AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Σεπ 2015

Τι λέει ο Δήμος Σάμου για το μεταναστευτικό


Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και τις θέσεις του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος περιγράφει ο Δήμος Σάμου.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε κατάματα και κατά μέτωπο το πρόβλημα που δημιούργησε το προσφυγικό τσουνάμι των τελευταίων μηνών στο νησί μας. Βασική αρχή μας ήταν και παραμένει να αποτρέψουμε κάθε ιδέα λειτουργίας δεύτερης μόνιμης δομής υποδοχής προσφύγων-μεταναστών στη Σάμο. Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστια και δυσβάσταχτα προβλήματα, ανάλογα με αυτά που μαστίζουν τη Μυτιλήνη.

Μέχρι σήμερα, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό το μείζον αυτό ανθρωπιστικό, κοινωνικό και  πολιτικό πρόβλημα, με τον σωστό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος που επιδεικνύουν η Αστυνομία και το Λιμενικό και με την πραγματική προσφορά ψυχής από τις εθελοντικές ομάδες.

Ο Δήμος Σάμου έχει στρατηγικά  επιλέξει, με την υποστήριξη και της ΚΕΔΕ, μια σειρά μέτρων και χειρονομιών ανθρωπιστικής υποδοχής των προσφύγων, στα όρια ανοχής των υποδομών και του κοινωνικού ιστού του νησιού (λυόμενες δομές, πράσινο σημείο υγιεινής κτλ). Κεντρικός άξονας των επιλογών μας ήταν ότι η ανθρωπιστική υποδοχή και μονοήμερη παραμονή των προσφύγων στο νησί μετά την καταγραφή τους, πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες αντίστοιχες με τον πολιτισμό μας, οι οποίες όμως δεν θα ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας μόνιμης δομής φιλοξενίας και γκετοποίησης-κάτι που και οι ίδιοι οι πρόσφυγες άλλωστε δεν το επιθυμούν.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει ζητήσει με έγγραφό του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τουλάχιστον 20 στελέχη για την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, ενώ από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ζητήσει χρηματοδότηση συγκεκριμένων παροχών σε είδος. Τα αιτούμενα κινητά μέσα και το ανθρωπινό δυναμικό μπορούν να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών του χειμώνα, παρέχοντας συγχρόνως πραγματική προστασία σε κείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη (μητέρες-παιδιά-ευπαθείς ομάδες).

Στο πλαίσιο των παραπάνω θα πρέπει να εξεταστεί, σε όλες της τις παραμέτρους και η επιλογή εγκατάστασης των 20 οικισμών/κοντέινερ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών τους χειμερινούς μήνες. Η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης A' και B' βαθμού συμβάλλει ασφαλώς αποφασιστικά ώστε οι επιλογές να είναι και ανθρωπιστικά αποδεκτές και από την κοινωνία της Σάμου ανεκτές
", σημειώνει η τοπική δημοτική Αρχή.


Ομιλία Αγγελόπουλου στην Πολωνία για το μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, το οξυμένο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έθεσε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, μιλώντας ως επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στη συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διοργανώνεται στη Βαρσοβία.

Ο Δήμαρχος ανέδειξε το προσφυγικό ως το μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόβλημα τον επόμενο χρόνο. Ζήτησε συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες από τις Ευρωπαϊκές Αυτοδιοικητικές Αρχές, ενώ περιέγραψε με συγκεκριμένα στοιχεία το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας και την ανάγκη αυξημένης βοήθειας από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αγγελόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις πρόνοιες κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου και εξήρε την επάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας, ζήτησε την ενεργοποίηση της κοινοτικής Οδηγίας 2001/55 για την παροχή καθεστώτος προσωρινής προστασίας και δίκαιης κατανομής μεταξύ των κρατών μελών για τους Σύρους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Ο ανθρωπισμός, τόνισε, αναπόσπαστο στοιχείο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού,  δεν είναι  μια ασαφής έννοια, έχει σαφές περιεχόμενο και επιβάλει πλήρη υποστήριξη με υλοποιήσιμα σχέδια δράσης από το σύνολο των Ευρωπαϊκών και Εθνικών Αρχών.

Μετά την παρέμβαση αυτή του Δημάρχου Σάμου και την πρόταση του Γενικού Γραμματέα, Andreas Kiefer, αποφασίστηκε να τεθεί στην Ημερήσια Διάταξη του Κογκρέσου το θέμα της Μετανάστευσης ως θέμα υψίστης προτεραιότητας που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, στην οποία θα συνεκτιμηθούν και οι Αποφάσεις  του Συμβουλίου Υπουργών και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτογραφία αρχείου: Μανώλης Marg