AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

18 Οκτ 2019

Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Σάμου

Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη Σάμο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 γνωστοποίησε το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη.

Ειδικότερα, στην πόλη της Σάμου θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός από τις 25 Οκτωβρίου (08.00) μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου, καθώς και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα γίνουν ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις Δημόσιες υπηρεσίες, στα Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.

Την ίδια ημέρα, στις 11.30, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων της πόλεως, από μαθητές Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Λύκειο Ελληνίδων, οδηγούς και προσκόπους, με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους και παρουσία εκπροσώπων των Αρχών του Νομού.

Ανήμερα της επετείου, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, θούρια και εμβατήρια θα ακούγονται από μεγαφωνική συσκευή της 79 Α.Δ.Τ.Ε., που θα εγκατασταθεί στην Πλατεία Πυθαγόρα, καθώς και χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τους Ιερούς Ναούς της πόλης.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:

09:00: Επίσημη έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Πυθαγόρα με συμμετοχή τμήματος αποδόσεως τιμών και Στρατιωτικής Μουσικής της 79 ΑΔΤΕ.

10:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσέβιου. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, Δάφνη Παναγιώτου.

11:15: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων στην Πλατεία Πυθαγόρα και κατάθεση στεφάνων από τους: εκπρόσωπο της κυβέρνησης, βουλευτή Σάμου, αντιπεριφερειάρχη, Διοικητή 79 ΑΔΤΕ, δήμαρχο, αστυνομικό διευθυντή, λιμενάρχη, διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόεδρο Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, πρόεδρο Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών, πρόεδρο Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών. Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν στεφάνια οι εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στον Νομό (Π.Ε.Α.Ε.Α., Π.Ο.Α.Ε.Α., Π.Σ.Ε.Α.Ε.Α.).

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Εθνικός Ύμνος.

11:30: Παρέλαση επί της παραλιακής λεωφόρου, με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσκόπων, οδηγών, Λυκείου Ελληνίδων, εθελοντριών Αδελφών του Ε.Ε.Σ. και τμημάτων του Στρατού Ξηράς.

17:30: Υποστολή της σημαίας με συμμετοχή τμήματος αποδόσεως τιμών και Στρατιωτικής Μουσικής της 79 ΑΔΤΕ.

Το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, για την 28η Οκτωβρίου:

"Αγαπητοί Συμπολίτες- Συμπολίτισσες

Ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί για τον απανταχού Ελληνισμό ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας. Το μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ του ηρωϊκου έπους του 1940 ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού εκείνης της εποχής, αποτελεί πηγή έμπνευσης για την Ελλάδα και τους Έλληνες του σήμερα.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του το Ελληνικό Έθνος, δοξάστηκε όχι όταν είπε τα «μεγάλα ΝΑΙ», αλλά όταν είπε τα «μεγάλα ΟΧΙ».

Τιμή και δόξα στους προγόνους μας που είχαν την ψυχική δύναμη να πούν ΟΧΙ στην παράδοση της Ελλάδας στους κατακτητές και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να μπορούμε εμείς σήμερα να αναπνέουμε ελεύθερα ΑΕΡΑ.

Ας αντλήσουμε οι σημερινοί Έλληνες από το μεγαλείο του ένδοξου παρελθόντος, θάρρος – κουράγιο - δύναμη και πνεύμα αυτοθυσίας για το παρόν και το μέλλον.

Άλλωστε σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται ο λαός μας την σύμπνοια – την ομοψυχία – την ομόνοια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους υπαρκτούς εξωτερικούς κινδύνους που προέρχονται από την απειλητική στάση των γειτόνων μας και από την ένταση του  προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Χρόνια πολλά για την μεγάλη μέρα του Ελληνισμού!

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!

Ειρήνη και ευημερία στα σπίτια μας!"

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com