λιάο και συνεχίζει. "Συνεργάζομαι με το Αρχιπέλαγος από τον Ιούνιο ως ερευνήτρια στη βάση της Σάμου και στον ερευνητικό σταθμό στις Οινούσσες. Η κύρια ενασχόλησή μου είναι η παραγωγή ψηφιακών χαρτών που απεικονίζουν τις θέσεις προστατευόμενων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία και εμπειρία για τη μελλοντική μου καριέρα, να συνεργαστώ με εξαιρετικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο".


Ράσελ Σίρι: Ανησυχώ για τη ρύπανση


"Μετέχω στις έρευνες του Αρχιπελάγους στη Σάμο, στις Οινούσσες και στους Λειψούς. Ιδιαίτερα έχω ασχοληθεί με τη ρύπανση που προκαλείται από τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον, τόσο σε ακτές και στα επιφανειακά ύδατα όσο και με τις ίνες μικροπλαστικών που περνούν στο οικοσύστημα" λέει η Ράσελ Σίρι, 21 ετών, τελειόφοιτος Θαλάσσιας Βιολογίας του πανεπιστημίου στο Σουόνσι της Ουαλίας, η οποία ασχολείται με την εκτίμηση της ρύπανσης από ίνες πλαστικού και αναλύει δείγματα ψαριών. "Είναι ανησυχητικό να βλέπεις περιοχές του Αιγαίου να έχουν αντίστοιχη περιεκτικότητα αόρατων στο μάτι ινών πλαστικού με τις ακτές της Αττικής".

Του Γιώργου Αποστολίδη, από την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"