AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Αυγ 2018

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η μεγάλη πομπή των Ηραίων στο Πυθαγόρειο!

Φωτογραφία του Μανώλη Ζάννη

Με την επιβλητική πομπή των Ηραίων* έκλεισε τη Δευτέρα στο Πυθαγόρειο της Σάμου η αυλαία του φεστιβάλ "Ηραία - Πυθαγόρεια 2018" που διοργανώνει ο Δήμος Σάμου.

Η πομπή ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο του Πυθαγορείου και πέρασε από τον κεντρικό δρόμο του χωριού (οδός Λυκούργου Λογοθέτη) για να καταλήξει στο λιμάνι, όπου μπροστά στο άγαλμα του  Πυθαγόρα στήθηκε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν: 

- Η ομάδα μελέτης αρχαίου χορού "Φιλομήλα" της Κωνσταντίνας Βήχου

- Η ομάδα χορού "Μνημοσύνη" της Σοφίας Ματζάκου

- Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου "Ο Λυκούργος", σε διδασκαλία της Έλενας Λιναρδάκη. 

Τραγούδησαν οι: Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Bασιλική Παπαγεωργίου, Ζαφειρώ Χατζηφωτίου.

Της μεγάλης πομπής προηγήθηκε ο αγώνας δρόμου γυναικών με αφετηρία τον ναό της Ήρας και τερματισμό στο άγαλμα του Πυθαγόρα στο Πυθαγόρειο.

Δήλωσαν συμμετοχή 20 αθλήτριες από διάφορες χώρες, ενώ συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν την διαδρομή οι 17.

Οι τρεις πρώτες αθλήτριες ήταν: 1η θέση Γρηγοριάδου Αικατερίνη, 2η θέση Kyrlyn van Hootegen, και 3η θέση Pramstarahler Edith.

Παρακάτω ακολουθεί πίνακας με τα ονόματα των αθλητριών, την χώρα καταγωγής τους και την θέση κατάταξης τους:


Δείτε στη συνέχεια τα βίντεο του Μy Samos Blog από την μουσικοχορευτική εκδήλωση στο άγαλμα του Πυθαγόρα και παρακάτω δεκάδες φωτογραφίες από την πομπή στον κεντρικό δρόμο του Πυθαγορείου και την εκδήλωση!

Important note for Google Translate users:
To watch the videos please return to the untranslated version of this post.

Φωτογραφίες του Νίκου Τσουμάκη:















Φωτογραφίες του Μιχάλη Καρδαμίτση:

















Φωτογραφίες του Μανώλη Ζάννη:




Φωτογραφίες του My Samos Blog:










Ο Δήμος Σάμου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το φεστιβάλ:

"Με την εντυπωσιακή πομπή των γυναικών στον κεντρικό δρόμο και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο λιμάνι του Πυθαγορείου ολοκληρώθηκε το 12ο Φεστιβάλ «Ηραία Πυθαγόρεια». Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του και οι εικόνες του φεστιβάλ κάνουν τον γύρω του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο και τις τηλεοπτικές καλύψεις, διαφημίζοντας το νησί της Σάμου στα πέρατα της γης.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες η θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας εορτής στο Ηραίον και η μουσική ξενάγηση στα τραγούδια των αιώνων, που έγινε την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων στο Πυθαγόρειο. 

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και υποστηρίχθηκαν από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ενώ τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η διεθνείς αναγνώριση του φεστιβάλ έχει επισημοποιηθεί και από την Εθνική Επιτροπή της UNESCO η οποία κατ’ επανάληψη έχει θέσει το φεστιβάλ υπό την αιγίδα της.
    
Ο Δήμος Σάμου ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ, τους εκατοντάδες εθελοντές που συμμετείχαν και όλους όσους υποστήριξαν οικονομικά την όλη προσπάθεια.

* Λίγα λόγια για τις εορτές των αρχαίων Ηραίων

Τα αρχαία Ηραία ήταν λαμπρές εορτές που συγκέντρωναν πλήθος επισκεπτών από όλα τα μέρη της Ελλάδας με επίκεντρο του εορτασμού το ναό της Ήρας. Περιελάμβαναν νυκτερινούς αγώνες γυναικών με δάδες, μουσικούς και ποιητικούς αγώνες, και σειρά άλλων καλλιτεχνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com