AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Αυγ 2013

Εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα Σταύρου Μπαρέτη στις 24/8 στο Δημαρχείο Σάμου

 

Εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα Σταύρου Μπαρέτη διοργανώνει το Σάββατο 24 Αυγούστου και ώρα 20:00 στο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Σάμου (Δημαρχείο) ο Σύλλογος Σαμίων Θεσσαλονίκης "Ο Πυθαγόρας", σε συνεργασία με το Σύλλογο Κολχικού Λαγκαδά, από την ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

19:30    Επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευσέβιο.

19:45    Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των αρχών στην προτομή του ήρωα.

20:00    Ομιλία από τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Εμμανουήλ Βαρβούνη.

20:15    Τραγούδια του Σαμιώτη αγωνιστή Κλεάνθη από την "Αρμονία". Καλλιτεχνική Επιμέλεια: καθηγήτρια Ζαφειρώ Χατζηφωτίου.

20:30    Παρουσίαση χορών της Μακεδονίας από ομάδα χορευτών με παραδοσιακές στολές, από την ιδιαίτερη πατρίδα του Μακεδονομάχου ήρωα Σταύρου Μπαρέτη.

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Μπαρέτη

Ο Μακεδονομάχος Σταύρος Μπαρέτης γεννήθηκε στο Κολχικό Λαγκαδά. Όμως ο κοινός πόθος που ένωνε το 1912 τους Μακεδόνες και τους Σαμίους ήταν η εθνική αποκατάσταση. Η φιλοτουρκική πολιτική του ηγεμόνα της Σάμου, Ανδρέα Κοπάση, είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για την εκτέλεσή του από τους μαχητές του Μακεδονικού Κομιτάτου. 

Εκτελεστής του Κοπάση υπήρξε ο Σταύρος Μπαρέτης, ο οποίος στη συνέχεια τραυματίστηκε, διέφυγε προσωρινά, τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε, αν και οι ηγεμονικές αρχές της εποχής υποστήριξαν πως υπέκυψε στα τραύματα του". Ο Μπαρέτης κηδεύτηκε μέσα σε γενική οδύνη και σε πένθος βαρύ του Σαμιακού λαού, ο οποίος δικαίως έκτοτε τον τιμά ως ήρωα και μάρτυρα της ελευθερίας του. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

Του Κώστα Τσαρούχα, από το e-istoria.gr