AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Αυγ 2018

ΒΙΝΤΕΟ: Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο στη Σάμο!


Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο καταγράφηκε για μόλις τρίτη φορά στην Ελλάδα, απαθανάτισε σε βίντεο timelapse ο Μανώλης Θράβαλος!

Ο γνωστός κυνηγός μετεωρολογικών φαινομένων κατέγραψε με την κάμερά του το ίχνος ιονισμού (Ionization/Persistent Meteoric Trail) που άφησε πίσω της η πτώση μετεώρου την περασμένη Παρασκευή, 10 Αυγούστου πάνω από τη Σάμο.

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, όταν ένα μετέωρο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, η υψηλή θερμοκρασία που δημιουργείται λόγω τριβής οδηγεί στην εξαέρωσή του με ταυτόχρονο ιονισμό τόσο των ατόμων του σώματος όσο και των μορίων της ατμόσφαιρας κατά μήκος της τροχιάς του. 

Σε περίπτωση μεγαλύτερων διαττόντων αστέρων, όπως αυτό της καταγραφής, εμφανίζεται ορατό νέφος που αποτελείται από ιονισμένα σωματίδια και έχει διάρκεια ζωής αρκετών λεπτών. 

Μετά την δημιουργία του, το ίχνος ιονισμού μεταφέρεται από τους ανέμους και σταδιακά χάνεται.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Θράβαλος "την περασμένη Πέμπτη διανυκτέρευσα στην παραλία Μεγάλο Σεϊτάνι στη Σάμο για να φωτογραφίσω τον έναστρο ουρανό λίγες μέρες πριν την κορύφωση των φετινών Περσείδων. 

Με τα πεφταστέρια να θυμίζουν μυθικά πυρά ανάμεσα στους αστερισμούς και μετά από ώρες παρακολούθησης και μυσταγωγίας, ένας ιδιαίτερα φωτεινός διάττοντας έσκισε τον ουρανό στα δυτικά αφήνοντας «ουρά» που ήταν ορατή με γυμνό μάτι για περίπου 10 λεπτά. 

Μετά την αρχική μου έκπληξη για αυτό που είδα, ήρθε και ο ενθουσιασμός μόλις διαπίστωσα ότι η κάμερα κατέγραψε τόσο το πεφταστέρι όσο και το ίχνος ιονισμού (Ionization/Persistent Meteoric Trail) σε μία καταγραφή αρκετά σπάνια, τουλάχιστον για τα δεδομένα της χώρας μας.

Για τους φιλομαθείς και σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, όταν ένα μετέωρο εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, η υψηλή θερμοκρασία που δημιουργείται λόγω τριβής οδηγεί στην εξαέρωσή του με ταυτόχρονο ιονισμό τόσο των ατόμων του σώματος όσο και των μορίων της ατμόσφαιρας κατά μήκος της τροχιάς του. 

Σε περίπτωση μεγαλύτερων διαττόντων αστέρων, όπως αυτό της καταγραφής, εμφανίζεται ορατό νέφος που αποτελείται από ιονισμένα σωματίδια και έχει διάρκεια ζωής αρκετών λεπτών. Μετά την δημιουργία του, το ίχνος ιονισμού μεταφέρεται από τους ανέμους και σταδιακά χάνεται.

Ο νυχτερινός ουρανός κρύβει θαύματα. Γι’αυτό μη ξεχάσετε ποτέ ότι «Άνθρωπος» σημαίνει «αυτός που κοιτάζει ψηλά"!"

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε ο Μανώλης Θράβαλος!


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com