AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιουν 2016

Γ.Μουζάλας: «Δεν θα γίνει δεύτερο hot spot στη Σάμο»


Διαψεύδει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τη βασιμότητα δημοσιευμάτων  που αναφέρονται σε σκέψεις ίδρυσης δεύτερου hot spot στη Σάμο.

Πιο αναλυτικά, σε επίσημη τοποθέτηση-ανακοίνωσή του ο κ. Μουζάλας αναφέρει:

"1) Απαντώντας  σε  φήμες, είτε κακόβουλες είτε όχι, περί ίδρυσης δεύτερου χοτ σποτ στη Σάμο, διαβεβαιώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης . Η στρατηγική επιλογή της είναι η δημιουργία και διασπορά μικρών μονάδων φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα με όσο το δυνατό πιο ομοιογενή πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

2) Η ανάπτυξη του συστήματος υποδοχής προσφύγων και εξέτασης ασύλου που θα ολοκληρωθεί με τις νέες θεσμικές ρυθμίσεις και τις προσλήψεις προσωπικού το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ομαλοποιήσει και σταθεροποιήσει την πληθυσμιακή στάθμη.

3) Οι πρόνοιες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και ολόκληρο το πλέγμα θεσμικών ρυθμίσεων που αφορούν το προσφυγικό φαινόμενο, περιλαμβάνει και επιδότηση ενοικίου ειδικά για ορισμένες ευαίσθητες κατηγορίες προσφύγων (έγκυοι, παιδιά κλπ). Οι συμφωνίες στέγασης σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια θα γίνονται σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια, τους εμπορικούς συλλόγους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο ψάχνουμε μικρούς χώρους για την αποφόρτιση των Hot Spot και τη μεταφορά σε αυτούς μικρού αριθμού από τις ευαίσθητες κατηγορίες (έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά, εθελούσια ζητούντες την επιστροφή τους κ.α.).

4) Μεριμνούμε ήδη για την αποφόρτιση των νησιών μεταφέροντας στην ενδοχώρα ειδικές κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, στοιχεία που βαρύνονται με ποινικές ευθύνες.

5) Η κυβέρνηση παλεύει για την επιτυχία της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Συμφωνούμε, ελπίζω όλοι, ότι μαζί θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε ξανά την εικόνα του περσινού καλοκαιριού με τις εκατοντάδες βάρκες των δουλεμπόρων γεμάτες απελπισμένους ανθρώπους".