AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Δεκ 2017

Μελισσοκομικά φυτά από την Περιφέρεια στους μελισσοκόμους της Σάμου

 
Πεντακόσια εβδομήντα μελισσοκομικά φυτά (ποικιλίες ευκάλυπτου, ακακίας, φλαμουριάς,παβλονίας βασιλικής και δενδρολίβανου) παρέδωσε την Παρασκευή η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου στα γραφεία του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου στο Καρλόβασι, προκειμένου να διατεθούν στα μέλη του.
 
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

το πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Ενότητάς μας, οργανώσαμε και οργανώνουμε μια σειρά από δράσεις σε στενή συνεργασία με τους παραγωγούς, τους τυποποιητές και μεταποιητές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
 
Με τους μελισσοκόμους της Ενότητάς μας από την πρώτη στιγμή έχουμε μια στενή και παραγωγική συνεργασία, με στόχο πάντα τη στήριξη της παραγωγής, την προβολή της υπεροχής του παραγόμενου προϊόντος, την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και την προώθηση του μελιού μας στη ντόπια και διεθνή αγορά.
 
Για δεύτερη φορά, μετά από σχετικό αίτημα του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σάμου, παραδίδουμε μελισσοκομικά φυτά, τα οποία ο συνεταιρισμός θα διαθέσει στα μέλη του. Η σημαντική δαπάνη της αγοράς καλύπτεται από δικούς μας πόρους, με βάση την απόφασή μας για δράσεις μόνο ουσίας και οφέλους στην τοπική μας κοινωνία".
 
 
Η Μελισσοκομία στη Σάμο
 
Η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος της αγροτικής οικονομίας του Νομού Σάμου με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Η πλούσια και ποικίλη χλωρίδα, το εξαιρετικό μεσογειακό κλίμα και οι έμπειροι μελισσοκόμοι του νησιού είναι οι άριστοι παράγοντες που ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελισσοκομικών προϊόντων. Στα νησιά των Φούρνων παράγεται εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και στην Ικαρία και τη Σάμο θαυμάσιο ανθόμελο και πευκόμελο. Να σημειωθεί ότι τα μελισσοκομικά φυτά που επισκέπτονται οι μέλισσες και παίρνουν το νέκταρ τους χυμούς και το μελίτωμα τους, για να μας φτιάξουν μέλι στη Σάμο, σύμφωνα με πρόσφατη εργασία του γεωπόνου Γιακουμή Αμυρσώνη, ξεπερνούν τα 150.
 
Στον Νομό Σάμου δραστηριοποιούνται δύο μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί:
 
- Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός Σάμου με έδρα το Καρλόβασι, έχει 181 μέλη που έχουν στην κατοχή τους 13.331 μελισσοσμήνη.
 
- Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός Ικαρίας "Ο Ίκαρος" με έδρα τον Άγιο Πολύκαρπο Ραχών, με 83 μέλη και 8.657 μελισσοσμήνη. Οι μελισσοκόμοι των Φούρνων εξυπηρετούνται μέσω του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ικαρίας.
 
Επίσης, λειτουργούν έξι αδειοδοτημένα τυποποιητήρια μελιού (τέσσερα στη Σάμο και δύο στην Ικαρία), από τα οποία τα τρία έχουν επιδοτηθεί από την Ε.Ε.