AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Δεκ 2017

Τα προβλήματα των κατοίκων στα Κοντακαίικα Σάμου

Φωτογραφία του Νίκου Χατζηιακώβου

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου, μετά από επίσκεψη των στελεχών της στην τοπική κοινότητα Κοντακαίικων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαν από τους κατοίκους του χωριού, γνωστοποίησε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους.

Τα ζητήματα αυτά είναι τα εξής:

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από δύο πηγές του όρους Καρβούνη, την πηγή Χατζημανώλη και την πηγή Χασάν Αγά και από μία γεώτρηση πλησίον του χωριού. Το δίκτυο ύδρευσης εξυπηρετείται από μία δεξαμενή περίπου 200 κυβικών μέτρων και από άλλες δύο μικρότερες, εκ των οποίων η μία χρησιμοποιείται για τον παραλιακό οικισμό Λιμανάκι. Τμήμα της κεντρικής σωλήνας μεταφοράς του νερού από τις πηγές, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, χρήζει αντικατάστασης γιατί είναι από αμίαντο. Επίσης, αντικατάσταση χρήζουν και τμήματα του δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Αγίου Δημητρίου, καθώς και εντός του χωριού, διότι αποτελούνται από σιδηροσωλήνες παλαιού τύπου. Για την παρακολούθηση της καταλληλότητας του πόσιμου ύδατος γίνονται εξετάσεις δειγμάτων ύδατος κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά οι κάτοικοι δεν μαθαίνουν ποτέ τα αποτελέσματα αυτών.

Το χωριό διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης που καταλήγει στο βιολογικό καθαρισμό επεξεργασίας λυμάτων του Καρλοβάσου. Τμήμα περίπου 100 μέτρων του δικτύου αποχέτευσης, εντός του χωριού, χρήζει αντικατάστασης λόγω παλαιότητας και συχνών βλαβών. Το τμήμα αυτό του δικτύου αποχέτευσης, όπως και το τμήμα του παλαιού δικτύου ύδρευσης, από την κοινότητα μέχρι την οικία Φιλιππή, δεν είχε αντικατασταθεί κατά το χρόνο που έγινε η γενική αντικατάσταση όλων των δικτύων του χωριού.  
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ και κάποιοι εξ αυτών χρήζουν αντικατάστασης λόγω φθορών. Υπήρξαν παράπονα ότι το χωριό είναι παραμελημένο από πλευράς καθαριότητας και ευπρεπισμού και ότι δεν διατίθεται προσωπικό για εργασίες καθαριότητας, ασπρισμάτων και αποψίλωσης των χόρτων εντός του χωριού. Οι κάτοικοι επίσης απορούσαν γιατί τους έχουν διαθέσει μπλε κάδους ανακύκλωσης για να τους χρησιμοποιούν ως κοινούς κάδους, χωρίς να τους έχουν δώσει οδηγίες και χωρίς να γίνεται ανακύκλωση. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Αναφέρθηκαν πολλές βλάβες φωτιστικών σωμάτων (ντουί) του δημοτικού φωτισμού, όπως επίσης και πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων. Το 80% των φωτιστικών σωμάτων του χωριού είναι παλαιού τύπου και χαλασμένα. Επίσης, αναφέρθηκε ότι απαιτείται η επέκταση του δημοτικού φωτισμού, με μία έως δύο το πολύ κολώνες της ΔΕΗ, στην περιοχή της παιδικής χαράς και στις οικίες που βρίσκονται ακριβώς πάνω από αυτή. Η περιοχή αυτή είναι τελείως σκοτεινή και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν εν έτει 2017 φακό για να πηγαίνουν στα σπίτια τους. Βλάβες στα φωτιστικά του δημοτικού φωτισμού αναφέρθηκαν και στους οικισμούς Αγίου Δημητρίου, κάτω Καλύβια και στον παραλιακό οικισμό Λιμανάκι.
ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ


Την φετινή χρονιά καθυστέρησε πάρα πολύ η συντήρηση του αγροτικού δικτύου, που ανήκει στην περιοχή ευθύνης της κοινότητας. Η συντήρηση των δρόμων δόθηκε σε εργολάβο και από ότι αναφέρθηκε έγινε πρόχειρη εργασία, χωρίς καμία επίβλεψη από τους υπεύθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην περιοχή της Αγίας Άννας τα υλικά που έβγαζαν τα χωματουργικά μηχανήματα οδοποιίας, συσσωρεύονταν κατά μεγάλους σωρούς στην άκρη του δρόμου και με τις πρώτες βροχές γέμισε ο τόπος χώματα και πέτρες.

Ένα επικίνδυνο σημείο του δασικού δικτύου, το οποίο έχει αναφερθεί στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας και χρήζει άμεσης διευθέτησης, είναι η συντήρηση και η διαπλάτυνση του δρόμου στην περιοχή Χασάν Αγά, προς τις Γούρνες της κοινότητας Αμπέλου. Στο σημείο αυτό ο δρόμος χρήζει άμεσης διαπλάτυνσης, γιατί εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο ατυχήματος και ιδιαιτέρως στην περίπτωση πυρκαγιάς, επειδή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει εγκλωβισμός μεγάλων οχημάτων πυρόσβεσης, λόγω του ότι δεν θα μπορούν να κάνουν ελιγμούς και να διέλθουν από αυτό το σημείο.

