AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Δεκ 2017

Καυστική επιστολή Γ. Κυριαζή σε Ε. Τσακαλώτο για τον ΦΠΑ της Σάμου

 
"Πρωτοφανή πρωτοτυπία παραλογισμού" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής, την κυβερνητική απόφαση για μόνο εξάμηνη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται αυξημένες προσφυγικές ροές. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, κάνει λόγο για "δίωξη των νησιωτών" και "διαχωρισμό σε 1ης και 2ης κατηγορίας πολιτών".
 
Πιο αναλυτικά, απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Κυριαζής αναφέρει:
 
"Κύριε Υπουργέ,
 
Για μια ακόμα μια φορά η κυβέρνηση δείχνει την αδιαφορία της για τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, διαχωρίζοντάς τα με διαφορετικό ΦΠΑ για Σάμο και διαφορετικό για Ικαρία και Φούρνους, παρόλο που βρίσκονται στον ίδιο Νομό. Μια πρωτοφανής πρωτοτυπία οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού παραλογισμού.
 
Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, η αύξηση του ΦΠΑ δεν επιφέρει ουσιαστικά δημοσιονομικό όφελος, καθώς θα μειώσει την αγοραστική δύναμη και κατά συνέπεια τα έσοδα και θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης. Πόσο δε μάλλον η λήξη της εξάμηνης παράτασης θα μας βρει στο μέσον της τουριστικής σεζόν.
 
Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία της προστασίας των παραμεθόριων περιοχών, είναι άδικη για τους κατοίκους των νησιών μας, καθώς δεν είναι προνόμιο, αλλά νόμιμο δικαίωμα. Έτσι μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018 η απώλεια κάθε δικαιώματος καθίσταται αμετάκλητη βάσει των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η μέθοδος των αντισταθμιστικών μέτρων δεν πρόκειται να θεραπεύσει τις ζημιές που προκαλούνται καθημερινά και θα προκληθούν στην κοινωνία των νησιών, κατευθύνοντάς τους στη μοναδική επιλογή να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, καθώς δεν θα είναι εύκολο να επιβιώσουν. Επιδόματα «κοινωνικά» και «κουπόνια» υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, όπως και η εξάμηνη παράταση του ΦΠΑ.
 
Είστε υπεύθυνοι για τη δίωξη των νησιωτών, τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, τον διαχωρισμό σε 1ης και 2ης κατηγορίας πολιτών, και της διάλυσης του Κράτους και της ελληνικής κοινωνίας" τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου.