AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Ιουν 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ο Σαμιώτης που μεταμορφώνει παλιά έπιπλα!


Με καταγωγή από τους Μυτιληνιούς της Σάμου, ο Νίκος Αναστασίου κατοικεί στην Αθήνα. Εκεί τα χέρια του "πιάνουν" από μαστορέματα, αφού καταφέρνει να αναπαλαιώνει - να μεταμορφώνει σε κομψοτεχνήματα παλιά έπιπλα και άλλα αχρείαστα αντικείμενα σε μοντέρνα. Η τέχνη του αυτή έγινε πρόσφατα αντικείμενο ρεπορτάζ, που συνοδεύεται από σειρά φωτογραφιών από διάφορες δημιουργίες του.

Ο λόγος για την ιστοσελίδα Γκρέκα και το Lifo που φιλοξενούν το ενδιαφέρον αυτό αφιέρωμα με τίτλο "Κάνε την βαλίτσα σου trendy πολυθρόνα" (κείμενο Διονύσης Ανεμογιάννης, φωτογραφίες Elizabeth Rovit), που αναδημοσιεύει το My Samos Blog:



"Όταν μπαίνεις στο ισόγειο εργαστήριο του Νίκου Αναστασίου στην οδό Ρόδων στη Ζωγράφου, έρχεσαι αντιμέτωπος με την ευχάριστη μυρωδιά του ξύλου και το βλέμμα σου γεμίζει με όλα εκείνα τα κομοδίνα και τα τραπεζάκια που περιμένουν στοιβαγμένα να τα περιποιηθεί ο μάστορας και να τα βάψει στο χέρι, να γίνουν σαν καινούρια. 

Ανάμεσα στις κατασκευές του θα ξεχωρίσεις τα κομοδίνα με το γυάλινο τζάμι, τις βαλίτσες που ο Νίκος μεταποιεί σε πολυθρόνες και τραπεζάκια καθώς και το εντυπωσιακό τραπέζι - έργο τέχνης στο οποίο έχει φτιάξει μια πολιτεία από σιδεράκια συρραπτικού.

Ο Νίκος ξεκίνησε να κατασκευάζει έπιπλα όταν πήγε να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στην μικρή πόλη της Macerata στην κεντρική Ιταλία. 

Όπως μας εξηγεί, ο σπιτονοικοκύρης του διατηρούσε ένα εργαστήριο επιπλοποιίας κάτω από το σπίτι που νοίκιαζε και δειλά δειλά, αρχικά παρατηρώντας τον και στην συνέχεια βοηθώντας τον, έμαθε την τέχνη της αναπαλαίωσης των επίπλων, με τον παραδοσιακό τρόπο. 

Από τότε δεν έχει σταματήσει να ‘πειράζει’ παλαιωμένα έπιπλα ή αντικείμενα που βρίσκει εκεί που οι άλλοι τα πετούν, ενώ προσπαθεί να κάνει φίλους και γνωστούς να αγαπήσουν τα παλιά τους έπιπλα και να μην πετούν ό,τι μπορεί να επισκευαστεί".





"Τα υλικά μου τα βρίσκω από διάφορες πηγές", μου εξηγεί μιλώντας για τις πρώτες ύλες του "Αρκετά από τα υλικά τα ανακαλύπτω τυχαία στο δρόμο. Αρκετοί θεωρούν ότι κάποια έπιπλα τους δεν έχουν θέση πια στον χώρο τους είτε λόγω παλαιότητας είτε εξαιτίας ενός ύφους ξεπερασμένου. Σε πολλά από αυτά δεν αλλάζω τη χρήση αλλά το ύφος. Αρκεί να προσθέσεις κάποιες “πινελιές” όπως για παράδειγμα ιδιαίτερα πόμολα και γωνίες ή να τα βάψεις με ένα χρώμα που τους δίνει  μια ιδιαιτερότητα και είναι έτοιμα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, βέβαια,ανάλογα με την φαντασία μπορεί να αλλάξω και τη χρήση. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κατασκευές από παλιές βαλίτσες. Μέχρι στιγμής τις έχω χρησιμοποιήσει για την κατασκευή τραπεζιού, πολυθρόνας και μικρής κονσόλας. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έρθουν και να μου φέρουν παλαιά αντικείμενα, μικρά ή μεγάλα κομμάτια θεωρώντας ότι μπορούν να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία και να τα προσαρμόσουν στο σήμερα. Πραγματικά τις περισσότερες φορές αξίζει πολλαπλά ο κόπος και η ελπίδα της προσαρμογής και της αλλαγής. 

Υπάρχουν, τέλος και τα αντικείμενα που αγοράζω εγώ ο ίδιος προκειμένου να δημιουργήσω κάτι πιο πρωτότυπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραπέζι με την πολιτεία.












Μιλώντας γενικά για την διαδικασία επισκευής και κατασκευής ο Νίκος εξηγεί ότι τα στάδια δημιουργίας ποικίλουν ανάλογα με το αντικείμενο και μπορούν να διαρκέσουν από μία μέρα μέχρι και δύο εβδομάδες. 

"Εάν το αντικείμενο είναι παλιό πρώτα πρέπει να καθαριστεί, να τριφτεί ώστε να φύγει η παλιά μπογιά ή το βερνίκι και μετά να βαφτεί. Τις περισσότερες φορές μετά το βάψιμο θα ξανατριφτεί τοπικά ώστε να δοθεί η εικόνα παλαίωσης. Στο τέλος θα περαστεί με βερνίκι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη προστασία και αντοχή".

Όσο για το πιο ιδιαίτερο κομμάτι κατασκευής του, το τραπεζάκι με την πολιτεία, εκείνος εξηγεί ότι είναι μια έμπνευση από παλιά. "Από μικρός μου άρεσε να παίζω με τουβλάκια Lego, με τρόπο όμως, ανορθόδοξο. Δεν ήθελα να φτιάχνω τα σχέδια που μου έδειχνε το κουτί, αντίθετα, χρησιμοποιούσα τα κομμάτια ως τουβλάκια για να φτιάχνω δικές μου, φανταστικές πολιτείες". 

Έτσι συνέβη και με την πολιτεία που έφτιαξε ο Νίκος από συρματάκια συρραπτικών. Τα σιδεράκια τα έβαψε ανά δεκάδες με διαφορετικά χρώματα και τα κόλλησε σε μια ξύλινη τάβλα. Πρόσθεσε ρόδες και τζάμι ώστε να δώσει μια industrial αισθητική και το κομμάτι ήταν έτοιμο. "Ήταν αυτό που με παίδεψε πιο πολύ αλλά και το αγαπημένο μου", εξηγεί με χαμόγελο.








Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Νίκο μέσω της σελίδας του στο Facebook: change your HOME και μέσω τηλεφώνου στο 6948538196.