AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Οκτ 2016

WWF: 7.265 τα καμμένα στρέμματα το καλοκαίρι του 2016 στη Σάμο


Περίπου 7.265 στρέμματα δασικής βλάστησης έγιναν στάχτη τον Ιούλιο στην ευρύτερη περιοχή των Μυτιληνιών Σάμου όπως δείχνουν τα στοιχεία του EFFIS, του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (European Forest Fire Information System), το οποίο καταγράφει ζημιές σε εκτάσεις άνω των 250 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας, συνολικά 302.000 στρέμματα δασικής βλάστησης έγιναν στάχτη φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το WWF Eλλάς, που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα τα στοιχεία, στη δεκαετία (2007-2016) το καλοκαίρι του 2016 καταλαμβάνει την 5η θέση ως προς την έκταση των καμένων εκτάσεων. Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2007, με καμένα 2.455.297 στρέμματα.

Το μεγαλύτερο τίμημα, λέει η οργάνωση, φέτος πλήρωσαν οι Θάσος, Χίος και Εύβοια και στη συνέχεια η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η Άνδρος, η Δράμα, η Σάμος και η Λακωνία. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στις Κυκλάδες, σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.


Η οργάνωση επισημαίνει ότι τα χρόνια προβλήματα στο σύστημα δασοπυροπροστασίας παραμένουν άλυτα και εστιάζει σε μέτρα και ενέργειες που απαιτούνται ώστε να γίνει έγκαιρα ο σχεδιασμός για το καλοκαίρι του 2017. Αναλυτικότερα ζητεί:

* Να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προμήθεια κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες.

* Ο μηχανοκίνητος και εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρίσκεται στα όριά του. Αυτό έδειξαν οι βλάβες και τα ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Τα ελαστικά παραμένουν η μεγάλη ανοικτή πληγή για τα οχήματα του Π.Σ.

* Θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 Ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο.

* Να ελεγχθούν οι ΟΤΑ για τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν κάθε έτος για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

* Να δοθούν όλα τα κονδύλια που αιτούνται οι δασικές υπηρεσίες, βάσει σχετικού σχεδιασμού, για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων πρόληψης, πολύ πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο διάνοιξης και καθαρισμού δασικών οδών ακόμη και... τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, θεωρεί πως έφτασε η ώρα να ξεκινήσει ο διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας και την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπυροπροστασίας, όπως και να διευθετηθούν οι νομικές εκκρεμότητες με την κύρωση των δασικών χαρτών και την πλήρη αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού.

Πηγή: Avgi.gr

Φωτογραφία του Μανώλη Marg