Οι κάτοικοι ζήτησαν επιμόνως να διευθετηθεί, διαπλατυνθεί και να στρωθεί με σκυρόδεμα ή άσφαλτο ο πολυσύχναστος δρόμος που συνδέει το χωριό με τον κεντρικό δρόμο της Υδρούσσας, από την περιοχή της Αγίας Άννας μέχρι λίγο πριν τη διασταύρωση της Σαμοξύλ.  Επίσης ζητήθηκε να πέσει νέα άσφαλτος στον κεντρικό δρόμο του χωριού από τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου μέχρι επάνω στο χωριό, διότι ο υπάρχων ασφαλτοτάπητας είναι παλαιός, φθαρμένος με πολλές ρηγματώσεις, ολισθηρός και επικίνδυνος για τα τροχοφόρα.

Νέα σκυροδέτηση επίσης χρειάζεται και ο δρόμος της γειτονιάς που βρίσκεται πάνω από την παιδική χαρά. Ο δρόμος είναι σπασμένος σε πολλά σημεία και στην μία άκρη του υπάρχει επικίνδυνο χαντάκι, το οποίο δημιουργήθηκε από την τοποθέτηση σωλήνας του δικτύου ύδρευσης, η οποία δεν σκεπάστηκε με μπετό.

Το χωριό κατά το χρόνο που είναι κλειστά τα σχολεία δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ένα πρόβλημα κοινό για τα περισσότερα χωριά της Σάμου, για το οποίο οι κάτοικοι ζητούν να βρεθεί λύση. 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Ζητήθηκε από τους κατοίκους η συντήρηση και επαναλειτουργία της παιδικής χαράς, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα παιδιά του χωριού.

Ζητήθηκε να γίνει άμεσα η διαπλάτυνση του δασικού δρόμου που οδηγεί προς Μανωλάτες στη θέση Χασάν Αγά, πριν θρηνήσουν θύματα, όπως επίσης και οι υπόλοιπες εργασίες οδοποιίας που αναφέρθηκαν στην παραπάνω ενότητα.

Απαιτείται η αντικατάσταση του παλαιού, από αμιαντοσωλήνα, κεντρικού αγωγού ύδρευσης που τροφοδοτεί τη δεξαμενή του χωριό με νερό. Επίσης απαιτείται να αντικατασταθούν και οι παλαιού τύπου σιδηροσωλήνες ύδρευσης στην περιοχή Αγίου Δημητρίου και στο κέντρο του χωριού.

Κάτοικοι ζήτησαν να ηλεκτροφωτιστεί η γειτονιά πάνω από την παιδικοί χαρά, όπως επίσης και να πέσει άσφαλτος ή καλής ποιότητας σκυρόδεμα, στο δρόμο που οδηγεί στα σπίτια τους.

Ζητήθηκε η διευθέτηση της παραλίας στον οικισμό Λιμανάκι, με την άμεση απομάκρυνση των υλικών γκρεμισμένου πέτρινου τοίχου παρακείμενου κτήματος, τα οποία έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της μοναδικής παραλίας που υπάρχει στη ζώνη ευθύνης της κοινότητας.

Ζητήθηκε να γίνει εκ νέου ο καθαρισμός του ρέματος Κοντόρεμα, διότι έγινε πολύ πρόχειρη εργασία, χωρίς επίβλεψη από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, που έκανε το έργο, εγκαταλείποντας τα κομμένα καλάμια και τα υπόλοιπα φερτά υλικά εντός της κοίτης, με κίνδυνο να φράξει το ρέμα και να υποστούν οι κάτοικοι της περιοχής καταστροφές.  

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ


Το χωριό διαθέτει ένα πολύ καλά επανδρωμένο ιατρείο το οποίο επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Οι κάτοικοι ζήτησαν, λόγω γειτνίασης της κοινότητάς τους με το Καρλόβασι, να τους επισκέπτεται ιατρός, από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, περισσότερες φορές.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή και η προσφορά του συλλόγου ΑΨΕΣ Πυθαγόρας στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του χωριού, όπως επίσης και του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών στην αντιμετώπιση των παρουσιαζομένων προβλημάτων της κοινότητας.

Τα δύο πάρκινγκ που υπάρχουν στο χωριό κρίνονται ανεπαρκή για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Ζητήθηκε η εξεύρεση χώρου δημιουργίας νέου πάρκινγκ.

Επίσης, ζητήθηκε να γίνουν ενέργειες για τη διευθέτηση νέου χώρου στάθμευσης των τεσσάρων πυροσβεστικών οχημάτων, που διαθέτει το χωριό, καθώς  και για την κατασκευή υπόστεγου στάθμευσης. Ο υπάρχων χώρος στάθμευσης κρίνεται ακατάλληλος, καθόσον δημιουργήθηκε πρόχειρα, μέσα σε αυλή ιδιόκτητης οικίας και ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ενέργειες για τη δημιουργία νέου χώρου σε οικόπεδο που παραχωρεί προς τούτο δωρεάν ένας ιδιώτης.

Οι κάτοικοι ζήτησαν να μεσολαβήσει ο Δήμος και εφόσον είναι δυνατόν, να παραχωρηθούν στην κοινότητα το κτίριο του πρώην συνεταιρισμού και το πέτρινο κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή Αγίου Δημητρίου, που παραμένουν κλειστά επί χρόνια, προκειμένου οι κάτοικοι να τα ανακαινίσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως πολιτιστικά - πνευματικά κέντρα.