AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Σεπ 2015

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου για το πρόβλημα των προσφύγων


Εκτενή δήλωση για το ζήτημα της μαζικής άφιξης σύρων προσφύγων στη Σάμο έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος.

Ο κ. Κατρακάζος, μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου έρχονται στη Σάμο κοντέινερ για τη στέγαση των προσφύγων και ζητά την αλληλεγγύη των πολιτών της Σάμου ώστε τελικά τα κοντέινερ  να τοποθετηθούν σε σημείο του νησιού και να μην παραμείνουν στις αποθήκες της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Δείτε τι δήλωσε αναλυτικά ο Αντιπεριφερειάρχης:

"Ως περιφερειακή αρχή από την πρώτη στιγμή που άρχισε η ανεξέλεγκτη αύξηση της ροής των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε άμεση αρμοδιότητα, διαβλέποντας και την παντελή απουσία του κράτους, πήραμε πρωτοβουλίες με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά και την ευρύτερη κοινωνική ζωή.

Βασικό μας στοίχημα, που κερδήθηκε με την υπέρμετρη προσφορά Λιμενικού και Αστυνομίας, αλλά και της ταχείας διαδικασίας καταγραφής  που ζητήσαμε ήταν να φεύγουν όλοι όσοι έρχονταν αυθημερόν ή την επόμενη μέρα, ώστε να αποφύγουμε αριθμούς άλλων νησιών και φυσικά να αποφύγουμε καταστροφικές για τον τόπο συνέπειες. Σε αυτό βοήθησε και η σωστή εκμετάλλευσή των δρομολογίων των πλοίων και τα έκτακτα δρομολόγια που εκτελέστηκαν.

Παράλληλα, φροντίσαμε να είμαστε δίπλα στις καθημερινές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών - αποτέλεσμα της συνεργασίας της πυροσβεστικής, του λιμενικού, της αστυνομίας αλλά και των άριστων εθελοντών που το νησί μας διαθέτει.

Σήμερα, Τρίτη 15/9, η ροή αυτή συνεχίζεται αμείωτη: έχουμε μαζί με το Αγαθονήσι είσοδο 700 και πλέον μεταναστών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή "σπηλιά της φώκιας" ακρωτηρίου Πράσσου και παράλληλα επιχείρηση σωτηρίας 70 και πλέον μεταναστών - ανάμεσα τους και πολλά παιδιά - στην περιοχή Δάφνες του ίδιου ακρωτηρίου, επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν και εθελοντές.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί άμεσα να ελεγχθεί η ροή αυτή, ή όσοι πιστεύουν ότι ως κοινωνία δεν πρέπει να προετοιμαστούμε για τον ερχόμενο χειμώνα, κατά τη γνώμη μου κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Όταν όμως μας βρει απροετοίμαστους οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Συμφωνώ απόλυτα ότι η ευθύνη είναι του κράτους, που απουσιάζει παντελώς και αυτήν την απουσία πρέπει συνεχώς να την καταγγέλλουμε. Όμως αυτό δεν φτάνει για να λυθεί το πρόβλημα

Δεν μπορώ να φανταστώ σε καμία περίπτωση ότι υπάρχουν Σαμιώτες που πιστεύουν ότι πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς αβοήθητους, όταν πνίγονται να τους εγκαταλείπουμε, όταν εγκλωβίζονται στις απόκρημνες ακτές να τους αφήνουμε να σβήνουν εκεί, όταν περιμένουν 1-2 μέρες το πλοίο για να τους μεταφέρει να λιώνουν αυτοί και τα παιδιά τους από το κρύο και τη βροχή "για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι που περιμένουν στα τουρκικά παράλια και έτσι να μην έρθουν και αυτοί".

Ως περιφερειακή αρχή πιστεύουμε και η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει να εξασφαλιστούν – από το κράτος κύρια - ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες τον ερχόμενο χειμώνα. Και το πιστεύουμε αυτό για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ο ανθρωπισμός που επιβάλει ο μακραίωνος πολιτισμός μας. Ο δεύτερος αφορά την ευθύνη για την πολιτική προστασία, την εξασφάλιση της ομαλής ζωής των κατοίκων του νησιού μας. Εάν αυτοί οι άνθρωποι αφεθούν στην τύχη τους δεν θα αφήσουν τα παιδιά τους να πεθάνουν στο κρύο και τη βροχή, αλλά θα αντιδράσουν όπως αντέδρασαν σε άλλα νησιά, και εμείς αυτό θέλουμε να το προλάβουμε.

Διαβλέπω δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα μια κατευθυνόμενη σκόπιμη διαστρέβλωση αυτής τη θέσης μας που αδικαιολόγητα προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους. "H Περιφέρεια λέει, θέλει να κάνει δεύτερο κέντρο φύλαξης και μάλιστα δίπλα στο σπίτι σας".

Τη μία εμφανιζόμαστε να κάνουμε το κέντρο στο ελικοδρόμιο στο Μαλαγάρι, την άλλη στο Παλαιόκαστρο, την άλλη κάπου αλλού…

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται καμία διαφορετική ερμηνεία. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να ταράξουμε τη ζωή κανενός κατοίκου σε καμία περιοχή του νησιού μας, αντίθετα θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ηρεμία και την ασφάλειά του.

Δώσαμε επιτυχημένο, από το αποτέλεσμα, αγώνα ώστε η παραμονή των προσφύγων στον τόπο μας να είναι η ελάχιστη δυνατή και στόχος είναι πάντα η αυθημερόν αναχώρηση.

Θέλουμε όμως αυτή η σύντομη παραμονή να γίνεται με συνθήκες ανθρώπινες, που τιμούν τον πολιτισμό μας και εξασφαλίζουν την κοινωνική γαλήνη, αφού αποκλείουν εντάσεις και διαμαρτυρίες από μέρους των προσφύγων.

Ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία Υποδομών βοήθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Η βοήθεια ήταν άμεση και ουσιαστική. Το Σάββατο, με το έκτακτο δρομολόγιο για μεταφορά προσφύγων του Express Πήγασος έρχονται 20 σπίτια κοντέινερ 25 τ.μ το καθένα με εξοπλισμό, που χρησιμοποιήθηκαν στο σεισμό της Κεφαλλονιάς. Θα μεταφερθούν στην αποθήκη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου (περιοχή ΚΕΓΕ).

Εάν η τοπική κοινωνία ομογνωμήσει, αυτά θα τοποθετηθούν σε κοινώς αποδεκτό τόπο, που δε θα διαταράσσει τη ζωή κανενός κατοίκου του νησιού μας. Διαφορετικά, εάν η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι οι πρόσφυγες πρέπει να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους για παραδειγματισμό ή υπάρξει μια άλλη καλύτερη λύση, αυτά θα παραμείνουν στην αποθήκη
".