Φωτογραφία αρχείου |
Ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Τρίτη στη Σάμο.
Τεχνικός της Δ.Ε.Η, ηλικίας 47 ετών, έπεσε από κολώνα δημοτικού φωτισμού στο έδαφος, από ύψος πολλών μέτρων εν ώρα εργασίας στο Καρλόβασι και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το ατύχημα:
"Την Τρίτη 12 Απρίλη έγινε νέο εργατικό ατύχημα στη Σάμο, με εργαζόμενο της Δ.Ε.Η (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε Α.Ε.) Ο συνάδελφος, τεχνικός της ΔΕΗ, χρόνια εργαζόμενος, έμπειρος και μέλος της Τοπικής Διοικούσας επιτροπής Σάμου – Ικαρίας του σωματείου της Ε.Τ.Ε-Δ.Ε.Η, είχε πτώση εν ώρα εργασίας, από ύψος πολλών μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών.
Είναι ένα ατύχημα που γίνεται σε λιγότερο από δύο μήνες μετά τα τρία θανατηφόρα δυστυχήματα στο νομό μας.
Τους τελευταίους μήνες στη Δ.Ε.Η σε όλη τη χώρα, έχουμε πολλά εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων πολλά θανατηφόρα, με πιο πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η στο Αμύνταιο της Π.Ε Φλώρινας και στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου της Π.Ε Κοζάνης.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Η Υπηρεσία της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε του Καρλοβάσου Σάμου είναι υποστελεχωμένη. Οι εργαζόμενοι κοπιάζουν καθημερινά για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και για να βγουν οι βάρδιες.
Το ατύχημα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης προσωπικού στη Δ.Ε.Η (Δ.Ε.Η Α.Ε. και Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε Α.Ε.), των πολλών βαρδιών που αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν, χωρίς άδειες και ρεπό πολλές φορές, χωρίς την αναγκαία ξεκούραση από βάρδια σε βάρδια, των ανύπαρκτων ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε όλους τους χώρους δουλειάς, της έλλειψης των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος.
Όλα αυτά είναι συνέπεια της πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. Μιας πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προς όφελος της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι συνέπεια της υποστελέχωσης και κατάργησης Τμημάτων Ασφαλείας σε όλη τη χώρα.
Σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά και Οινούσσες) δηλαδή για 9 νησιά υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφαλείας με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν 3 εργαζόμενοι συν ένας ακόμη στο Τμήμα της Σάμου, το οποίο υπάγεται σε αυτό της Χίου. Μικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στο νησί, ενώ για όλο το Β.Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο.
Η στάση της κυβέρνησης, όπως και του Υπουργείου Εργασίας είναι εγκληματική και υποκριτική σχετικά με το ζήτημα. Η απάντηση, σε Αναφορά προς το Υπουργείο Εργασίας που έκαναν βουλευτές του Κ.Κ.Ε, με το Υπόμνημα του Ε.Κ.Σ σχετικά με τα προηγούμενα θανατηφόρα δυστυχήματα στο νομό μας, σε σχέση με το τι μέτρα θα πάρει…μένει σε διαπιστώσεις για τις ελλείψεις και λέει ρητά ότι όσες θέσεις εργασίας προβλέπονται είναι καλυμμένες!!!Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων τόσο στη Δ.Ε.Η, όσο και σε όλους τους χώρους δουλειάς, για κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία αντιμετωπίζονται ως κόστος. Η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων για αυτούς μετριέται με χρήμα!
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική οργανωμένα μέσα από τα Σωματεία τους. Να παλέψουν για Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά Δημόσια και υποχρεωτική για όλους, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να μην περάσει ο νόμος που θέλει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή.
Ζητάμε:
- Άμεσα να γίνει διερεύνηση των αιτιών του νέου εργατικού ατυχήματος. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθεί κανένα ατύχημα. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του συναδέλφου και της οικογένειάς του.
- Να ελεγχθεί η Διοίκηση της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε εάν και κατά πόσο εφαρμόζοντας, λόγω της έλλειψης επάρκειας προσωπικού, την επιφυλακή κατ’ οίκον, τηρεί την εργατική νομοθεσία περί 5μέρου, ρεπό, αδειών, τα ελάχιστα όρια ανάπαυσης από βάρδια σε βάρδια κλπ.
- Την άμεση στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης βάση των αναγκών των εργαζομένων.
- Να γίνονται τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.
Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη Δ.Ε.Η και Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε στη Σάμο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των εργολαβιών".